Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
L'entorn del Bosc de Poblet, a les Muntanyes de Prades.

Territori es mostra disposat a iniciar la tramitació del Parc Natural de les Muntanyes de Prades

El Departament valora el consens municipal que genera el projecte però remarca que el procediment és llarg

El Departament de Territori i Sostenibilitat obre la porta a iniciar la tramitació del Parc Natural de les Muntanyes de Prades. Es tracta d'una reivindicació de la zona que ve de lluny però que en els darrers mesos ha rebut un nou impuls en forma d'un manifest signat per 22 ajuntaments  i quatre consells comarcals i que ha estat ben rebut per la Generalitat. Tot i això, des del Govern es remarca que són tràmits llargs i que tot plegat ho haurà de concretar el nou executiu. De fet, des de Territori apunten que fins aleshores no hi haurà cap acte administratiu. L'alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, celebra el posicionament del Govern i confia que aquest suport permeti tirar endavant la iniciativa.

El fòrum d'administracions locals pel Parc Natural de les Muntanyes de Prades va publicar un manifest a finals de març en el qual subratllava la «urgència» de la declaració per al «reconeixement i preservació dels valors patrimonials d'aquest espai i per ajudar al desenvolupament socioeconòmic sostenible i adequat del territori». Els ens també reclamaven un calendari i l'inici d'un procés d'informació i participació dels responsables de la planificació dels espais protegits per actualitzar el projecte i, amb la implicació de la població i les entitats locals, assolir el màxim consens. El fòrum el formen els 22 ajuntaments inclosos en l'àmbit geogràfic i els consells comarcals de l'Alt Camp, el Baix Camp, les Garrigues i el Priorat.

L'alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, es mostra satisfeta perquè en les reunions que han mantingut amb el Departament, hi ha hagut entesa. «El projecte es veu bé des de tot arreu», afirma. L'alcaldessa considera que poder formar part d'un Parc Natural seria molt beneficiós pel municipi. «Ja fa anys que treballem per la vessant turística, i la declaració seria un nou impuls i poder veure les coses i regular-les d'altres maneres. És una figura necessària per les nostres muntanyes», destaca.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Baix Camp, Joaquim Calatayud, també reconeix que hi ha hagut bona sintonia entre Territori i els consells comarcals i la Diputació en les reunions que s'han mantingut en els darrers mesos. Amb tot, i de la mateixa manera que Bargas, confia que amb el canvi de Govern el projecte  no es paralitzi i segueixi endavant sense entrebancs. De moment, no s'ha posat damunt la taula cap calendari.

Una reclamació històrica

La reivindicació del Parc Natural de les Muntanyes de Prades es remunta a l'any 1976  per part de la comunitat científica del país. Posteriorment, el Parlament de Catalunya ha instat en diverses ocasions els governs de la Generalitat a la seva declaració, i tècnicament en la planificació dels espais naturals de Catalunya, es considera necessària la seva declaració, afirmen des del fòrum. Les Muntanyes de Prades, indica el manifest, són el territori forestal continu més extens de la Catalunya mediterrània, on la major part dels boscos no presenten una planificació ni una gestió activa i, per tant, es troben sotmesos als riscos ambientals que aquest fet comporta.