El membre del sindicat COS, Pol Sancho, i la treballadora que ha denunciat l'Ajuntament de la Selva del Camp, Mercè Dalmases

Resolució contra l'Ajuntament de la Selva per tenir una treballadora sense contracte

Inspecció de Treball obliga el consistori a reconèixer el temps de prestació de serveis a la seguretat social, alhora que ha iniciat un expedient sancionador

Inspecció de Treball ha resolt que l'Ajuntament de la Selva del Camp va tenir durant un any una treballadora sense contracte. En aquest sentit, segons ha conclòs l'organisme, l'empleada va prestar serveis com auxiliar del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) durant l'any sense estar donada d'alta a la seguretat social i sense tenir contracte laboral.

La resolució obliga l'administració local a reconèixer el temps de prestació de serveis a la seguretat social, alhora que s'ha iniciat un expedient sancionador. L'empleada afectada assegura que va estar en aquesta situació durant dos anys i mig, i ara, aportarà més informació a través del sindicat COS per intentar que Inspecció de Treball ho reconegui.

Segons el sindicat COS, aquesta irregularitat afectaria tretze empleades, tot i que de moment només consta una denúncia. Els sindicalistes han criticat que ara el consistori vulgui externalitzar el SAD. En aquest sentit, consideren que aquesta decisió seria «un altre nyap», perquè, segons Sancho, estan intentant externalitzar el servei a través d'una empresa de neteja i no de benestar social.

El sindicat proposa que el consistori continuï oferint el servei, contractant amb caràcter d'urgència aquestes treballadores.

El sindicat COS denuncia que les treballadores tenen «por»

El portaveu de COS, Pol Sancho, ha assegurat que els pagaments de les treballadores del SAD provenien d'una «subvenció inexistent» que, teòricament, s'havia de destinar als usuaris que requerien el servei d'assistència domiciliària al municipi. El sindicat ha afirmat que els diners s'ingressaven directament als comptes bancaris de les empleades que oferien el servei.

Segons el sindicat COS, la relació amb les treballadores del servei s'estipulava mitjançant un document que gestionava l'Ajuntament de la Selva del Camp. En aquest sentit, l'administració local decidia quines persones rebien el servei i quines el prestaven, durant quants mesos, quantes hores a la setmana i a quin preu.

Sancho també ha afirmat que les treballadores que es van informar sobre els seus drets laborals van patir represàlies per part del consistori, que els va retallar hores de feina. El sindicat ha lamentat que la «por» entre aquestes treballadores suposa una dificultat per conèixer amb exactitud quantes empleades estarien afectades per aquesta situació.

Segons les seves dades, en tenen comptabilitzades tretze treballadores, a qui oferiran suport legal des del sindicat COS. En aquest sentit, es reuniran amb elles al local La Raconera el pròxim dijous. Inspecció de Treball, però, només té constància d'un cas.

La CUP estudiarà emprendre accions legals

Després de l'anunci d'Inspecció de Treball, la CUP de la Selva del Camp ha anunciat en un comunicat que estudiarà si emprèn accions legals per «depurar responsabilitats». Davant els fets denunciats pel sindicat COS, els cupaires han reclamat que cessin les pressions cap a les treballadores i han denunciat la manca de transparència del consistori, a qui demanen que els faciliti tota la informació relativa a aquest cas.

Així mateix, el partit anticapitalista ha demanat a l'Ajuntament de la Selva del Camp que no externalitzi el Servei d'Atenció Domiciliària.