Imatge de la jornada Prades apaga els llums i encén els estels celebrada l'any 2019

Aquest dissabte torna la jornada 'Prades apaga els llums i encén els estels'

Durant tot el dia s'oferiran observacions astronòmiques, espectacles, música i gastronomia

Prades gaudirà aquest dissabte de la segona edició de la festa de l'astronomia 'Prades apaga els llums i encén els estels', que torna a celebrar-se després de dos anys d'absència. Durant la jornada, els visitants podran gaudir d'activitats variades per a totes les edats, entre les quals hi haurà sessions especials al Planetari 360, conferències, música i gastronomia, així com l'apagada de llums.

L'objectiu de la jornada és reivindicar la protecció dels cels foscos. La primera i única edició celebrada fins ara es va fer l'any 2019, quan milers d'aficionats a l'astronomia arribats d'arreu van reunir-se a la vila per gaudir d'aquesta disciplina i del cel estrellat de Prades. Fa tres anys, es van assolir uns valors històrics de foscor de 21,20 mag/arcsec2 a la plaça Major.

Les activitats que s'ofereixen durant tota la jornada 'Prades apaga els llums i encén els estels' tenen places limitades, motiu pel qual des de l'organització recomanen realitzar les inscripcions prèviament a través de la web del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades. Tota la informació de la festa de l'astronomia, així com les entrades i els preus, es pot consultar a través del següent enllaç.

Les activitats programades

Entre les onze del matí i les dues de la matinada, aquelles persones que s'hagin inscrit prèviament podran assistir a les diferents sessions especials al Planetari 360, algunes de les quals estaran adaptades als més petits. A les dotze del migdia, al Centre Cívic, l'astrònom i divulgador científic Joan Anton Català, pronunciarà la conferència 'La fortuna de la vida', en què repassarà les casualitats que la natura ha conjugat per a crear vida a la Terra.

A dos quarts de vuit de la tarda, a la plaça Major, el director artístic del Parc Astronòmic, Gerard Marsal, presentarà en directe la música del nou espectacle KOSMOS. Així mateix, els diferents establiments de restauració i foodtrucks oferiran sopars amb diferents propostes de G-Astronomia.

Aprofitant la jornada, es convocarà el concurs de fotografia nocturna 'Rally Fotogràfic', les bases del qual es poden consultar al web del Parc Astronòmic.

L'apagada de llums de tot el poble arribarà a les onze de la nit

A les onze de la nit, arribarà la culminació de la jornada amb el moment més esperat: l'apagada de llums de tot el poble. Així, tots els visitants podran viure una nit molt fosca, coincidint amb la lluna decreixent, gaudint així d'un dels millors cels que es poden trobar arreu del país.

Des de dos quarts de dotze de la nit i fins a dos quarts de dues de la matinada, al camp de futbol, s’oferiran diverses sessions de 'Viatge pel Cel de Prades', en les quals un guia del Parc oferirà una ruta guiada amb làser verd per les diferents constel·lacions, la seva mitologia i els objectes més destacats que hi podem observar.

Després de l’apagada, es posarà a disposició dels inscrits diversos telescopis per a poder gaudir de l’observació en directe de galàxies, nebuloses i cúmuls d’estrelles amb telescopis professionals automatitzats de la mà dels guies del Parc. Així mateix, els aficionats i associacions d’astronomia tindran un espai on podran plantar els seus telescopis.

La mirada posada al futur observatori

El Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades està més a prop de disposar del futur observatori dedicat a la divulgació i recerca, al Pla de la Guàrdia, un altiplà al costat del poble. El nou equipament, que ja té el projecte redactat, està pressupostat en uns tres milions d’euros.

L’observatori complementarà l’edifici del centre de visitants que ja existeix al poble i que ofereix espectacles que uneixen les arts escèniques i la divulgació científica. L’equipament ja té actualment un alt retorn econòmic al territori, generant un impacte econòmic de 310.000 euros i 5.000 visitants.