Accions sobre la biodiversitat a la platja dels Muntanyans

Torredembarra vol preservar la biodiversitat a la platja dels Muntanyans

Preservar la nidificació del corriol camanegre i la retirada d'espècies no autòctones, els objectius principals

La regidoria de Sostenibilitat  de l'Ajuntament de Torredembarra empendrà accions per preservar la biodiversitat  dels  Muntanyans, així com protegir la nidificació del corriol camanegre, (Charadrius alexandrinus). Entre altres, s'intentarà potenciar l'espai avant duna, eliminant algun exemplar de  pi a la zona.

El regidor de Sostenibilitat,  Joan Torras, ha detallat els motius de la retirada d'aquests arbres. «La proliferació de pi pinyoner  i pi blanc està provocant un canvi en l’ecosistema dels Muntanyans, fent que les espècies pròpies de l’ecosistema dunar es vegin desplaçades».

Retirada d'espècies invasores

Aquest canvi d'ecosistema  pot provocar un canvi de  fauna autòctona, afectant principalment al  corriol camanegre, una espècie protegida que habita la zona. El principal objectiu de l'actuació és preservar la biodiversitat, amb la introducció de plantes psammòfiles, aquelles espècies vegetals que desenvolupen el seu cicle biològic en substrats sorrencs.

A banda de la retirada de pi blanc i pi pinyoner, el recondicionament dels Muntanyans passarà per una prova pilot que consistirà en l'extracció de vegetació de les dunes de la Paella, ja que s'ha observat que la  vegetació densa limita la nidificació del corriol.


Si la prova dóna resultat, es proposaria dur a terme la mateixa actuació a tots els Muntanyans, segons detallen des del consistori torrenc. Concretament, les accions plantejades són un desbrossat manual parcial del camp dunar amb major densitat vegetal, la instal·lació de gabions protectors de nius i a la limitació definitiva  de l'espai.


En total, les dues actuacions comptaran amb un pressupost total de 21.130,24 euros, dels quals, 14.791,17 euros formen part d'una  subvenció de la Generalitat de Catalunya que l'ajuntament ha rebut i que suposa un 70% de la inversió.


De tota la despesa, l'acció als Muntanyans té pressupost de  14.947,14 euros. La Regidoria de Sostenibilitat ha encarregat la realització dels treballs al Centre Especial de Treball de l'Associació Aurora.


L'acció als camps de dunes de la Paella, en canvi, està pressupostada en  6.183,10 euros i la Regidoria de Sostenibilitat ha encarregat la realització dels treballs a l'entitat ecologista  GEPEC.