Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Presentació radar cambra comerç reus

Les empreses de la regió no perceben millores en la situació econòmica

L'estudi trimestral encarregat per la Cambra de Comerç de Reus reflecteix poc optimisme empresarial

Presentació radar cambra comerç reus
Imatge de la presentació del Radar Cambra dels dos primers trimestres del 2019 | Cambra de Comerç de Reus

 

La situació econòmica actual no és bona segons les empreses de la demarcació de la Cambra de Comerç de Reus. Aquest dimecres s'ha presentat el Radar Cambra corresponent a la primera meitat de l'any. En general, els empresaris que han respost l'enquesta consideren que es manté igual que fa un any, i que l'any vinent no serà gaire diferent. Entre els factors que els fan percebre aquesta situació hi ha, principalment, la situació política i el paper de les administracions.

Radar Cambra 2019 Comerç Reus
Percepció de la situació econòmica actual segons el Radar Cambra | Cambra de Comerç de Reus / Gabinet Ceres

 

Les sensacions del teixit empresarial són lleugerament millors que a finals del 2018, especialment si es compara amb les dades del tercer trimestre de l'any passat. Lluny queda el 53 % d'empreses que, a meitats del 2018, creien que al cap d'un any l'economia aniria millor. De la meitat d'aleshores s'ha passat a una de cada tres en aquest darrer trimestre.

Radar Cambra 2019 Comerç Reus
Un 31 % dels empresaris creu que l'economia anirà millor d'aquí a un any | Cambra de Comerç de Reus / Gabinet Ceres

 

Aquesta pèrdua d'optimisme empresarial es deu, segons el director del Radar Cambra, Hildebrand Salvat, del Gabinet Ceres, a «la caiguda de l'activitat econòmica, la manca de polítiques públiques de promoció econòmica, la situació d'inestabilitat política —i la catalana en particular— i el context turbulent de l'economia en l'àmbit global». En la mateixa línia s'ha expressat el president de la Cambra, Jordi Just.

Radar Cambra 2019 Comerç Reus
Factors que influeixen, segons els empresaris, en la situació econòmica | Cambra de Comerç de Reus / Gabinet Ceres

 

Ha apuntat que «l'optimisme empresarial acusa els dèficits que tenim al territori: falten inversions públiques i falta eficàcia en les administracions». Just s'ha servit de tres exemples d'aquest retard i aquesta ineficàcia: l'estació intermodal, el baixador de Bellissens i la descontaminació del pantà de Flix. El vicepresident de la institució Jaume Domènech serà qui coordini el Radar Cambra en endavant, i ha volgut fer èmfasi en la necessitat d'aquest estudi.

Ha destacat «la importància de tenir sobre la taula indicadors de la percepció de les empreses per tal d'exercir la nostra funció de lobby davant les administracions i poder corregir aquestes mancances que pateix l'empresariat». El mateix estudi ha servit per preguntar, a l'empresariat, l'impacte que creien que té o que tindrà el Brexit. Particularment, el 81 % de les empreses afirma que el procés de negociació del Brexit no les ha afectat gens. Un 45 %, de fet, assegura que no es veuran afectades.

Radar Cambra 2019 Comerç Reus
Àmbits que es veuran afectats pel Brexit segons recull el Radar Cambra | Cambra de Comerç de Reus / Gabinet Ceres

 

Els àmbits empresarials que creuen que quedaran més tocats són les exportacions i les inversions del Regne Unit a Catalunya. Per tal de fer-hi front, la Cambra intensificarà les accions per obrir nous mercats. Jordi Just explica que «ja hi estem treballant, amb contactes empresarials amb diversos països estratègics, com és el cas d'Israel, on a la tardor farem una missió empresarial per buscar oportunitats a les empreses de la nostra demarcació».