Riudoms posarà fi als problemes d'embussaments del barranc del Portal

Riudoms posarà fi als problemes d’embussaments d'aigua del barranc del Portal

El consistori riudomenc instal·larà un nou sistema de recollida d'aigües per evitar els danys que s’ocasionen als vehicles, habitatges i carrers adjacents a la riera

Riudoms posarà fi a un dels problemes històrics que arrossega el municipi en els episodis intensos de pluja. L’Ajuntament riudomenc ha aprovat el projecte definitiu d’arranjament del barranc del Portal que té previst la construcció d’una escullera i un canal soterrat  amb una inversió de més de 100.000 euros. Aquesta actuació urbanística permetrà canviar el sistema de recollida d’aigües i  evitar els problemes d’absorció que es produeixen a l’embocadura actual, provocant danys a vehicles, habitatges i als carrers adjacents amb l’aparició de sediments i canyes. 

Segons l’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, aquest nou sistema «ajudarà a millorar considerablement la situació actual provocant molts menys problemes». Malgrat això, el batlle riudomenc reconeix que no es tracta d’una «solució definitiva» però que «percentualment hi haurà molts menys embussaments».

La reixa actual s'embussa de canyes i sediments en els episodis intensos de pluja
La reixa actual s'embussa de canyes i sediments en els episodis intensos de pluja | Adrià Morte
 

La situació actual del barranc del Portal

El barranc del Portal és una riera natural que travessa Riudoms de dalt a baix i que connecta amb la riera de Maspujols als afores del municipi. Quan plou, l’embocadura situada a l’inici del camí a tocar entre el carrer de Sant Julià i l’avinguda de Francesc Macià s’encarrega de fer travessar l’aigua per sota la localitat mitjançant unes canonades.

El cas és que la reixa d’aquesta embocadura, en els episodis intensos de pluja, s’embussa i provoca que els carrers adjacents s’omplin d’aigua i sediments. Per una altra banda, la canonada tot i netejar-se amb anterioritat s’ha anat deteriorat amb el pas del temps.

Cal destacar que el passat mes d’octubre del 2018 la brigada municipal, amb l’ajut d’una empresa externa, va retirar els sediments acumulats al barranc del Portal a causa de les fortes pluges. Els operaris van enretirar fins a 70 tones de grava i arena.

El nou sistema de recollida d'aigües s'instal·larà en el revolt del camí
El nou sistema de recollida d'aigües s'instal·larà en el revolt del camí | Adrià Morte

S’instal·larà un nou sistema de recollida d’aigües

D’aquesta manera, el nou sistema de recollida d’aigües permetrà fer front als episodis de pluges fortes i evitar danys als vehicles i habitatges d’aquest sector del poble travessat per aquesta riera. L’actuació preveu instal·lar, barranc a munt, un sistema de decantació que permetrà decantar cap a un lateral l’aigua provinent del barranc. A més, s’instal·laran unes pilones per aguantar les canyes i evitar el taponament dels orificis de la reixa.

Tal com indica l’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, aquest és un projecte que es porta treballant des de fa molt temps a tres bandes entre la Diputació de Tarragona, l’Agència Catalana de l’Aigua i el consistori riudomenc. En les properes setmanes, el projecte sortirà a  licitació pública amb un pressupost de 113.129,52 euros

Està previst que les obres del nou sistema de recollida d’aigües finalitzin a inicis de l’estiu del 2020. La Diputació de Tarragona aportarà uns 40.000 euros del pressupost, l’ACA uns 55.000 i el consistori riudomenc posarà els diners restants.

El camí del barranc del Portal està ple de canyes que taponen l'embocadura en els dies de pluja
El camí del barranc del Portal està ple de canyes que taponen l'embocadura en els dies de pluja | Adrià Morte