Concert del Festival Mateu Fletxa a Prades

Arriba el Xè Festival Mateu Fletxa a Prades

El festival té com a propòsit reivindicar la vida i obra d’aquest compositor renaixentista

El poble de Prades celebra cada any un festival en honor al músic Mateu Fletxa que, que va néixer l’any 1481. Va ser mestre de capella a la Seu de Lleida i també de la Capella Reial. L’any 1553 va morir a Poblet.

Així doncs, el cap de setmana del  7 i 8 d’agost tindrà lloc la 10a edició del  Festival Mateu Fletxa a Prades.

Aquest esdeveniment musical té com a propòsit reivindicar la vida i obra d’aquest compositor renaixentista, a qui s’atribueix la creació de l’ensalada, el gènere polifònic hereu del madrigal i la música religiosa. 

El terme ‘ensalada’ s’utilitzava en aquella època per referir-se a una barreja d'elements no necessàriament en un sentit gastronòmic.

Per tant, el nom d’aquest gènere ja el defineix, es tracta d’una ‘amanida musical’. És a dir, composicions heterogènies, d’entre deu i quinze minuts, on es barrejaven estils musicals, tonalitats, ritmes, temàtiques i fins i tot idiomes. 

En definitiva, l’objectiu d'aquestes composicions era el mateix que el de tota creació artística: elaborar productes interessants, divertits i originals.

Les ensalades de  Mateu Fletxa el Vell han arribat fins als nostres dies gràcies a la recopilació que va publicar el seu nebot, conegut com a Mateu Fletxa el Jove, a Praga, l’any 1581. El recull conté vuit ensalades del seu oncle, obres pròpies i algunes peces d’altres autors.

Xè Festival Mateu Fletxa 2021

Aquest  festival  va ser impulsat pel que va ser el primer director del Prades Cor, en Joan Ferré i Benach. També, des del primer moment, ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament i dels veïns de la vila vermella. 

Prades Cor, organitzadors del festival, van començar a recuperar les caramelles el 2007. Segons paraules de l’organització, la coral «la formen persones d’edats i idees diferents però els uneix la musica».

Després de Nadal van començar a preparar el Festival Mateu Fletxa d’aquest cap de setmana. Amb la pandèmia han estat assajant online amb les dificultats que comporta i amb modificacions en la programació. El festival pretén donar a conèixer la figura de Mateu Fletxa que es coneguda a nivell nacional  i  internacional però, segons paraules de l’organització, la seva música encara és poc coneguda a la vila.

Els concerts del festival, habitualment tenen lloc a l’església de Santa Maria. Per ella, han passat diverses formacions corals d’arreu del territori que han aportat la seva visió de la música del mestre Fletxa el Vell i han enriquit d’aquesta manera el bagatge cultural de Prades.

La incorporació de Carles Capseta Moreno a la direcció del Prades Cor ha portat, des del 2017, aquesta formació coral a explorar el repertori clàssic del compositor. 

També, altres creadors més moderns i fins i tot contemporanis que, de manera subtil i sovint poc coneguda, beuen de les fonts del Renaixement.

Així doncs, la vila de  Prades, i molt especialment el Prades Cor, convida els enamorats de la música a acostar-se a aquesta bonica població del Baix Camp per gaudir dels concerts.

Com és evident, totes les actuacions faran sota les més estrictes mesures de contenció de propagació de la Covid-19. Per aquest motiu l’aforament serà limitat.