Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Gemma Maymó

Maymó: «La cultura pot ser factor de cohesió entre Brises i la resta d'Altafulla»

Conversem amb la regidora de Cultura, Educació i Salut d'Altafulla en els primers mesos de mandat i pocs dies més tard que hagi acabat la Festa Major de Sant Martí

Gemma Maymó
Gemma Maymó, davant del monument al pilar de vuit situat a la plaça del Pou, just al costat de l'Ajuntament. | Àngel Ullate

Aquest dimarts, 26 de novembre, es compleix exactament mig any de les eleccions municipals. A Altafulla, van significar canvi: la victòria de l'EINA i el seu posterior acord tripartit amb el PSC i Ara donava l'alcaldia als republicans, en detriment d'Alternativa Altafulla. La marca blanca d'ERC a la vila experimentava un significatiu augment en nombre de regidors: de tres a cinc.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Una de les noves cares de la formació és qui a dia d'avui és la titular de Cultura, Educació i Salut i qui, durant la baixa maternal de la coalcaldessa Muntadas, s'ha fet càrrec també de les seves regidories. Gemma Maymó (Altafulla, 1979) s'ha convertit en una de les peces clau del govern local, no tan sols perquè és una de les edils amb dedicació exclusiva al consistori, sinó pel pes de les seves responsabilitats. Després dels primers mesos al càrrec i havent deixat enrere Sant Martí, conversem amb ella a TarragonaDigital.

—Deixem enrere la Festa Major. Quina valoració en fa?

—N’estem contents. Hem intentat aglutinar al màxim els actes, anar-ne fent cada dia i donar veu a entitats i associacions que tenien inquietud per organitzar qualsevol mena d’activitat. Encara no hi ha hagut temps per a fer balanços més exhaustius, però estem satisfets per les veus que ens han arribat i per allò que hem anat sentint pel poble.

—També han apostat per la col·locació de punts liles després d’un cas lamentable el 2018. El balanç de la seva tasca també és positiu?

—Sí. Vam estrenar els punts liles al Festival Altacústic i a l’Afterbeach Rumbero, a l’estiu. En aquell moment ho vam fer ràpid i no vam atendre massa a les formes de com ho havíem de fer. Però a partir dels informes rebuts arran d’aquests esdeveniments, vam millorar i n’estem molt contents, tant nosaltres com l’empresa encarregada, ja que vam atendre les consideracions que ens feien: tenir l’espai visible, ben il·luminat, les voluntàries identificades corporativament, el marxandatge a punt, etc. Vam poder complir tots aquests requisits per Festa Major, i la ubicació del punt lila a les nits de Porto Bello i de l’empalmada va permetre el correcte desenvolupament de la dinàmica del punt lila.

—Com es viuen els versots des de l’altra banda?

—Bé! Divertits, i assumint les crítiques, que és el que toca. En concret, els meus fills me’n van dedicar un on, explícitament em deien «si no t’agrada, t’has d’aguantar perquè és el que ens has ensenyat, a criticar el poder». I és ben cert: per tant, a acceptar-ho i a fer que aquella crítica divertida pugui ser un punt de millora.

Gemma Maymó
Gemma Maymó és regidora de l'Ajuntament d'Altafulla per l'EINA des del passat mes de maig, i ha assumit les carteres de Cultura, Educació i Salut. | Àngel Ullate

La Violeta i la importància de preservar-ne certa polivalència

—Si parlem de cultura, un equipament cabdal és La Violeta. El fet de canviar les cadires fixes per les mòbils, un dels compromisos destacats del nou govern, ha fet que l’obra s’endarrereixi fins el maig vinent. Per què era tan important?

—A nosaltres ens hauria agradat que La Violeta fos un espai polivalent, però l’espai no ha estat concebut per ser-ho. Té un disseny arquitectònic que respon al d’un auditori. Ara bé, si en la mesura del possible, amb aquesta decisió de no posar-hi cadires fixes, li podem donar aquesta connotació i garantir una certa polivalència per a determinats actes, crec que hi guanyarem. 

—L’EINA s’ha mostrat en contra de la ubicació que té la biblioteca municipal des de fa un any. Què es pot fer perquè segueixi sent epicentre de cultura a Altafulla?

—La ubicació no ens agrada, però per sentit de la responsabilitat no traslladarem un equipament nou de trinca a una altra banda. És on és, i l’intentarem potenciar al màxim possible. De fet, a la festa major, ja hi ha hagut activitats a la biblioteca, que el que hem fet ha estat noticiar-les i posar-les al programa perquè arribin a tot el municipi.

—A banda, han fet una ampliació d’horari.

—Vam modificar-lo una mica a l’estiu, per tancar la biblioteca a les tardes i traslladar-la a la Bibliomar. Acabat l’estiu, ja obrim matí i tarda, de deu a una i de quatre a vuit. La idea és mantenir-ho, perquè és un servei al qual se li dona ús. També és cert que tenim una realitat de personal que fa que, potser, hàgim de tancar a les tardes de Nadal o de Setmana Santa. Ens adaptarem, perquè tenim les possibilitats que tenim.

La cultura, factor de cohesió amb Brises?

—Un dels temes candents a Altafulla és la relació amb Brises del Mar, que es queixa d’aïllament, no només per la qüestió de la rotonda, sinó perquè se senten «abandonats» per l’Ajuntament. En aquest cas, la cultura pot actuar també com a factor de cohesió?

—Sí, podria jugar aquest paper, tot i que enguany vam tenir les seves festes de seguida a sobre, només entrar al govern. Però certament, si alguna entitat hi anés a actuar (una encesa dels Diables, una ballada de bastons) podria ajudar. També es podrien fer xerrades o exposicions al seu local social. Hi ha plena disposició per part nostra.

Gemma Maymó
La regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Altafulla, Gemma Maymó, durant el transcurs de l'entrevista. | Àngel Ullate.

—Parlem de festivals: recuperaran l’Escena?

—Aquest 2019 ja no es va fer perquè l’anterior equip de govern, al mes de maig, ja no havia tancat aquest festival. A mi m’agradaria molt recuperar-lo, però no ho farem perquè econòmicament, ara que estem treballant en el pressupost, no hi ha prou diners per abordar un festival d’aquesta magnitud; ja hem de fer mans i mànigues per mantenir els altres.

 

—La prioritat, doncs, seguiran sent el Festival Internacional de Música i l’Altacústic?

—Es mantindran, si bé és cert que no els podem reforçar amb més pressupost del que ja tenen. Haurem de jugar a fer ‘puzzles’ per aconseguir que siguin més lluïts amb els mateixos recursos.

El cas 'Escola d'Adults'

—També és regidora d’Educació i, si un cas ha marcat aquest àmbit en el que va de mandat, ha estat el de l’Escola d’Adults. L’Ajuntament té alternatives a la licitació del servei —fórmula que rebutgen els ex treballadors?

—D’alternatives i de pluges d’idees tots en podem fer. Quan ens trobem amb casos així, que se’ns escapen i en què no tenim cap expertesa, el que fem és escoltar la veu dels professionals. En aquest cas, el professional va ser l’advocat del consistori i el secretari, que ens recomana la licitació. Hem d’atendre les seves recomanacions. Aquesta Inspecció de Treball i aquesta demanda dels treballadors porten implícita, d’una banda, els 60.000 euros de seguretat social, més les possibles multes econòmiques que ara es puguin derivar. Reservem els diners que ens toca pagar i posem el rumb cap a la licitació.

 

—Què respon a les dures crítiques d’Alternativa Altafulla sobre aquest cas?

—És l’oposició i és la seva feina. He hagut de fer un aprenentatge per agafar distància de les crítiques i de les xarxes per poder dormir tranquil·la. Però també n’hem après.

 

—S’ha començat a parlar del Pla Educatiu d’Entorn, un dels principals projectes que en aquest àmbit duia l’EINA al programa?

—Hem fet una primera aproximació, n’hem parlat amb l’equip de psicopedagogs de l’institut. Ells ens van proposar si com a Ajuntament podíem col·laborar en un programa sobre convivència i de prevenció sobre l’assetjament escolar. A partir d’aquí, valorem d’extrapolar-ho també a les escoles i, si veiem que hi encaixa, mirarem de tractar-ho com a Pla d’Entorn.

La novetat de la política

—Fa tot just mig any que va ser escollida regidora. S’esperava aquest volum de feina?

—Presuposava que em portaria feina i tenia ganes de dedicar-m’hi i d’implicar-m’hi. De fet, jo he demanat una excedència a la meva feina habitual a la universitat. Per tant, això no m’ha sorprès. D’altres, sí: pensava que la gestió era més ordenada. Que hi hauria més procediments establerts, a l’administració pública local: ordre, rigor a l’hora d’ordenar les coses i tenir-les més planificades. Les coses van molt al dia a dia, i crec que es poden establir procediments per tal de planificar-les millor: això facilitaria la feina al regidor i al tècnic que dona suport.

 

—Té dedicació exclusiva i, a més, ha assumit les responsabilitats d’Alba Muntadas durant la seva baixa maternal. Per força ha d’haver estat un aterratge dur.

—M’he hagut de fer càrrec, a més de les meves regidories, la de Medi Ambient i Polítiques de Gènere. Enlloc d’«anar tirant», vam intentar ser proactius en aquestes àrees: punts liles, termes romanes, Canyadell… hem fet petites coses, hem fet feina i espero haver-li deixat a l’Alba les seves regidories al màxim d’endreçades possible.