Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

La investigació del cas Aleixar comença a aclarir com han desaparegut els 4,5 milions

Els Mossos d'Esquadra creuen que Àngels Salvat s'hauria embutxacat uns dos milions d'euros segons informació del sumari que ha pogut saber TarragonaDigital

Magatzem de la Cooperativa de l'Aleixar
Magatzem de la Cooperativa de l'Aleixar | Isma Llanes

 

Avui el magistrat Diego Álvarez de Juan, titular del jutjat d'instrucció número 3 de Reus, ha rebut la detinguda que està acusada del forat econòmic a la Cooperativa de l'Aleixar, Àngels Salvat. La fiscalia n'ha demanat el seu ingrés a presó i el jutge ho ha acceptat. Tot i que el seu lletrat ha intentat fer efectiva la fiança avui mateix, el jutge no ho ha acceptat i s'haurà de lligar, amb l'aval d'una finca, durant el cap de setmana o dilluns a primera hora. Àngels Salvat ha passat la primera nit a la presó.

Però encara costa de creure el forat que ha deixat a la cooperativa de l'Aleixar. Els agents de la Unitat de Delictes Econòmics, una unitat central dels Mossos amb base a Egara, al complex central, fa mesos que investiguen la gestió què en va fer, dels diners dels socis, Àngels Salvat, per a qui el jutge ha dictat avui a presó provisional. Els Mossos d'Esquadra la van detenir el passat dimecres i van escorcollar casa seva. Durant el registre es van endur documentació, ordinadors portàtils, el mòbil de la detinguda, una joia i un rellotge segons ha pogut saber aquest mitjà.

Segons s'ha pogut saber fins al moment, el forat que hi ha actualment a la Cooperativa de l'Aleixar supera els quatre milions d'euros, però els investigadors treballen amb una dada que pot avançar TarragonaDigital  i que és més escandalosa: s'han trobat proves que podrien arribar a acreditar que Àngels Salvat s'ha embutxacat, i sempre presumptament, gairebé 2 milions d'euros en deu anys.

Plaça de la Vila de l'Aleixar
Plaça de la Vila de l'Aleixar | Isma Llanes

 

Falsificació de signatures de veïns per donar crèdits falsos

Els altres diners que falten són, aquests sí, per mala gestió. Sobretot, la falta de cobrament de crèdits que des de la cooperativa s'havien deixat a diverses persones. Segons els documents que l'actual junta ha pogut recopilar i que els Mossos han analitzat les darreres setmanes, d'alguns d'aquests préstecs, que ja s'havien donat com a impossibles de cobrar, els clients, tots veïns del poble, no en tenien ni idea. Després d'investigar les signatures,  la policia té la certesa que Àngels Salvat ha falsificat signatures de clients i també signatures en escriptures de préstecs.

Durant els darrers dies alguns veïns de l'Aleixar han rebut la trucada dels investigadors dels Mossos per comprovar si realment tenien un crèdit amb la secció de crèdit. Segons les línies d'investigació dels experts en estafes dels Mossos, es creu que Àngels Salvat, per maquillar els comptes després d'haver-los, presumptament, saquejat, obria crèdit a clients per tenir més diners per tapar el forat. Uns diners que no donava als clients i que ingressava als comptes on faltaven els diners. Molts d'aquests crèdits no passaven, evidentment, pel consell rector de la cooperativa.

Instal·lacions de la Cooperativa de l'Aleixar
Instal·lacions de la Cooperativa de l'Aleixar | Isma Llanes

 

Com s'han fet desaparèixer 2 milions d'euros?

Ara per ara encara s'han d'estirar molts fils i comprovar, gairebé una per una, totes les transferències que va fer Àngels Salvat durant els anys que va gestionar la secció de crèdit. Els investigadors, i segons ha pogut saber TarragonaDigital tot i el secret de sumari, creuen que l'exdirectora ha ingressat a comptes seus o ha pres en metàl·lic de la caixa gairebé dos milions d'euros.

Entre la documentació que s'ha trobat i que ara està investigant aquesta unitat central dels Mossos, hi ha factures per comprar motos i cotxes. Segons ha pogut saber aquest mitjà, des del compte general de la cooperativa, i amb l'autorització, segons sembla que poden provar els Mossos, de la mateixa investigada, es transferien diners a comptes corrents a noms d'altres familiars d'ella per poder fer el pagament de factures per la compra, per exemple, d'una moto valorada en 8.000 euros.

Els Mossos també tenen una llarga llista més de transferències que s'han fet des de comptes de la cooperativa i que, ara per ara, no tenen justificació. Sumades totes arriben als dos milions d'euros, asseguren fonts de la investigació a TarragonaDigital. I n'hi ha des de fa uns deu anys.

A la dreta, instal·lacions de la Cooperativa de l'Aleixar
A la dreta, instal·lacions de la Cooperativa de l'Aleixar | Isma Llanes

 

Com s'ha pogut tapar aquest forat?

Segons els informes que ha fet la Generalitat de Catalunya, i que són els que van fer saltar les primeres alarmes,  hi ha també falsificació de documents per tapar el forat. La secció de crèdit de l'Aleixar, com totes les del país, no són més que una entitat privada que gestiona els diners dels socis.

Els diners que els socis han posat als seus comptes, sumats, menys els diners que es tenen en actius com bons o accions a empreses i menys els diners que s'han deixat a clients, han de sumar un número, i aquesta xifra ha d'estar ingressada en un compte corrent. En aquest cas,  la Cooperativa de l'Aleixar els tenia en un compte corrent del BBVA. Per tal de confirmar que aquests diners hi són i lliguen amb els diners que s'acrediten en els programes de gestió de la secció de crèdit, el banc expedeix un document que certifica que al compte corrent hi ha aquesta quantitat de diners. Si lliga, tot en ordre.

I en els informes que ella presentava a l'auditor, la xifra lligava. Però segons les investigacions dels Mossos d'Esquadra, pendents de provar-se, aquests certificats no eren reals i havien estat falsificats, presumptament, per Àngels Salvat. Quan finalment es va agafar el control de la secció de crèdit es va demanar aquest certificat al BBVA que va informar que al compte corrent on hi haurien d'haver 2 milions d'euros hi havia teranyines. Uns 11.000 euros.

Agrobotiga de la Cooperativa de l'Aleixar
Agrobotiga de la Cooperativa de l'Aleixar | Isma Llanes

 

El paper de l'auditor, qüestionat

Però algú havia de controlar la gestió d'Àngels Salvat. Sí, ho feia un auditor que tenia com a missió controlar la gestió que feia la directora dels diners. Però segons fonts de la investigació el seu paper ha quedat més que qüestionat. No tardarà a ser citat, ara per ara, com a testimoni, per explicar si havia notat alguna cosa estranya en la gestió de Salvat. Fonts properes a la investigació, però, no descarten que se'l pugui arribar a imputar.

L'auditor, extern al poble, havia estat recomanat per l'associació de cooperatives de Catalunya i era una persona de confiança de diverses seccions de crèdit d'altres municipis de Catalunya. Després de destapar-se el forat i no poder donar explicacions convincents a la junta de la cooperativa, també va ser apartat del seu càrrec.