L’Espai Natural dels Muntanyans de Torredembarra

Nou conveni per protegir els Muntanyans i les espècies i hàbitats de Torredembarra

S'ha actualitzat el conveni signat des de fa vint anys

S'amplia i es renova el conveni de col·laboració per a la protecció i manteniment de l'espai natural dels Muntanyans. L'Ajuntament de Torredembarra i la Generalitat de Catalunya han actualitzat l'actual que està en marxa des de fa vint any. 

En aquest nou conveni, s'inclouran les espècies i hàbitats singulars de Torredembarra. D'aquesta manera es tindrà present la nova situació produïda per la nidificació des de fa uns anys, del corriol camanegre, al camp de dunes de la platja de la Paella.

El passat dimecres es va fer una reunió de treball on es van acordar les condicions. En aquesta hi van participar el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, i el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Torredembarra, Joan Torras, acompanyats per la cap de la unitat de Medi Ambient de l’Ajuntament, Elisenda Forés.

Torras va reiterar la voluntat de col·laboració de l'Ajuntament. Durant els últims vint anys aportava personal, material i fons econòmics a l'execució de les subvencions que han anat rebent de la Direcció General per augmentar la protecció de l'espai natural.

El regidor torrenc en destacava la voluntat de participació en l'execució d'aquestes subvencions amb els col·lectius socials i ecologistes que defensen aquesta zona humida singular. Així mateix, va posar de nou a disposició de la Generalitat una part de Cal Bofill com a centre d’interpretació de l’espai natural i dels seus valors. Concretament, d’una sala en exclusiva per a la difusió del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus).

Per la seva part, Vilahur va expressar la voluntat de la Generalitat d’establir el nou conveni amb l’administració local. També va anunciar que des de la Direcció General s’està treballant en la convocatòria de noves línies de subvenció que facilitin la col·laboració entre els ens locals i els col·lectius socials de manera que es puguin sol·licitar conjuntament i que siguin plurianuals, a diferència de les actuals.

Els representants es van emplaçar a establir els contactes tècnics necessaris per iniciar la redacció del nou conveni i a treballar conjuntament. També amb les entitats ecologistes, en la protecció tant de l’EIN com d’espècies com el corriol.

En el cas concret de la nidificació del corriol al camp de dunes de la platja de la Paella, s’establirà una coordinació màxima entre administracions i entitats de protecció de la natura per compaginar les activitats lúdiques i de protecció.