Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Xerrada dels Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Torredembarra a Càritas.

«Vigileu a qui obriu la porta»: els consells de Mossos a la gent gran a Torredembarra

La policia catalana, en col·laboració amb la local, ofereix una xerrada per prevenir la tercera edat d'estafes i robatoris

Xerrada dels Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Torredembarra a Càritas.
Una imatge de la xerrada que van mantenir els Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Torredembarra amb la gent gran a les instal·lacions de Càritas a la vila. | Anna F. / Ajuntament de Torredembarra

 

La seguretat és, sens dubte, una de les màximes preocupacions socials, i si bé és cert que és una qüestió que preocupa a la població en general, també ho és que l'alarma augmenta entre les persones de la tercera edat —i encara més si viuen soles—, en tractar-se d'un col·lectiu més vulnerable. Torredembarra acollia fa uns dies una xerrada a la seu local de Càritas, situada al carrer del Camp Vell, que tenia com a objectiu, precisament, donar eines, consells i recursos a la població anciana per evitar ser víctimes de furts, robatoris o estafes.

«La nostra gent gran ha de tenir nocions mínimes, com ara la manera de col·locar-se correctament la bossa de mà quan van a comprar, o també la presa d'alguna mesura d'autoseguretat quan, a final de mes, van a retirar els diners de la pensió a la seva entitat bancària», explica el sergent Marc Aznar, cap de l'Àrea de Proximitat dels Mossos d'Esquadra.

Un primer combat contra la sensació d'inseguretat

Es tracta de consells bàsics, però que convé recordar especialment a les persones grans que, com diem, són especialment vulnerables a determinats mètodes d'atac. La sensació generalitzada és que aquesta tipologia de delictes —els furts, els robatoris amb força en domicilis, les estafes— van en augment. «Passen cada dia més i necessitem que la nostra gent gran vegi que ens tenen i que tenen mil recursos; que se sentin protegits i que notin que estem al seu costat», explica la tècnica de gent gran de Càritas Diocesana de Tarragona, l'entitat organitzadora de la xerrada, Núria Vergés.

Maria Antònia Ribas és veïna d'Altafulla, però s'ha acostat a Càritas Torredembarra en assabentar-se que es feia aquesta xerrada de seguretat amb els Mossos. «Tenim molta inseguretat, al poble últimament se senten molts rumors de robatoris», explica Ribas a aquest mitjà. Al seu costat, una veïna de Torredembarra assenteix amb el cap quan li preguntem si té la mateixa sensació que Ribas.

Alarma pels robatoris, però sobretot per les estafes, que van 'in crescendo'

El sergent Aznar, però recorda que els robatoris amb força en habitatges i els furts són dues tipologies que, la darrera dècada, han seguit un nombre d'escomeses estables. «A Torredembarra, gràcies també a la bona feina de la Policia Local, la xifra d'aquests delictes està especialment estabilitzada», explica el cap de l'Àrea de Proximitat de la policia catalana.

Hi ha, però  un tipus de delicte que els preocupa en especial i que sí que ha crescut en nombre en els últims anys: les estafes, i encara més específicament, les de delinqüents que es fan passar per falsos instal·ladors o revisors de gas. Aznar reconeix l'auge d'aquesta mena de delictes, i Núria Vergés reconeix que «cada cop ens trobem més amb aquesta mena de problemes, en especial amb gent gran que viu sola».

Així, durant la xerrada, es projecta un vídeo dels Mossos d'Esquadra i el Gremi d'Instal·ladors de Catalunya, que treballen junts en la línia de combatre aquesta mena d'estafes. «Hem de vigilar sempre a qui obrim la porta, desconfiar de desconeguts i, si es fan passar per revisors d'algun servei, demanar-los el número d'identificació per assegurar-nos que es tracta de personal de les empreses subministradores», recorden. La xerrada segueix entre l'atenció de la quarantena d'avis que s'hi acosten, que anoten i atenen, especialment, els consells de seguretat que els recorda la policia catalana.

Els consells oficials dels Mossos d'Esquadra per prevenir robatoris, furts o estafes a la gent gran

Des del cos de Mossos d'Esquadra es donen una sèrie de consells oficials, que a més de ser recordats a les reunions que es fan arreu, i en aquest cas a Torredembarra, convé tenir presents, especialment entre el col·lectiu de la tercera edat. Són els següents:

A casa o a l'edifici on viviu

  • Tanqueu la porta amb clau.
  • Si perdeu les claus, cal que canvieu els panys.
  • Procureu que els accessos a casa vostra compleixin unes condicions mínimes de seguretat, com ara portes blindades, reixes, alarmes... És recomanable posar reixes a les finestres que donen a patis interiors.
  • No obriu la porta a persones desconegudes.
  • Demaneu sempre la identificació al personal de companyies d'aigua, llum, gas o telèfon.
  • No tingueu a casa gaires diners ni objectes de valor.
  • No faciliteu l'entrada ni a captaires ni a venedors ambulants a la porta del vostre edifici.
  • Quan sortiu o entreu al garatge comunitari, comproveu que la porta quedi tancada.
  • Si a l'exterior del vostre edifici fan obres, assegureu-vos que no es pot accedir a dins del vostre habitatge mitjançant bastides o escales.

Cal desconfiar de...

  • Si us telefonen anunciant-vos que us ha tocat un viatge i que per obtenir-lo heu de trucar a un número de telèfon (generalment un 806 o 807): segurament és una estafa, que acabareu notant a la factura telefònica.
  • Quan us facin una enquesta telefònica, no faciliteu les vostres dades personals.
  • No lliureu documentació amb dades de caràcter personal. Amb l'excusa de conèixer el vostre consum d'aigua, llum o gas o de comprovar si les vostres dades són correctes,  és possible que us demanin un document o factura i que s'aprofitin de les vostres dades.
  • Desconfieu de persones desconegudes que us diuen que són amics d'algun familiar vostre o d'algun veí i que us demanen diners per a alguna emergència.

Què cal fer si sou víctima d'un delicte?

  • Si detecteu alguna persona sospitosa al voltant de casa vostra,  no dubteu a trucar al 112.
  • Si sou víctima d'un robatori, no toqueu res i poseu-vos en contacte immediatament amb el 112.
  • Si observeu que algú ha entrat al vostre domicili,  aviseu de seguida el 112 i no hi entreu, perquè podria ser que encara hi hagués algú a dins.

També et pot interessar