La fàbrica que té l'empresa sud-coreana ILJIN a Malàisia, amb una estructura similar a la que tindrà a la ubicació de Mont-roig del Camp

Milionària inversió industrial d'una empresa sud-coreana al Camp de Tarragona: 600 MEUR

ILJIN Materials, que fabrica components per a bateries de liti, crearà 500 llocs de treball en una planta de producció a Mont-roig del Camp

Excel·lent notícia per les nostres comarques la que s'ha conegut aquesta matinada. L’empresa sud-coreana ILJIN Materials, fabricant de components de bateries, obrirà una fàbrica a Mont-roig del Camp que donarà feina a 500 persones. Serà la primera planta de producció de la companyia a Europa i suposarà una inversió de 600 milions d'euros, segons ha anunciat des de Seül, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent.

Després de reunir-se amb els responsables de l'empresa a la capital de Corea del Sud, Torrent ha destacat la importància de l'acord amb ILJIN, perquè «és una de les úniques empreses en l’àmbit mundial» que es dedica a la fabricació de làmines de coure per a bateries de vehicles elèctrics i productes electrònics. Aquesta és la inversió industrial d’aquest tipus més elevada dels últims 20 anys a Catalunya.

ILJIN Materials, fundada l’any 1968 i amb seu central a Seül, compta actualment amb 1.100 treballadors a les seves fàbriques d'Iksan (Corea del Sud) i Malàisia. Entre els clients de la companyia sud-coreana hi ha, entre d'altres, LG Energy Solution, Samsung SDI, Volkswagen o Northvolt.

Es preveu que la fàbrica estigui en marxa l'any 2024

La companyia sud-coreana treballa amb la previsió que la planta de Mont-roig del Camp estigui operativa a partir de l'any 2024 en unes instal·lacions que ocuparan una superfície de 30.000 metres quadrats, entre la fàbrica, les àrees de magatzem i un edifici tècnic. La nova planta s'ubicarà a la zona de Comellarets.

El CEO de l’empresa, Jeon-Sik Yang, ha explicat que un dels motius pels quals s’han decidit per Catalunya ha estat pel clima, ja que la temperatura que hi ha a Mont-roig del Camp és idònia per a la producció de l'elecfoil, una làmina de coure patentada per l'empresa asiàtica, més fina que el cabell humà, que és un element bàsic en la fabricació de bateries de liti.

Jeon-Sik Yang ha valorat el suport i ajuda de la Generalitat i de l'Ajuntament de Mont-roig del Camp durant tota la negociació, «així com l’aposta de les diferents administracions per la indústria de l’automòbil». El CEO de l'empresa ha afegit que la ubicació al Camp de Tarragona «està ben comunicada amb Europa i el nord d’Àfrica, amb bones connexions marítimes, aèries i ferroviàries». 

Una inversió «estratègica i d'alt valor afegit»

El Govern ha assenyalat que la milionària inversió d'ILJIN a Catalunya «és estratègica i d'alt valor afegit», ja que l'elecfoil és un component «clau» per la composició del càtode de les bateries elèctriques utilitzades als vehicles elèctrics i en aplicacions d’emmagatzematge d’energia. De fet, es preveu que aquesta inversió tingui un fort efecte multiplicador per als proveïdors locals.

L'arribada d'aquesta inversió a Catalunya ha estat possible gràcies al treball dels equips d'ACCIÓ —l'Agència per a la Competitivitat de l'Empresa del Departament d'Empresa i Treball— de Barcelona i de l'oficina de Seül, que va obrir portes ara fa una dècada.

Per la seva banda, l'alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, ha celebrat l'anunci assegurant que «quan les administracions es posen d'acord i treballen conjuntament, les coses surten bé».