Cas Torredembarra, 26 de juny de 2014.

El cas Torredembarra, en 'stand by' cinc anys després del seu esclat

El primer judici, el d'una de les peces separades, s'ha de celebrar a la tardor després d'un any de pròrrogues

El 26 de juny, el 26-J, és una data gravada a ferro roent a la memòria de molts torrencs. Tothom recorda què feia aquell dijous de l'any 2014; com es va assabentar que, a primera hora del matí, diversos agents de la Guàrdia Civil havien irromput a l'Ajuntament per desallotjar-lo de treballadors i per iniciar una jornada molt llarga d'escorcolls que acabaria amb bona part del govern local detingut.

Vuit detinguts aquell dijous, 26 de juny de 2014

Aquell 26 de juny de 2014, després de catorze hores d'operatiu policial i davant d'una plaça del Castell plena, sortia detingut i escridassat del consistori Daniel Masagué (CiU). A banda de l'alcalde, aquell 26 de juny, avui fa cinc anys, van ser detinguts els tinents d'alcalde Francisca Felguera, Santiago Ardèvol i Elia Rodríguez, i el regidor Pere Font —tots quatre de CiU.

També van ser arrestats aquell dijous  els edils José Oviedo, del PP, i Ignasi Duran, del Grup d'Independents per Torredembarra (GIT), representants dels tres partits que formaven la coalició de govern municipal. Finalment, també va ser detingut l'empresari Blas Niubó.

El cas Torredembarra, en 'stand by'

De la resolució del cas i les seves nou peces separades, poc se'n sap cinc anys després. La deriva de les investigacions cap a altes esferes de l'antiga Convergència i la complexitat de la instrucció han fet que  les novetats es produeixin molt a comptagotes. Dues de les peces segueixen sota secret de sumari, una ja té data de judicis i part d'una altra va quedar arxivada.

Així, la peça número 1, que investiga els lloguers dels locals, es jutjarà entre el 30 de setembre i el 18 d'octubre d'aquest 2019. És la tercera data de judici, després que es prorroguessin dos assenyalaments, corresponents a l'octubre de 2018 i el febrer de 2019. Pel que fa a la peça 2, la instrucció sobre l'adjudicació de places a dit va quedar arxivada per a quinze dels setze investigats.

En cinc anys, també s'han produït notícies luctuoses al voltant del cas.  Dos dels investigats han mort: es tracta de l'exinterventora municipal, Esther Agulló; i l'exregidor del GIT, Ignasi Duran. També Montserrat Gassull, regidora d'ERC que va ser la principal denunciant del cas, va morir el mes de febrer de 2017.

Totes les peces del cas Torredembarra, cinc anys després

Aquest és, doncs, el detall de les nou peces separades del cas Torredembarra i el seu estat actual:

— Peça 1: Lloguers. Aquesta peça recull el lloguer de dos locals per part de l’Ajuntament de Torredembarra. El judici havia de començar la tardor de 2018 i després de dues pròrrogues, ho farà el proper 30 de setembre.

— Peça 2: Oposicions. En aquesta peça es recollia l'alteració en unes oposicions en què, pel que semblava, s'afavoria un candidat per sobre de la resta pel que fa, per exemple, a la plaça d'inspector de la Policia Local. Aquesta part de la peça va quedar arxivada, però es manté la instrucció en relació a les acusacions de suborns.

— Peça 3:  Investigació de les obres del pàrquing Filadors.

— Peça 4: Els xiringuitos.  Una peça en què es relata que s'hauria afavorit la concessió de les guinguetes entre 2011 i 2013. Adjudicacions relacionades amb diverses guinguetes a Torredembarra.

— Peça 5: Es manté encara sota secret de sumari.

— Peça 6:  Efial. Aquesta peça està relacionada amb l'operació Térmyca. Així, segons expliquen, en aquesta peça s'investiga l'entramat de blanqueig entorn a les contractacions amb Efial. Deriva de la peça 2.

— Peça 7: El 3% municipal. Aquesta peça, semblant a la peça 6, localitza les comissions del 3% en l'àmbit municipal. Segons expliquen, s'investiga per suborn, prevaricació i malversació.

— Peça 8: Es manté encara sota secret de sumari.

— Peça 9Piscina. Investiga la construcció de la nova piscina de Torredembarra.