temps d'avellana

L'avellana del Baix Camp es promociona a Catalunya amb 'Temps d'avellana'

La campanya se celebrarà a Reus, la Selva del Camp i Girona del 5 al 24 d'octubre

Aquest matí s'ha presentat la nova edició de la  campanya 'Temps d'Avellana' que se celebrarà del 5 al 24 d'octubre. L'objectiu d'aquesta iniciativa és promocionar aquest producte del Camp de Tarragona arreu de Catalunya i fer que arribi al consumidor. A més, el pròxim dilluns, 30 de setembre, la consellera del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, farà la presentació nacional de 'Temps d'avellana'.

La principal novetat d'aquesta segona edició és que,  enguany, s'ha incorporat Girona en la programació, una altra de les zones productores d'avellana de Catalunya. Així doncs, les activitats que s'emmarquen dins d'aquesta programació es duran a terme  a Reus, a la Selva del Camp i a Girona.  

Paral·lelament, aquest any, la iniciativa gastronòmica de la Cambra de Comerç de Reus, la Ganxet Pintxo, incorporarà l'avellana com a producte principal i, en finalitzar la campanya, s'entregarà un premi a l'establiment que hagi sabut introduir millor aquest producte en la seva proposta gastronòmica. 

Una campanya per promocionar el nostre producte arreu de Catalunya

D'altra banda, el director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Àngel Xifré, ha volgut recordar que un dels punts d'aquest pla estratègic és buscar la col·laboració entre les diferents cooperatives del sector del Camp de Tarragona que, concretament, en són cinc. Aquestes cinc cooperatives concentren el 90% de producció d'avellana que es fa a tot el país i «volem crear una associació d'organitzacions de productors d'avellana que permetrà tenir una unitat estratègica».

Per la seva banda, el president de la DOP Avellana de Reus, Pere Guinovart, ha celebrat aquesta campanya de promoció però també ha lamentat la falta de pagesos i ha assegurat que «si cada cop hi ha menys quilos d'avellanes, les campanyes de promoció de poc serviran».

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer,  ha donat suport a les paraules de Guinovart  i ha fet tres precs. «El primer és que l'avellana tingui un preu just; el segon, que el consum d'avellana ha de ser d'avellana de casa nostra; i el tercer, és valorar l'avellana que no és només un fruit sec, ha de ser un fruit sec amb valor afegit». 

En aquest context l'alcalde ha demanat la implicació de la restauració i ha proposat que «als plats de la nostra taula hi hagi aquesta avellana». També ha volgut parlar del turisme que hi ha a Reus perquè «quan vagin a Barcelona recordaran el bon producte que van menjar aquí». Finalment, ha destacat que 'Temps d'Avellana' és una campanya que serveix per sumar i «només sumant serem forts». 

temps d'avellana
Temps d'Avellana vol promocionar l'avellana de Reus i la Selva del Camp | Marta Torrens

Programa d'actes de la campanya 'Temps d'Avellana' 

Activitats que es realitzaran a Reus

A la fira Exproreus, de l'11 al 13 d'octubre, hi haurà un espai Temps d'Avellana amb exposició  de productes d'avellana. Al mateix espai es faran tasts  d'aquest producte per al públic a càrrec d'Ester Gomis. Els horaris dels tastos són dissabte, 12 d'octubre, a les 12.00 hores i diumenge, 13 d'octubre, a les 12.00 hores, a les 17.00 hores i a les 19.00 hores. També hi haurà un espai on es farà un Showcooking  'Plats d'avellana com a protagonista' a càrrec de Mariona Quadrada. Això serà divendres, 11 d'octubre, a les 18.00 hores. 

Dilluns, 14 d'octubre, a les 10.30 hores a l'Espai Llotja  de la Cambra de Comerç de Reus (plaça Prim) es durà a terme 'La cuina de l'avellana', una jornada del PATT del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació adreçada a professionals de la restauració i del producte alimentari. 

Finalment, es realitzarà una activitat infantil anomenada  'Fes el teu pot d'avellanes'. El divendres, 18 d'octubre, a les 17.00 hores serà al  Mercat del Carrilet i dissabte, 19 d'octubre, a les 11.00 hores al Mercat Central. 

D'altra banda, també es durà a terme el  'Dibuix avellanes', un concurs de dibuix per alumnes d'escoles de primària del Camp de Tarragona. Del dilluns, 21 al dimecres 23, de 16.00 hores a 19.00 hores, es podrà veure l'exposició dels treballs seleccionats del concurs a la sala d'exposicions de l'Espai Llotja. Dijous 24, a les 17.30 hores, es lliuraran els premis del concurs de dibuix als jardins de l'Estació Enològica (passeig Sunyer). 

Activitats que es realitzaran a la Selva del Camp

Al Castell del Paborde, en el marc de la Fira de Sant Galderic, dijous, 17 d'octubre, a les 19.00 hores es realitzarà l'activitat 'Eduquem el paladar de l'avellana', que anirà a càrrec de Jaume Salvat. 

Dissabte, 19 d'octubre, de 10.00 hores a 13.00 hores, tast popular d'avellana a l'Hort d'Iglésies. A les 12.30 hores, showcooking de 'plats de l'avellana com a protagonista' a càrrec de Mariona Quadrada. 

Activitats que es realitzaran a Girona

El 5 i 6 d'octubre, se celebrarà la Fira de l'avellana de Brunyola. D'altra banda, dissabte, 19 d'octubre, de 10.00 hores a 14.00 hores, es realitzarà la jornada de promoció i tast d'avellana a Girona.  'Cuina de l'avellana', menús i plats elaborats amb avellana durant la celebració del Temps d'Avellana en els següents restaurants: El Castell, Can Valls, Horta de Puig i Can Segarra, Ca l'Elisa i l'Aliança, Restaurant l'Estanc Nou, La Crosa, Can Gros i La Greda.