Imatge del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades

Prades és un dels millors llocs de la península per gaudir de les pluges d'estels

Fins a finals d'agost es podrà gaudir de les Delta Aquàrids i les llàgrimes de Sant Llorenç

Prades és un dels millors indrets de la península Ibèrica per observar les pluges d’estels. L’estabilitat atmosfèrica, així com els nivells de foscor que s’assoleixen a Prades i voltants, li han valgut el reconeixement com a Destinació Turística Starlight i com a cel fosc protegit per part del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta última certificació converteix les Muntanyes de Prades i Serra de Montsant en la zona de cel fosc protegida més gran d’Europa, ja que inclou 32 municipis de quatre comarques. En aquest sentit, Prades i altres municipis del voltant fa anys que estan canviant l’enllumenat per protegir el cel fosc amb fanals LED PC Ambre per una millor eficiència energètica i per protegir el cel fosc.

En aquest sentit, els municipis que han obtingut la certificació agafen el compromís d’adoptar, en quatre anys, un model d’il·luminació exterior sostenible des del punt de vista econòmic, energètic i ambiental.

Les Delta Aquàrids i les llàgrimes de Sant Llorenç

Aquestes pròximes setmanes es podrà gaudir de les dues pluges d’estels més populars de l'any, que seran visibles fins finals d'agost. Les primeres, les Delta Aquàrids, van començar a finals de juliol, coincidint amb dies en què la lluna no és visible. Després serà el torn de les Persèids, o també anomenades popularment, llàgrimes de Sant Llorenç, que seran visibles fins finals d’agost. 

En aquest sentit, un bon punt per a l’observació és el mirador astronòmic de Sant Roc o el Pla de la Guàrdia on està projectat fer un observatori astronòmic divulgatiu i científic. Els visitants al poble interessats a caçar les pluges d’estels no es poden perdre les observacions astronòmiques al Parc Astronòmic Muntanyes de Prades i fer nit en algun dels allotjaments del municipi, alguns d’ells adaptats per veure les estrelles amb sostres de vidre.

Es calcula que l'astroturisme, ja present a la zona, va tenir un impacte de 300.000 euros al territori durant l'any 2021.