Imatge d'arxiu del pantà de Riudecanyes

Obres d'urgència al pantà de Riudecanyes per poder acabar la temporada de reg

El Departament d'Acció Climàtica instal·la tres bombes per poder regar avellaners i oliveres

El Departament d'Acció Climàtica ha començat aquest dijous a instal·lar tres bombes al pantà de Riudecanyes per tal que la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes (CRPR) pugui acabar la temporada de reg. Segons ha apuntat el Departament en un comunicat, és una solució «d'urgència» després de no haver autoritzat el tercer transvasament des del pantà de Siurana per un volum de 0,6 hm³.

Les bombes permetran mobilitzar 1 hm³ d'aigua que quedava immobilitzat a Riudecanyes i permetrà abastir 3.800 hectàrees d'avellaners i oliveres. La infraestructura permetrà treure aigua que ja no podia sortir del pantà per trobar-se per sota la cota de les canonades de distribució que la mouen cap als canals de reg.

Una inversió de 123.000 euros

L'actuació suposarà una inversió de 123.000 euros. Les bombes es disposaran uns cinc metres per damunt del fons del pantà i aniran connectades a canonades que pujaran pel parament intern de la presa, travessaran la part superior i baixaran per la zona exterior fins al canal de distribució d'aigua de la xarxa de reg de la CRPR.

La infraestructura estarà operativa a partir del dilluns i es mantindrà activa fins al setembre, mentre s'estudien altres alternatives més definitives com la utilització d'aigua regenerada per a usos agrícoles.

Els regants han celebrat la notícia, que els permetrà tenir aigua durant les dues setmanes que falten per finalitzar la campanya de reg.