Roda de Berà canvia l'enllumenat públic del centre

La proposta sorgeix de l'edició zero dels pressupostos participatius a la vila

Aquest dilluns, 14 de gener, al matí,  s’han iniciat els treballs per a la substitució de la il·luminació pública de diferents carrers del nucli urbà de Roda de Berà. En la seva primera fase, després d’estudiar l’estat actual de l’enllumenat públic a tot el barri, l'Ajuntament rodenc ha seleccionat un total de set carrers on es farà l'actuació de manera inicial, que són els carrers de la Via, Nou, de Sant Isidre, de Joan Carles I, del Vendrell i de Miramar, a més de la cèntrica plaça dels Pins —que, d'altra banda, es remodelarà en breu.

NOTÍCIA RELACIONADA: Roda de Berà aprova el projecte de remodelació de la plaça dels Pins

NOTÍCIA RELACIONADA: Roda de Berà licita la renovació de l'enllumenat del Francaset

El canvi de llums al centre de Roda de Berà significarà un estalvi de 2.000 euros a l'any

La instal·lació actual de l'enllumenat públic de Roda de Berà consta de lluminàries murals de columna de vapor de mercuri molt antigues. En total se substituiran 39 d'aquests llums per sistemes actuals de LED, que  representaran un estalvi energètic més gran i una il·luminació més eficient i més uniforme.

Segons els càlculs que ha efectuat l’enginyer tècnic de l'Ajuntament de Roda de Berà,  l’estalvi energètic d’aquests 39 fanals serà de 2.000 euros a l’any, d’acord amb el preu actual de l’electricitat, passant d’una potència contractada de 4,105 kw a 1,365 kw. D’aquesta forma, la inversió efectuada s’haurà recuperat en menys de tretze anys amb l'estalvi en el preu de la llum

Amb aquest canvi de l'enllumenat públic s'aplica per primera vegada un dels projectes votats en l'edició zero dels pressupostos participatius al municipi. Es tracta del primer dels quatre projectes que van ser seleccionats pels rodencs i rodenques a través dels seus vots a l’edició de prova dels pressupostos participatius de Roda de Berà, amb 184 vots dels 930 totals.

Roda de Berà impulsava fa uns mesos el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible

L'estalvi energètic i la cura del medi ambient són una de les prioritats del govern rodenc seguint amb els objectius del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible, aprovat recentment, que busca aconseguir reduir en més d’un 20% les emissions de CO2. En aquest sentit, en una primera fase, s’ha substituït també als edificis municipals el tipus d’il·luminació per lluminàries de tipus LED. A més de l’estalvi energètic que suposa,  la substitució permet incrementar la vida de les làmpades i en conseqüència disminuir la despesa en manteniment.