altafulla

Jordi Molinera i Alba Muntadas (EINA) ja són els nous coalcaldes d'Altafulla

Han anunciat l'inici d'«un govern republicà i de canvi» amb el PSC i ARA

Els republicans Jordi Molinera i Alba Muntadas ja són els nous coalcaldes d'Altafulla  després que la majoria del nou plenari els hagi confiat la majoria absoluta per encapçalar un nou govern. Els vots a favor de l'EINA, el PSC i ARA Altafulla han estat suficients per investir-los entre els aplaudiments dels seus nous companys de consistori i d'un Saló de Plens, valgui la redundància, ple a vessar.

«És el moment de començar una nova etapa amb un govern republicà i de canvi», han avançat els coalcaldes en un parlament conjunt on s'han reivindicat la transparència i la participació ciutadana com a eixos principals. «Avui  comencem a treballar per una Altafulla socialment justa, solidària i oberta a tothom», han anunciat.

La marca local d'Esquerra (EINA) liderarà el nou govern d'Altafulla amb el suport del PSC i ARA

L'EINA va guanyar les eleccions municipals per primera vegada el 26-M i ha aconseguit materialitzar el bon resultat a les urnes amb un pacte a tres que finalment exclou Junts per Altafulla, a qui unes negociacions molt tenses els ha arraconat a l'oposició. També se situa ara a l'oposició, en aquest cas liderant-la, una Alternativa Altafulla que fins ara era qui assumia la vara d'alcalde i que s'exposa a un procés de reconstrucció immediat.

El gran absent al plenari ha estat el ja exalcalde Fèlix Alonso, que, tal com va avançar, no ha pres posessió de la seva acta de regidor i s'esborra de la política local amb un pas al costat definitiu. La seva fins ara número 2, Montse Castellarnau, es perfila com el seu relleu al consistori i ha assumit el rol de portaveu de la seva formació. «Vull agrair la feina de l'alcalde Alonso, que ha deixat el llistó ben alt», ha apuntat.

 

Els interrogants de la 'coalcaldia': una forma de govern sense precedents

altafulla
Els caps de llista republicans proposen una batllia compartida i paritària per als pròxims quatre anys | Toni Cabanillas

Diversos exregidors de formacions ben diverses s'han deixat veure entre les cadires del públic en aquesta sessió d'investidura. El gran interrogant era veure com es comença a articular la fórmula d'alcaldia compartida, de 'coalcaldia', que l'EINA ha anunciat en tot moment que implementarà en aquest mandat. És una forma de govern sense precedents i sense un ordenament jurídic al darrere que la reguli o validi.

El cap de llista dels republicans, Jordi Molinera, ha estat el candidat més votat a la votació inicial i ha quedat proclamat, 'de facto', alcalde d'Altafulla amb set vots a favor. Però tot seguit, i encara de peu, ha demanat a la número 2 de la seva llista, Alba Muntadas, que acceptés el càrrec de coalcaldessa. Com si li fos a demanar matrimoni, però amb una vara d'alcaldia en lloc de l'anell de tota la vida. La proposta de l'EINA per fer-ho possible és crear una regidoria de 'Coalcaldia' que expliciti les competències comunes i que permeti  donar forma a aquesta proposta innovadora de batllia compartida.

Morales i Sanz: els discursos emocionats de les noves regidores de l'Ajuntament d'Altafulla

En el torn dels parlaments inicials, les portaveus del PSC i ARA Altafulla, ara ja sòcies de govern, s'han emocionat de manera visible a l'hora d'adreçar les seves primeres paraules al càrrec.  «És un orgull tornar-me a posar al servei del poble i fer-ho al teu costat, Jordi»,  ha agraït a Molinera la socialista Inma Morales, qui ha volgut tenir un record pel veí Lluís Canyellas, qui va traspassar aquesta mateixa setmana.

Morales ha insistit que la construcció d'una residència per a la gent gran a l'antic Hospital serà la seva gran lluita durant la seva etapa de regidora. La portaveu d'Ara Altafulla, Natàlia Sanz, ha valorat que inicia el mandat «amb moltíssima il·lusió» i ha celebrat «el relleu generacional» al consistori.

Castellarnau (AA): un al·legat feminista i un anunci d'oposició responsable

altafulla
Desenes de persones han volgut assistir al plenari d'investidura i han omplert el Saló | Toni Cabanillas

La nova portaveu d'Alternativa Altafulla ha desitjat sort i encerts al nou govern i ha obert la porta al seu grup a «treballar des d'una oposició responsable» durant els pròxims quatre anys.  Ha volgut posar en valor la majoria femenina al nou equip de govern i ha parlat per primera vegada de «recuperar» l'alcaldia l'any 2023.

Per la seva part, el portaveu de Junts per Altafulla, Hèctor López Bofill, ha centrat la seva intervenció en lamentar «la decepció de  no haver aconseguit un pacte independentista» amb l'EINA i, després d'una generosa llista de retrets cap als nous alcaldes, ha allargat la mà a reprendre el diàleg «sense rancúnia» amb els republicans i obrir totes les portes possibles de cara al futur.

Canvi d'imatge 'exprés' a la façana de l'Ajuntament: pancarta, llaç groc i bandera d'Altafulla

Tot just acabar el plenari, la façana de l'Ajuntament d'Altafulla ha experimentat els primers canvis significatius. Tal com estava anunciat, i amb l'aval d'una votació plenària del mandat anterior,  el nou govern ha penjat una pancarta amb el text 'Llibertat Presos Polítics' i un llaç groc al balcó del consistori. A més, s'ha decidit substituir la bandera espanyola per una amb l'escut d'Altafulla, que ara comparteix protagonisme amb la senyera.

La sessió s'investidura d'aquest dissabte dona per començat, doncs,  un nou cicle polític a Altafulla encapçalat per la marca local d'Esquerra Republicana. Amb la incògnita de confirmar com s'articula el model de coalcaldia i de veure com s'inicia el camí del nou tripartit local, la política del Baix Gaià dona un gir de 180 graus amb la confirmació d'un dels canvis d'alcaldia més significatius de la Costa Daurada.

També et pot interessar