La lentitud judicial encalla les demandes contra els deutors de la Cooperativa de l'Aleixar

Un creditor retorna 52.000 euros de quotes pendents | Comença la liquidació de l'entitat agrària

La situació dels afectats de la Cooperativa de l'Aleixar encara està lluny de solucionar-se. Tot i això se segueixen els passos que marca el procediment i ara s'encara la liquidació final de l'entitat. En paral·lel segueixen els procediments judicials com la investigació contra els principals sospitosos, la directora de la secció de crèdit i l'auditor, per aclarir on van anar a parar els gairebé cinc milions d'euros que van desaparèixer. L'advocat de la Cooperativa també ha presentat demandes contra els socis que deuen crèdits a la desapareguda secció financera de l'entitat.

La Cooperativa de l'Aleixar encara la seva recta final

La liquidació de la Cooperativa de l'Aleixar ha entrat a la seva fase final. Tal com ha informat Canal Reus TV i ha pogut corroborar TarragonaDigital, el jutjat mercantil de Tarragona ha decretat un administrador concursal per dissoldre definitivament l'entitat. Segons ha explicat Rodrigo Fernández, l'advocat de la Cooperativa, a aquest mitjà, «l'administrador concursal es posa en la posició de la junta rectora i té un encàrrec, que és liquidar la societat, ha de fer un llistat dels actius, dels passius».

A més, també ha de presentar un pla de liquidació, és a dir, establir de quina manera s'acabarà de repartir el capital que quedi a l'entitat. A diferència d'altres situacions, en aquest cas, apunta, «no és que s'hagi d'intentar assolir un conveni amb els creditors, és que l'activitat de la Cooperativa ha desaparegut per complet». Després que l'Ajuntament de l'Aleixar comprés les instal·lacions de la Cooperativa, recorda, «el servei del magatzem el fa Coselva i la secció de crèdit s'ha donat de baixa, per tant, no hi ha Cooperativa, en aquests moments».

Plaça de la Vila de l'Aleixar | Isma Llanes

 

La liquidació comportarà un segon pagament als afectats

«Poden quedar 300.000 euros», augura Rodrigo Fernández en relació als actius de la Cooperativa. Es tracta, per exemple, d'existències del magatzem o de participacions de Coselva; quan es doni de baixa definitivament l'entitat, aquestes participacions es recuperaran i revertiran en els socis. Serà el segon pagament que rebin, però no serà suficient perquè els afectats recuperin tots els diners que tenien a l'entitat, i aquí és on prendran protagonisme les actuacions judicials.

Les demandes contra socis deutors, encallades als jutjats

Des que es va posar ordre als números de la Cooperativa, es va iniciar el procediment per reclamar als socis deutors els diners que havien d'haver tornat a la Cooperativa. La majoria d'aquestes demandes es van presentar a finals del 2018, però no totes han arribat, tècnicament, a mans del jutge. «N'hi ha algunes que estan presentades des del novembre, almenys una en concret, i no està ni admesa a tràmit», es lamenta Rodrigo Fernández.

El fet de presentar-les ha servit, en algun cas, perquè l'acusat regularitzés la seva situació amb la Cooperativa. «N'hi ha hagut un parell que s'han posat al dia, un que devia 52.000 euros, al qual es va enviar un burofax perquè es va creure oportú, s'ha posat al corrent; devia quotes i les ha posat al corrent», explica l'advocat. Mentre s'acaba de dissoldre l'entitat, l'atenció dels afectats s'anirà concentrant en l'evolució dels processos judicials.

Per una banda, els que s'han engegat contra socis deutors, i per l'altra, els que apunten als principals sospitosos d'haver provocat la situació, que són l'exdirectora financera de la Cooperativa —se la va detenir i deixar en llibertat amb càrrecs— i l'auditor de l'entitat. Per poder-hi participar de manera activa, i a banda d'estar representats per l'equip jurídic de la Cooperativa, alguns dels socis han constituït una plataforma d'afectats.