Daniel Masagué Torredembarra

El coronavirus torna a deixar sense data el judici del cas Torredembarra

La vista, que havia de començar aquest dimecres a l'Audiència de Tarragona, acumula cinc ajornaments

Aquest dimecres havia de començar a l'Audiència de Tarragona el judici  per la peça separada 1 del cas Torredembarra, de presumpta corrupció  al municipi. La vista estava prevista fins al 28 d'abril, però s'ha suspès sense nova data per la crisi del coronavirus, segons han confirmat fonts judicials.

El judici acumula cinc ajornaments  des de l'octubre de 2018. La Fiscalia Anticorrupció sol·licita 4 anys i mig de presó i 9 d'inhabilitació per a l'exercici de càrrec públic per a l'exalcalde de CiU, Daniel Masagué, acusat dels suposats delictes de malversació i prevaricació per la presumpta adjudicació a dit del lloguer de dos locals. Entre els encausats hi ha cinc regidors i exregidors, tres extècnics municipals, un advocat i dos empresaris.

El nou ajornament torna a aturar el rellotge de la causa judicial contra l'antic govern de Torredembarra

La investigació s'emmarca en la peça separada número 1 del conegut com cas Torredembarra  de presumpta corrupció al municipi. La causa, que s'instrueix als jutjats del Vendrell, consta de fins a nou peces separades i és l'origen de la investigació del 'cas 3%', de suposat finançament il·legal de Convergència.

Cas Torredembarra, 26 de juny de 2014.
La Guàrdia Civil va irrompre a l'interior de l'Ajuntament de Torredembarra el 26 de juny de 2014. | TarragonaDigital.com

Els fets que es portaran a judici es remunten als anys 2011 i 2012. Entre els encausats hi ha l'aleshores alcalde, Daniel Masagué; els regidors José Oviedo (PP), Juan Pérez (ADT), Santi Ardèvol (CiU), Francisca Felguera (UDC) i Pere Font (CiU); la cap de contractació municipal, Montserrat Córcoles; el coordinador d'Urbanisme, Jaume Vila, i l'enginyer municipal, Vicenç Ruiz.

Masagué s'exposa a quatre anys i mig de presó i nou d'inhabilitació política

A més, també estan encausats en la peça separada número 1 l'advocat Xavier Xifrà, i els empresaris locals Vicente Sánchez i Rafael Jiménez. El novembre del 2014, el jutge va desvincular d'aquesta peça la regidora Èlia Rodríguez (UDC) i els empresaris Jordi Sumarroca —vinculat a l'empresa Teyco— i Blas Niubó. A més, l'exregidor Ignasi Duran (GIT) i la interventora municipal, Esther Agulló, que també estaven inclosos en la causa, van morir ara fa dos anys.

En el seu escrit d'acusació, la Fiscalia Anticorrupció considera que els implicats van impulsar dos contractes d'arrendament de dos locals al municipi, malgrat que eren sabedors que «eren contraris a la llei» i que suposaven una «pèrdua de diners de l'Ajuntament».

La macrocausa és l'origen de la investigació del cas 3% que sacseja Convergència

Un dels locals està ubicat al carrer Riera de Gaià i actualment ocupa la comissaria  de la policia local, tot i que inicialment estava pensat perquè fos un magatzem ja sigui d'arxiu definitiu de documentació com de maquinària o de vehicles dels diferents serveis municipals. L'altre està ubicat als carrers Priorat i Garraf, a la zona de Clarà, i estava pensat per «assajos de grups municipals, dels Nois de la Torre i d'altres associacions culturals». Tot i això, el local s'ha mantingut tancat  i sense ús.

Daniel Masagué, a la sortida del jutjat del Vendrell. | ACN

El ministeri públic subratlla que, en ambdós casos, «els acusats  van actuar sent conscients que els locals no eren únics ni singulars, que no hi havia urgència per llogar-los i que existien obstacles insalvables  per a la legalitat dels expedients».

L'exalcalde Daniel Masagué s'enfronta a quatre anys i mig de presó per un delicte continuat de malversació de fons públics i a nou d'inhabilitació especial per a l'exercici de càrrec públic. La regidora Francisca Felguera, a tres anys de presó i vuit d'inhabilitació; els regidors José Oviedo, Pere Font i Santiago Ardèvol, i la cap de contractació, Montserrat Córcoles, a quatre anys de presó cadascun per malversació continuada i a nou anys d'inhabilitació per a l'exercici de càrrec públic per un delicte continuat de prevaricació.

L'exregidor Juan Pérez, l’enginyer Vicenç Ruiz i els empresaris Rafael Jiménez i Vicente Sánchez s'enfronten a dos anys de presó per un delicte continuat de malversació i a quatre d'anys d'inhabilitació per un delicte continuat de prevaricació. L'advocat Xavier Xifrà, a tres anys i mig de presó per malversació i, el coordinador d'Urbanisme, Jaume Vila, a cinc anys d'inhabilitació per prevaricació.

Pere Font Dani Masagué
El primer judici del cas Torredembarra ha començat aquest dijous, 9 de gener, a Tarragona | Toni Cabanillas

En concepte de responsabilitat civil, el ministeri públic interessa la  nul·litat dels dos contractes d'arrendament i que els encausats retornin  al consistori les quantitats abonades pels locals (222.759 euros pel local del carrer Priorat i 107.708 euros pel local del carrer Riera de Gaià).

Aquest 2020 ja s'havien jutjat dues peces del cas

El mes passat Masagué va acceptar una pena de multa per l'aportació de més de 40.000 euros que l'empresa constructora Transcornejo va fer per a la seva campanya electoral del 2011. Les parts van arribar a un acord de conformitat i van evitar el judici amb jurat popular.

En concret, l'Audiència va condemnar Masagué  i l'administrador de l'empresa per un delicte de suborn —amb l'atenuant de confessió— a 1 any de presó —que es va substituir per 3.650 euros de multa— i a uns altres 900 euros de multa. En total, una sanció final de poc més de 4.500 euros. Els fets corresponien a la peça separada número 8.

A mitjan gener també va quedar vist per a sentència al jutjat penal 2 de Tarragona un altre judici contra Masagué, el de la peça separada número 4, sobre les presumptes irregularitats i tracte de favor en l'adjudicació de les guinguetes de la platja del municipi a Gerard Montserrat, militant del seu partit (CDC). La fiscalia va demanar per a l'exalcalde dos anys de presó pels suposats delictes de prevaricació i frau.