Sara Bagés i Eduard Pellicer a la depuradora de Cambrils

Missió: reviscolar l'aqüífer del Baix Camp

COMAIGUA, la principal companyia gestora de les aigües comarcals presenta les seves línies d'actuació amb l'horitzó 2030, on destaca una prova pilot per regenerar les aigües freàtiques del Baix Camp

Convocatòria de COMAIGUA, l'empresa semipública participada al 51% pel Consell Comarcal del Baix Camp i al 49% per Sorea, que s'ha proposat explicar millor la seva funció com a organisme de referència en la gestió del cicle de l'aigua a la comarca i acostar-se a la ciutadania. COMAIGUA presta els seus serveis a la majoria del Baix Camp, amb la principal excepció de la ciutat de Reus i té la seu a Cambrils. Terme en el qual també es troba la depuradora més important de l'empresa.

L'Agenda 2030, que fixa les directrius de sostenibilitat de l'ONU, també ha arribat al Baix Camp. La companyia d'aigües comarcal mancomuna serveis i gestiona l'aigua potable i el clavegueram de 42.000 abonats, però també ha de fer front als problemes de dessecació, contaminació i salinització de l'aigua derivats del canvi climàtic. A tal efecte ha desenvolupat un Pacte Social Comarcal amb tres eixos: la solidaritat i l'accés universal a l'aigua, la reconstrucció verda i sostenible i l'ocupació de qualitat.

Solidaritat, ocupació i reconstrucció sostenible

Segons la gerent de l'ens Tiphaine Anderbouhr, aquests tres àmbits d'actuació són bàsics per conscienciar la ciutadania dels usos i abusos que es fan dels recursos hídrics, i la companyia està plenament compromesa en assolir-los. COMAIGUA disposa com a eines d'un fons de solidaritat per garantir el dret de l'aigua, i de plans educatius per millorar la sensibilització ambiental. A més, l'empresa dóna feina a més de setanta persones de la comarca.

També es vol avançar cap a la tarifació racional de l'aigua, per fomentar-ne un consum responsable. En aquest sentit, el president de l'organisme i regidor de Cambrils Eduard Pellicer va mostrar el seu compromís per eliminar els conceptes de consums mínims de metres cúbics de les factures, que han estat polèmics des de la creació de COMAIGUA fa quinze anys. Aquests imports fixos d'aigua que un abonat mitjà rarament gasta, haurien de desaparèixer per donar prioritat al consum real. Anderbouhr va remarcar en aquesta direcció que l'obtenció de beneficis no és un objectiu de l'empresa.

Tornar l'aigua a la vida

Entre tots els bons propòsits i com a pedra angular de la reconstrucció verda, el projecte més destacat de COMAIGUA és Life Remar, finançat al 50% per la Unió Europea, que ha posat dos milions d'euros per implantar una prova pilot a la planta depuradora de Cambrils. Segons la directora de la instal·lació, Sara Bagés, a finals d'any es construiran dues basses d'infiltració i a començaments de 2023 es procedirà a introduir al subsol 400 metres cúbics al dia d'aigua reciclada, en un segon procés de depuració.

Aquest procés de recàrrega es produeix per gravetat i decantació natural, amb consum mínim de recursos energètics i té per finalitat la recàrrega de l'aqüífer del Baix Camp, una gran massa d'aigua que subjau a tot el Baix Camp, a l'oest del Francolí —de la Selva del Camp a Vandellòs— i que la sobreexplotació històrica mitjançant l'extracció de pous i mines ha posat en risc de regeneració.

A més els cada cop més freqüents estats d'alerta per escassetat d'aigua, la contaminació per nitrats i la salinització per la proximitat al mar, feia especialment indicat aquest programa que, en cas de tenir èxit en la seva fase de proves, permetria retornar a les capes freàtiques tota l'aigua que se n'extreu per usos de boca, agrícoles i industrials.

El procés de recàrrega de l'aqüífer Life Remar estarà operatiu fins al 2025 i s'espera que els resultats de la prova permetin, en un futur, fer front i garantir completament l'abastiment d'aigua a la ciutadania, així com eliminar de les reserves hídriques els contaminats emergents com els microplàstics.