Bloc a la platja de Torredembarra

Torredembarra decidirà quin element hi posa al bloc: Piràmide o Alfa i Omega

Més de 15.000 persones podran votar des del 30 de maig fins al 12 de juny quina opció prefereix

Els veïns i veïnes de Torredembarra podran escollir quin element hi volen al bloc que hi ha instal·lat al litoral del municipi. El procés de consulta 'Què hi vols, al Bloc?' convocat per l'Ajuntament de Torredembarra servirà per triar la rèplica de quina escultura s'hi ubicarà: Piràmide o Alfa i Omega.

Una votació que restarà oberta des del 30 de maig fins al 12 de juny i podran votar totes les persones que hagin complert els 16 anys abans de l'1 de març de 2022 i que estiguin empadronades al municipi abans d'aquesta data. En aquest sentit, ho podran fer un total de 15.042 persones.

Entre aquestes també hi ha persones a partir de 16 anys que siguin propietàries d'una segona residència i, alhora, titulars del rebut de l'IBI, i que s’hagin preregistrat correctament entre el 5 i el 15 de maig, tal com es va anunciar en la presentació de la consulta.

En aquest període, han respost al formulari 325 persones, de les quals 158 compleixen els requisits i podran votar junt a les 14.884 persones empadronades.

Piràmide o Alfa i Omega

Les dues opcions que es contemplen al procés de votació són elements que ja van estar presents al litoral torrenc. El Bloc va ser construït l'any 1962 i, amb ell, la piràmide. La funció era la de varar i treure les barques dels pescadors mitjançant un sistema de politges i cables que arrossegaven les embarcacions. 

Una estructura metàl·lica que es va treure amb la construcció de la dàrsena pesquera al Port de Torredembarra. 

La nova estructura piramidal que es proposa és de 5 metres d’alçada i de 1.300 quilograms aproximadament. Es proposa la seva fabricació en acer al carboni mitjançant bigues UPN protegides per ambient marí. El cost aproximat total d'aquesta opció és de 45.800 euros.

L'Alfa i Omega es va construir l'any 19999 amb motiu de la trobada d’alcaldes i alcaldesses dels Països Catalans per commemorar els 20 anys d’ajuntaments democràtics. Per això es va instal·lar aquesta obra escultòrica creada per l’artista Rafael Bartolozzi. L’escultura es va desmuntar l’any 2018 a causa del deteriorament del material.

Es tracta d’una estructura metàl·lica de 12 metres d’alçada i de 6.900 quilograms aproximadament. Es proposa la seva fabricació amb xapes d’acer al carboni de 15/20 mm de gruix i protegida amb dues capes d’epoxi i una de poliuretà per a estructures sotmeses a onatge. El cost aproximat total seria de 153.500 euros.

La votació

La votació es podrà dur a terme per internet i també presencialment. Per a aquesta opció, s’han habilitat un total de sis punts, on es facilitarà a la ciutadania un dispositiu tauleta perquè pugui emetre el vot.

A la Seu de l’Ajuntament, la Biblioteca Mestra Maria Antònia, la Biblioplatja, l'Oficina de Turisme, al Pavelló Municipal Sant Jordi i Patronat Antoni Roig.

El resultat de la votació serà vinculant. A més, no es requereix un mínim de participació i l’opció que superi el 50 % dels vots serà la guanyadora. A partir del resultat, s’encarregarà la redacció del projecte i dels plecs de clàusules per adjudicar-ne l’execució.