castell-altafulla

Altafulla frena en sec les llicències als nous apartaments turístics

La suspensió temporal durarà un any | L'objectiu, ressuscitar l'oferta per a ús residencial

L'Ajuntament d'Altafulla ha decidit dir prou a l'allau de nous apartaments turístics al petit municipi de la Costa Daurada. El govern local presentarà al pròxim ple una proposta per suspendre temporalment, i durant un període d'un any, la concessió de noves llicències per a aquest tipus d'habitatges a la vila altafullenca. L'objectiu de la mesura: ressuscitar una oferta d'habitatges per a ús residencial  que actualment naufraga sota mínims.

«Altafulla té un gran problema de  manca d'habitatges de lloguer i d'oferta residencial, fet que empeny els nostres joves a haver de marxar a viure fora», lamenta l'alcalde, Jordi Molinera, en declaracions a TarragonaDigital. «I hem detectant que s'estaven comprant molts habitatges que haurien de ser residencials per, poc després, destinar-los a fins turístics», exposa. A partir d'ara, però, política de pany i forrellat.

300 apartaments turístics en un poble de 5.000 habitants: l'alcalde d'Altafulla parla de «situació límit»

La mesura no afectarà els apartaments amb llicència, sinó a l'expedició de permisos nous. «Creiem que els números ens indiquen que som al límit del possible i que cal desenvolupar amb urgència altres polítiques d'habitatge residencial», rebla l'alcalde, després que Altafulla, poble de 5.000 habitants, fregui ja els 300 apartaments turístics declarats. Els mateixos, per fer la comparativa, que té Vilanova i la Geltrú.

El passeig marítim d'Altafulla, un dels epicentres turístics | Altafulla Turisme

El regidor d'Habitatge, Àlex Cañas, confirma la mesura i avança que «ja estem començant a treballar en el primer Pla Local d'Habitatge» a Altafulla, que hauria de marcar el futur dels pròxims cinc anys i que, previsiblement, anirà a càrrec de la Càtedra UNESCO de la Universitat Rovira i Virgili.

Altafulla vol reactivar el mercat d'habitatge residencial, ara mateix sense oferta

El nou model d'habitatge del municipi vol caminar cap al mercat de lloguer social i auditar els solars buits o en mal estat, una tasca que fins ara no s'ha monitorat. Amb el fre a les noves llicències, l'Ajuntament espera que es comenci a reactivar  «el mercat de l'habitatge per a famílies o joves que volen viure a Altafulla no només durant els tres mesos d'estiu, sinó tot l'any», i d'aquesta manera desestacionalitzar  un municipi hiperpoblat quan surt el sol però fantasma quan arirba el fred.

L'Ajuntament d'Altafulla, a la plaça del Pou.
Una imatge d'arxiu de la plaça del Pou, on hi ha la seu de l'Ajuntament d'Altafulla. | TarragonaDigital

«Tenim hotels, tenim alberg, tenim aquesta gran borsa d'apartaments turístics amb llicència», repassa l'alcalde. «Però no tenim una borsa d'habitatge assequible  per a qui vulgui viure a Altafulla de forma fixa, tot l'any, a un preu que pugui assumir», remata.

En la mateixa línia d'augmentar l'estoc d'habitatge social, ja fa mesos que l'Ajuntament negocia amb els propietaris de la futura urbanització dels Safranars la reconversió d'una zona inicialment prevista per construir grans xalets, i que el consistori vol reconvertir en més habitatges, més petits, i de  lloguer social, tal com va avançar en el seu dia TarragonaDigital.

El plenari del pròxim dilluns, que s'haurà de realitzar per primer cop de forma telemàtica, també aprovarà una borsa d'ajuts per valor de 40.000 euros per pal·liar els efectes i les destrosses de la Covid-19 al  comerç local.