Imatge dels centenars d'estels que es van poder observar dissabte a Prades

Més d'un miler de persones gaudeixen de l'observació d'estels a Prades

La segona edició de 'Prades apaga els llums i encén els estels' també va ser solidària, destinant l'import de les inscripcions a La Marató de TV3

Més d'un miler de persones van desplaçar-se fins a Prades aquest passat dissabte per gaudir de la segona edició de la Festa de l'Astronomia 'Prades apaga els llums i encén els estels'. La jornada, que tornava a celebrar-se després de dos anys d'absència, va ser també una festa solidària, ja que els ingressos de les inscripcions a les activitats es destinen a La Marató de TV3 d'enguany, dedicada a les malalties cardiovasculars.

En aquest sentit, van ser més de 400 persones les que van participar en les diferents activitats programades, col·laborant així amb La Marató de TV3, segons ha informat l'Ajuntament de Prades en un comunicat.

Reivindicació dels cels foscos i la qualitat del cel nocturn

La iniciativa 'Prades apaga els llums i encén els estels' va voler reivindicar la protecció dels cels foscos i la qualitat del cel nocturn de la zona de les Muntanyes de Prades i Serra de Montsant que recentment ha rebut la certificació com a Destinació Turística Starlight i la certificació per part de la Generalitat de Catalunya com a Espai de Medi Nocturn Protegit.

En aquest sentit, aquesta darrera certificació converteix la zona de Muntanyes de Prades i el Montsant en la zona més gran d’Europa amb cel nocturn protegit.

Donar un impuls a l'astroturisme

La jornada també té l'objectiu d'impulsar l'astroturisme que atrau nombrossos aficionats a l'astronomia i que segons l'Ajuntament de Prades té un alt impacte econòmic al territori, xifrat en 310.000 euros i més de 5.000 visitants. En aquest sentit, el consistori ha explicat que la majoria de visitants fan nit a la zona i consumeixen als establiments de restauració.

Els aficionats a l’astronomia, arribats des de diferents punts del territori català, van poder gaudir de diferents activitats, com projeccions al Planetari 360, una conferència, així com música en directe. El moment àlgid de la jornada va arribar a les onze de la nit, amb l'apagada de l'enllumenat, que va donar pas a sessions guiades i visualitzacions del cel a través de telescopis professionals.

Aprofitant la jornada es va convocar un concurs de fotografia nocturna 'Rally Fotogràfic'.