Presentació dels nous espectacles al Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades

Kosmos i Selene, els nous espectacles del Parc Astronòmic de les muntanyes de Prades

Els dos nous espectacles d’Astronomia són únics a Catalunya on la ciència, la música i la llum es barregen per crear un nou format de divulgació per a tots els públics

El Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades està d'estrena. El centre de visitants que es va inaugurar l'any 2020 comptarà amb dos nous espectacles que combinarà ciència, música i so per crear un nou format de divulgació per a tots els públics. 

L'alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, ha exposat l'estat del projecte de l'observatori astronòmic respectuós amb l'entorn al Pla de la Guàrdia i l'impacte del parc al territori. Una iniciativa que genera un alt retorn econòmic a la zona que compta amb el suport de l'Ajuntament de Prades i altres municipis de les Muntanyes de Prades i Montsant.

Els nous espectacles 

El Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades estrenarà dos espectacles únics a Catalunya. Uns esdeveniments vinculats a l'Astronomia on la ciència, el so i la llum per obtenir un nou format de divulgació per a tots els públics.

El primer s'ha anomenat 'Kosmos' i és un tribut a Karl Sagan i destinat per a majors de 8 anys. L'estrena, a partir d'aquest divendres 4 de març, ha estat tot un èxit i ja hi ha entrades exhaurides fins a finals de març.

L'altre porta per nom 'Selene'  i és un trepidant viatge a la Lluna ple d'aventures per al públic familiar — a partir de 4 anys—. Un espectacle que s'estrenarà el 26 de març.

Els visitants un cop acabat l’espectacle podran visionar una sessió al planetari i realitzar una observació astronòmica. El Parc ha incorporat el músic Gerard Marçal com a director artístic i per a la realització dels espectacles hi ha participat també el creador de contingut multimèdia i il·luminador Pau Vila.

La zona més gran d'Europa de protecció de cel fosc

Les Muntanyes de Prades i el Montsant es un entorn natural incomparable per a l'observació astronòmica. Recentment han obtingut la certificació de cel fosc protegit esdevenint la zona del cel fosc protegit més gran d'Europa al voltant d'un parc natural incloent 32 municipis de quatre comarques. 

A aquest èxit, també s'hi suma l'obtinguda certificació internacional de Destinació Turística Starlight per part de 21 municipis que actuarà d'altaveu per atraure visitants de tot el món.

El Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades és una gran atracció per als visitants. Durant aquest passat 2021 va generar un impacte econòmic al territori de 310.800 euros, atraient 5.180 visitants i generant sinergies amb diferents agents de la zona.

El projecte va néixer l’any 2016 de la mà d’Astroprades i l’Ajuntament de Prades amb la voluntat d’apropar la passió per l’astronomia, la protecció dels cels foscos i la recerca científica a la societat.

Presentació dels nous espectacles al Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades
Han obtingut la certificació de cel fosc protegit esdevenint la zona de cel fosc protegit més gran d’Europa | TarragonaDigital

Futur observatori astronòmic i científic respectuós amb l’entorn

Els dos nous espectacles que s'estrenaran al Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades no són les úniques novetats previstes al municipi. Prades té un indret únic per a l'observació de l'univers referent a tota la península Ibèrica.

Es tracta del Pla de la Guàrdia, un altiplà situat a 1.130 metres sobre el nivell del mar amb unes condicions d'estabilitat del cel i de la imatge, foscor, climatologia i orografia que el fan únic per portar a terme projectes de recerca científica de primer nivell internacional.

En aquest lloc del municipi del Baix Camp s'ubicarà el futur observatori. Un projecte que compta amb la col·laboració científica de l’IAC (Institut d’astrofísica de Canarias) i l’IEEC (Institut d’Estudis Espacials de Catalunya).

Un observatori que serà respectuós amb l'entorn: la cúpula no seria visible i només s'hi podria accedir amb un minibús elèctric del parc, minimitzant l'impacte del centre al seu entorn. Serà un centre de recerca visitable únic a Europa.