Imatge d'una excavadora en una platja.

La solució «a curt termini» de Costes per a la platja de Roda de Berà

S'han iniciat treballs per recuperar la sorra que el temporal Celia es va endur enguany

El Servei Provincial de Costes a Tarragona ha començat aquest dimecres els treballs de regeneració de la platja Llarga de Roda de Berà, per recuperar la sorra que el temporal Celia es va endur al mes de març.

Els treballs es faran, en principi, amb la sorra sobrant de la platja de la Pallisseta, on s'acumula pel canvi de dinàmiques del litoral, que ha modificat «la seva aparença històrica».

El Port Esportiu pagarà l'extracció de 3.000 metres cúbics de sorra sobrant de la ribera de mar de la Pallisseta. La resta, fins a arribar a 8.000 metres cúbics, es traurà de la platja Costa Daurada. Aquest dijous s'iniciaran, a més, el transvasament de més de 3.000 metres cúbics de sorra a la platja de la Punta d'en Guineu.

Una solució «a curt termini»

Les màquines treballaran durant cinc dies més, fins al dimecres vinent, i l'Ajuntament ha demanat que per gaudir de la platja s'esculli la Costa Daurada o el tram sud de la platja Llarga. Quan els moviments de sorres acabin es prepararan les platges amb el muntatge de les dutxes, passarel·les i de la resta dels serveis.

L'Ajuntament de Roda de Berà considera que aquesta és una actuació que aporta una solució «a curt termini» i continuarà demanant al Ministeri per a la Transició Ecològica que posi en marxa el projecte d'espigons que solucionaria les afectacions que produeixen els temporals a les platges, cada any.

Les platges de la Costa Daurada, de fet, engeguen la temporada estiuenca amb diversos problemes. Altafulla va patir una de les pitjors parts del temporal d'aquest 2022, el qual va acabar de destrossar una platja que ja estava sota mínims després del temporal Glòria. Els consistoris van demanar solucions definitives a Costes en el seu moment, però de moment sembla que el consens és lluny d'arribar. 

Al Baix Penedès la situació també és similar i segueixen esperant una planificació de Costes per evitar que cada temporada d'estiu hi hagi les mateixes problemàtiques, les quals a poc a poc amb el pas dels anys i el canvi climàtic s'han vist agreujades fins a punt que en alguns casos la solució és difícil.