Imatge d'una excavadora en l'inici de les obres de la depuradora del Castell d'Escornalbou

S’inicien les obres de la depuradora d’aigües del Castell Monestir d’Escornalbou

En una segona fase es rehabilitarà i recuperarà l'estructura del castell

Torna la vida al Castell Monestir d'Escornalbou. Després de l'arribada d'aigua potable el juny del 2019, arriba la construcció d'una depuradora per tal de donar solució al tractament d'aigües residuals. Aquest dimarts, 30 de juny, van començar les obres, després que la Diputació de Tarragona les adjudiqués, aquest mes de juny, a l'empresa Catalana d'Obres del Penedès per un import de 176.801,29 euros, amb un termini d'execució de sis mesos. El projecte compta amb una part cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). 

L'any passat es va iniciar el projecte que va portar l'aigua potable al Castell Monestir d'Escornalbou des de l'Argentera, per donar resposta a les limitacions que representava no disposar d'aigua pel desenvolupament d'activitats i serveis als visitants del monestir. Ara, amb la depuradora, es continua donant resposta a les necessitats dels visitants, la cafeteria i els treballadors de l'espai.

La recuperació del Castell Monestir d'Escornalbou, en dues fases

Les dues actuacions formen part de la Fase I: Infraestructures i entorn natural, del conjunt d’intervencions que des de la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya s’han programat al Castell Monestir d’Escornalbou i al seu entorn. Aquesta primera fase, anomenada Operació Baronia d’Escornalbou i executada gairebé al 50 %, és un projecte liderat per la Diputació de Tarragona i cofinançat pel fons FEDER amb un ajut de 613.908,48 euros d’una inversió total prevista d’1.484.137,66 euros

A part de la depuradora d’aigües residuals també està previst recuperar un conjunt de petites edificacions situades sota el cingle del castell del monestir. Es tracta d'unes edificacions dedicades a la masoveria, d'usos agrícoles i ramaders, situades sota del cingle del castell monestir. A més, pròximament s’adjudicaran les obres de recuperació de la xarxa de camins històrics que comuniquen Escornalbou amb els 7 pobles de la Baronia.

Pel que fa a la segona fase d’actuacions, es preveu la restauració del Castell Monestir d’Escornalbou per a usos culturals, que comptarà amb el finançament del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, dins el programa 1,5% Cultural. Aquesta actuació comptarà amb una aportació econòmica estatal d’1.203.454,7 euros, que representa un 75% del pressupost total presentat (que és d’1.604.606,26 euros). Inclou les actuacions de rehabilitació de les golfes, coberta i canalització d’aigües pluvials de l’edifici principal; restauració de l’accés al recinte del castell monestir; rehabilitació i reforç estructural de la planta noble del castell monestir; rehabilitació de la planta baixa de l’edifici de la biblioteca per a aules i serveis culturals; rehabilitació de l’edifici destinat a lavabos i cafeteria, i la restauració de l’ermita de les Tres Verges.