Una illa de contenidors al municipi de Torredembarra

La gran inversió de Torredembarra gràcies als fons europeus Next Generation

L'Ajuntament invertirà prop de 350.000 euros en un projecte de foment de recollida de residus

L'Ajuntament de Torredembarra desenvoluparà un projecte de foment de la recollida de residus municipals. Una iniciativa que invertirà 349.555 euros provinents dels fons Next Generation.

Una quantitat que representa el 90% del total del cost del projecte que ha elaborat i tramitat la regidoria de Sostenibilitat. Una acció que s'haurà de desenvolupar abans de l'1 de març de 2024 i haurà d'apostar per la implantació de taxes justes i bonificacions pel que fa a la generació de brossa

Les accions del projecte

El projecte que durà a terme l'Ajuntament de Torredembarra està conformada per un total de set accions al voltant d'aquesta iniciativa de foment de recollida de residus.

Les set accions que conformen el projecte inclouen la implantació del sistema de recollida porta a porta, la recollida comercial completa —incloent la fracció resta—, la recollida d'oli domèstic i tèxtil usat, la instal·lació de contenidors tancats que funcionaran amb targeta identificativa al centre urbà i l'adquisició d'un vehicle amb grua i biotrituradora per a la poda.

Un dels requisits imprescindibles és posar especial èmfasi en les recollides de material tèxtil i l’oli domèstic. Per aquest motiu, el projecte presentat incorpora aquestes dues recollides com a pròpies i l'especificitat de la seva recollida porta a porta per treure el màxim de contenidors oberts de la via pública.

El regidor de Sostenibilitat, Joan Torras, ha manifestat que cal tenir present que, cada cop més, el tèxtil és un residu més important quantitativament, ja que el seu preu i qualitat fa que d’una temporada a la següent la roba deixi d’emprar-se i passi a ser un residu, quan temps enrere això no succeïa.

El projecte també incorpora l’aplicació de noves tecnologies d’informació a la ciutadania. També es podrà accedir als resultats de recollida selectiva dins l’àmbit del que es coneix com a Generació per Coneixement - Know as you throw (KAYT).

Com a condició indispensable per a l’atorgament de la subvenció, aquesta inclou la implantació de taxes justes que s’han d’implementar per apropar el concepte de pagament per generació. 

En aquest sentit, el regidor Joan Torras ha manifestat que quan s’implementin els contenidors tancats s’emprarà el mateix criteri d’aplicació d’una bonificació a les persones que practiquin aquest sistema d’aportació de residus, fet que es detectarà per l’ús de la targeta identificativa a l’hora d’obrir el contenidor d’orgànica.

Millores patrimonials i d’eficiència energètica

D'altra banda, el consistori també rebrà 22.466 euros dels fons europeus per actualitzar la il·luminació i sonorització del Casal Municipal. El projecte té un cost total de 62.857 euros.

Pel que fa als dos projectes de millores patrimonials i d'eficiència energètica a l'edifici del Castell i del Casal Municipal que també opten a subvencions de Next Generation, l'Ajuntament resta a l'espera de conèixer la resolució.