Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Eduard Rovira

Eduard Rovira (alcalde de Torredembarra): «El Teatre Auditori l'hem deixat per una altra època»

Conversem amb l'alcalde de Torredembarra, que inicia el seu segon mandat amb una flamant majoria absoluta

Eduard Rovira
L'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, durant la conversa amb TarragonaDigital.com. | Àngel Ullate

 

Després de cent dies —i uns quants més— des que el passat 15 de juny va ser reescollit alcalde de Torredembarra, BaixGaiàDiari.cat entrevista Eduard Rovira, que acaba d'iniciar el seu segon mandat a l'alcaldia i el seu tercer com a regidor d'ERC al consistori. Entre les primeres polèmiques, la crisi de baixes a la Policia Local; entre els primers reptes, les inversions que s'han de materialitzar en els propers mesos.

Conversem amb Eduard Rovira després de les primeres setmanes de gestió del nou govern monocolor d'ERC, que va obtenir nou regidors, la majoria absoluta, a les eleccions del maig.

—La gran polèmica a Torredembarra en les primeres setmanes de mandat ha estat l’allau de baixes a la Policia Local. L’anterior regidor de Governació, José García (PSC), explicava fa uns dies que hi ha alternatives a la seguretat privada com allargar la contractació dels agents interins per més de sis mesos. És cert?

—Sí. La sentència impedeix contractar un agent interí per més de sis mesos, però si la interpretem, també ens permet contractar-ne un altre, o el mateix si guanya el nou concurs que cal convocar. Encara que sigui la mateixa persona, però ha de passar un nou procés selectiu. Això és el que hem d’estudiar. De totes maneres, el pla de tenir interins, no té res a veure amb el problema de fons.

—Quin és?

—Tenir policies, interins o no, amb la possibilitat que es produeixin baixes mèdiques o situacions que afebleixin la plantilla. Si tenim autorització per poder complementar la feina de la Policia Local amb seguretat privada, ho farem, simplement la complementarem. Ja ho vam fer per la Festa Major, per controlar espais i aglomeracions de gent.

—Ja es compta amb el permís per contractar aquesta seguretat privada?

—No, cal tramitar la sol·licitud. Amb la Junta Local de Seguretat vam acordar que totes les eines que es puguin fer servir per cobrir totes les incidències, les prepararem. També contractes d’interins perquè, de fet, ja s’havia posat en marxa el procés selectiu per contractar nous policies de carrera, però això implica un temps d’adaptació, de pràctiques, etc. que duren quasi un any. Per tant, comptem que durant pràcticament un any no hi haurà nous policies de carrera. Durant aquest temps, cobrirem amb interins i amb el que faci falta.

—Hi ha bona sintonia entre el govern i els comandaments de la Policia Local?

—Amb tothom. Si hi ha reivindicacions que no tenen res a veure amb tot això que parlem, és un altre assumpte. Evidentment, la negociació laboral sempre hi és.

—El govern local ha pecat de manca de previsió?

—Les baixes per malaltia no es poden preveure. Precisament ara, veient que hi ha possibilitats que es tornin a posar malalts, estem preparant totes les alternatives.

—El govern no va aplicar l’acord laboral transitori fins a la Relació de Llocs de Treball (RLT) amb la Policia Local per qüestions «pressupostàries i de recursos humans», segons vostè mateix ha explicat. Es negociarà un nou acord, o s’esperarà fins a l’aprovació i entrada en vigor de l’RLT?

—La no-aplicació de l’acord anava lligada amb el pressupost de 2019. Com que prevec que l’RLT s’aprovi abans d’acabar l’any i entri en vigor l’1 de gener de 2020, no té cap sentit mirar de fer invents amb el pressupost. 

—La nova RLT, doncs, ja està a punt per a la seva aprovació en ple?

—Primer hem de fer la reunió amb els sindicats per fixar el preu per punt. A partir d’aquest acord, donarem audiència a tots els treballadors per poder mirar com queda la seva situació personal. La idea és fer-ho aquesta tardor.

Eduard Rovira
Eduard Rovira (ERC) és alcalde de Torredembarra des de 2015 i el maig passat va obtenir majoria absoluta. | Àngel Ullate

 

Cent dies (i uns quants més) de majoria absoluta

—Recentment s’han acomplert 100 dies d’un nou govern que compta amb cinc nous regidors. S’ha notat la seva inexperiència?

—Segons les persones, la seva inexperiència en la política l’han compensada amb experiència vital, coneixement de l’administració o capacitat de direcció. Evidentment hi ha una lògica inexperiència a escala política, però entre tots ens ajudem.

—Al juliol, com a diputat provincial, va assumir la presidència de BASE. L’alcalde de Torredembarra estarà més a Tarragona que a l’Ajuntament?

—Soc diputat provincial i la Diputació té una manera de funcionar molt programada. Tots els diputats provincials tenim càrrecs locals, per tant tots compaginem tasques i la feina està ordenada perquè afecti al menys possible les responsabilitats de cadascú als Ajuntaments. Si això no fos així, no hauria acceptat el repte. A la Diputació hi vaig cada dimarts a darrera hora del matí —excepte un dia al mes, que hi vaig a primera hora. A BASE, hi vaig els divendres també a darrera hora del matí —menys un dia al mes, que hi ha ple a la Diputació. Així doncs, els dimarts i els divendres vinc a primera hora del matí a l’Ajuntament a fer feina i marxo després, i la resta de dies em dedico plenament a la feina del consistori. 

—Tem més l’oposició d’aquest mandat, liderada pel PSC, que la del mandat anterior, amb Ciutadans al capdavant?

—‘Témer’ no és la paraula. De por, no en tenim. Al contrari. El fet de tenir a l’oposició gent que saps com pensa o com treballa, et fa tenir la confiança que, si t’apreten amb alguna qüestió, la seva opinió tindrà prou sentit com per fer-los cas i tenir-los en consideració. L’oposició no fa por, l’assumim amb responsabilitat i sabem que ens donarà feina d’autocontrol, cosa que és bona perquè ens ajudaran a no equivocar-nos.

La rotonda, a l'ordre del dia 

—En els darrers mesos també s’ha parlat molt de la famosa rotonda.

—És un tema molt complex. S’ha volgut centralitzar només en els efectes que té en aquest punt, i això ja ho vaig preveure en declaracions prèvies a altres mitjans. La rotonda forma part del nostre terme municipal, però el nus viari complet, que componen altres rotondes, accessos, etc. es troba majoritàriament en terme d’Altafulla. Per tant, és absurd que diguin que és responsabilitat meva… i d’Altafulla tampoc! La competència és de Carreteres de l’Estat. És allà on s’ha d’anar a reclamar.

—I l’Ajuntament de Torredembarra ha d’anar a Carreteres a reclamar?

—No n’estic tan segur! Vam estar batallant perquè els camions passessin per l’autopista, potser ens contradiríem. La solució no és reobrir la rotonda, és que els camions vagin per l’autopista. Aquesta temporalitat de dos anys és la que hem d’esperar: que facin l’autopista gratuïta i el desdoblament de l’N-340. Potser no ho hem valorat prou: tots els veïns de Torredembarra que viuen a la Marítima, per entrar i sortir del seu barri, ja no es troben amb camions a l’hora d’incorporar-se i el risc d’accident greu és molt menor. Com a alcalde de Torredembarra, he de mirar-me la problemàtica de manera global.

—Els veïns de Brises del Mar es queixen que al mes de maig van entrar una petició per reunir-se amb vostè i no es va respondre. Per què?

—Perquè estàvem de cara a unes eleccions, de fet la van presentar el dia abans, i una de les firmants era component d’una altra llista electoral. Vam veure que no era prudent respondre, tant si estava fet expressament com si no.

—I per què no van respondre l’endemà de les eleccions?

—Perquè considerem que nosaltres no hem de donar la resposta. El primer interlocutor que han de tenir és el seu Ajuntament, perquè Brises del Mar pertany al terme municipal d’Altafulla.

Eduard Rovira.
L'alcalde de Torredembarra valora les primeres setmanes del nou mandat. | Àngel Ullate

 

El mandat de les inversions?

—Després d’un mandat per posar ordre, aquest ha de servir per materialitzar canvis i inversions?

—El que farem aquest mandat, estava embastat al final de l’altre mandat. Farem allò que puguem fer. Resolt l’endeutament fins a nivells raonables, ara podem seguir treballant, invertint i reduint poc a poc el deute alhora. Però tot això ja estava previst al final del mandat anterior: molts projectes que traurem a licitació ja estaven preparats a finals de l’anterior govern i ara simplement segueixen la seva evolució.

—Com s’augmenta la inversió sense disparar el deute de nou?

—Amb un endeutament gradual. D’entrada perquè la llei ja no permet endeutar-nos de cop. Si vulguéssim fer les inversions previstes totes alhora, hem calculat que a final de l’exercici passaríem del 51% de deute al 67%, aproximadament: augmentaríem molt en un any, però no passaríem la línia que ens permet la llei, que és al 75%. Però la llei ens impedeix augmentar més el deute que allò que eixuguem. Per tant, això ja ens obliga a mantenir estable o reduir mica en mica el percentatge de deute. En els propers exercicis, ens endeutarem d’una mica menys d’allò que eixuguem, de manera que anirem reduint el deute i fent inversions alhora. 

—Quines són les prioritats d’inversió per aquest mandat?

—Cobrir la piscina; arranjar el tram previst de l’antiga N-340 i fer un carril bici des de la rotonda d’Altafulla fins a Nova Torredembarra (hem d’afegir diners als que ens paga el Ministeri); ampliar del cementiri, tot i que ja està pressupostat a l’exercici 2019; enjardinar el pàrquing del carrer de Lleida (també completant una subvenció); arranjar la plaça de Catalunya i el seu entorn i connexió amb Pere Badia; rehabilitar l’Antic Escorxador i el dipòsit del Pujol… a partir d’aquí, prioritzarem en funció de la capacitat d’endeutament que tindrem els propers anys.

—S’ha renunciat a acabar el teatre auditori?

—No, però ho hem deixat per una altra època. No ho hem prioritzat. Hem de veure com el fem evolucionar.

—Es poden obrir més espais de l’edifici?

—Estem rumiant d’obrir provisionalment l’espai de l’escenari de forma transitòria amb un ús concret.

—L’arranjament de l’antiga N-340 entre els passejos de la Sort i de l’Estació sortirà a licitació de forma imminent?

—Sí. Quan el projecte estigui aprovat, sortirà el concurs, pendent del pressupost de 2020 que és el que permetrà finançar-les.

—Per quan hem de preveure les obres?

—Ho hem de dissenyar.

—Hi ha calendarització per cobrir la piscina?

—Encara que ara aprovéssim el projecte i tiréssim endavant la licitació, cal esperar al pressupost de 2020 i a la concessió del crèdit per finançar l’obra.

—Un altre gran projecte del qual s’havia parlat, i aquest no depèn de l’Ajuntament, és la construcció d’un nou CAP. Ha evolucionat, aquesta qüestió?

—Estem pendents de la Generalitat. Hem fet tots els passos per part de Xarxa Santa Tecla i el Departament de Salut. S’ha proposat l’alternativa d’aquesta nova construcció i hi ha disposició, per tant estem a l’espera que la Generalitat pressuposti l’obra el 2020. Hem descartat opcions com ara que Xarxa Santa Tecla avanci els diners i després els recuperi.

—Hi ha converses amb la Generalitat perquè el projecte entri al pressupost de 2020, si és que n’hi ha?

—N’hem parlat. Estem a l’espera de l’empenta final. En paral·lel, hem estudiat de fer una instal·lació accessòria al CAP actual en algun local proper de lloguer, i la por dels seus professionals i usuaris és que aquesta solució es converteixi en definitiva. No ha de ser així, perquè el projecte de CAP nou té molts més serveis que els que oferiríem amb aquesta solució transitòria.

—Darrerament ha quedat lliure la Golfa. A què es destinarà?

—Ho estem estudiant. Hem de valorar bé les necessitats que hi ha. Hem d’optimitzar l’ús dels espais municipals per les entitats, una feina que ja vam començar en el mandat passat. Hem d’analitzar les necessitats de cada associació i adaptar-les als espais disponibles: els despatxos del Casal, els de la zona esportiva, o d’altres com l’antic Ajuntament o la Golfa, que també podria donar serveis del mateix Ajuntament. L’antic Escorxador també ens donarà noves possibilitats. 

Eduard Rovira
Rovira projecta diverses inversions per als propers quatre anys a la Torre. | Àngel Ullate

 

La neteja viària, una queixa endèmica

—Enguany han entrat en vigor nous contractes, entre els quals el de recollida de residus. Com valora els primers mesos?

—Hi ha previstos canvis de contenidors en els propers mesos i hem de decidir quins triem. També hem d’iniciar el mètode porta a porta en alguns barris. Aquests desplegaments cal fer-los amb reforços de personal que cal mesurar per no descontrolar la despesa, i aquest és el principal obstacle que tenim.

—Pel que fa al nou contracte de neteja viària, darrerament hi ha hagut queixes per part de veïns per l’estat de brutícia dels carrers.

—Va entrar en vigor més tard que el de residus, per tant anem una mica més endarrerits. En algunes coses es nota que hi ha un contracte nou, i en d’altres, com ara les males herbes, costa més. Estem fent un canvi d’herbicides, perquè han de ser ecològics i s’han de rematar amb l’acció d’una vaporitzadora que asseca l’arrel i elimina la planta. Aquest sistema és més manual i més lent, ho hem d’anar corregint. 

—Diu que en alguns aspectes sí que s’ha notat que hi ha un nou contracte de neteja viària. En quins?

—Hi ha carrers en què la neteja es fa millor. L’únic que ‘canta’ molt és el tema de les males herbes.

—Veiem dia rere dia contenidors plens d’andròmines als voltants. No hi ha eines per combatre-ho?

—Ho solucionaríem amb una campanya d’inspeccions i sancions, cosa que no hem fet perquè no tenim prou personal. 

—Acabem: tot just inicia el seu segon mandat, però Eduard Rovira es veu alcalde més de vuit anys?

—No ho sé. D’aquí a quatre anys, veurem com estic jo, com està el partit, i com estem tots. Soc de fer les coses dia a dia, i tot es veurà.