Imatge del desembassament del pantà de Riudecanyes el 6-2-20

Riudecanyes obre comportes per posar a punt el pantà

S’ha desembassat aigua durant 10 minuts per comprovar que les instal·lacions funcionen bé en cas d’emergència. Això ha obligat a emetre un avís per crescuda del riu

La Comunitat de Regants del pantà de Riudecanyes ha obert les comportes de l’embassament aquest dijous, 6 de febrer, amb l’objectiu de posar a punt les instal·lacions. En concret, s’ha fet una maniobra de neteja de desguassos a fons, cosa que ha comportat l’obertura de les dues comportes durant 10 minuts cap a les 12:00h del migdia.

Segons han explicat fonts del col·lectiu a ‘Tarragona Digital’, es tracta d’una acció que es fa un cop a l’any per tal de treure els residus  que s’acumulen davant de les dues comportes i que aquestes s’obren correctament en cas d’emergència, tant amb la font d’electricitat habitual com amb els generadors que s’activen en casos de falta de subministrament.

Per tant, i segons aquestes mateixes fonts, aquest desembassament no tindria res a veure amb les conseqüències que encara duren del temporal ‘Glòria’, tot i que el pantà es troba tècnicament al 100% de la seva capacitat i, inclús, s’havia desbordat aquest cap de setmana per la gran quantitat d’aigua que les abundants pluges van deixar a la zona. En les següents imatges  es pot veure el moment en què s'han obert les comportes, un tram de la riera amb el cabal augmentat pel desembassament i l'arribada de l'aigua al mar hores després de l'inici de l'acció: 

Avís preventiu per la crescuda del riu

D’avant d’aquest desembassament controlat, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha llençat un nou avís  a les poblacions de Riudecanyes, Montbrió del Camp, Mont-roig del Camp i Cambrils  per evitar que es fessin activitats i que se circulés a la llera de la riera de Riudecanyes entre les 12:00h i 15:00h d’aquest dijous davant de la crescuda del cabal.

Un avís que, d’altra banda, la Comunitat de Regants del pantà recorda que és el protocol fixat en situacions com aquestes per la «força» i gran quantitat amb què surt l’aigua. Poc després del desembassament, el pantà en trobava a una cota de 219,43, quan el màxim és de 219,50, amb un total de 5,298 hm³.  En aquest sentit, Protecció Civil ja va donar l'avís, aquest dissabte, que l'embassament havia assolit la cota 219,34.