Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Raúl García.

García: «Santa Rosalia és el moment d'estar més orgullosos de ser torrencs»

A les portes de Santa Rosalia, entrevistem el nou regidor de Festes de l'Ajuntament de Torredembarra

Raúl García.
Raúl García afronta la seva primera Santa Rosalia al capdavant de la regidoria de Festes de l'Ajuntament de Torredembarra. | Gerard Recasens

 

Tot i que és regidor de l'Ajuntament de la Torre des de 2015, Raúl García (Torredembarra, 1986) afronta aquests dies la seva primera Festa Major de Santa Rosalia com a titular de Festes. Amb el nou mandat, García (ERC) va conservar la regidoria d'Esport, però hi va sumar Via Pública i Manteniment i també Festes, que viu aquests dies el seu punt més àlgid amb la festa local.

A les portes del tram més potent de Santa Rosalia —des d'aquest divendres, 30 d'agost, fins el dia gran, dimecres, 4 de setembre—, conversem amb García sobre el programa d'enguany però també sobre altres qüestions, com el camí que ha de prendre la Festa Major els propers anys i les primeres setmanes al càrrec.

—Mirant el programa de Santa Rosalia 2019, una de les novetats que destaca és la potenciació de l’oci nocturn, amb cinc nits consecutives d’oferta musical. Per què s’ha pres aquesta decisió?

—Les festes majors han de ser dies i nits on tothom tingui oferta d’oci. Tot i que som un poble turístic, dia rere dia sentim molts joves dir que l’oferta d’oci nocturn que tenim a la Torre és molt baixa. Ara és Festa Major, és un format que agrada a molta gent, i són uns dies on cal aprofitar i, sobretot, que aquesta gent jove surti al carrer i es mogui en un ambient que és molt sa. A banda, crec que no cal allargar els actes durant molts dies o setmanes. Sóc partidari de concentrar-la en pocs dies i omplir les 24 hores d’actes. Les nits formen part d’aquestes 24 hores i aquest era un dels principals objectius a l’hora de dissenyar aquest programa.

«Ampliar qualitativament la Festa»

—Santa Rosalia té la part tradicional de la festa molt consolidada. L’objectiu els propers anys és fer-la créixer també per altres vessants?

—Sí. Hem d’enriquir la Festa Major, no pas en la quantitat d’actes que es fan, sinó pel que fa a qualitat. Tenim una part tradicional festiva importantíssima: el seguici popular ho demostra, molts dels seus elements tenen un nom i molta gent del territori el ve a visitar. En paral·lel, però, cal potenciar altres vessants més vinculades a l’oci i treballar per oferir més varietat.

—Pel que fa a promoció i difusió, també cal fer passos endavant?

—Sí, és una de les qüestions que cal que estudiem. Ja fem una campanya de publicitat i crec que arribem a molta gent, però haurem d’analitzar la seva incidència. Una de les coses que hem de potenciar és la difusió prèvia: hem d’aconseguir que en l’elaboració del programa hi participi més gent, això ens ajudarà a enriquir la Festa d’actes. Cal molta feina prèvia, moltes reunions i aportacions que, malauradament, per enguany no s’han fet perquè tot just vaig entrar a la regidoria al juny.

—Com s’ha de ‘dissenyar’ Santa Rosalia a partir de les properes edicions?

—La Comissió de Festes i la del Protocol de Festa Major són les estructures que hem de seguir. La manera de funcionar, però, ha de ser molt diferent. Dins de la Comissió de Festes, que ha de seguir prenent les decisions, cal formar grups de treball al voltant de diferents objectius que vulguem que reflecteixi el programa: la part tradicional, l’oci nocturn, espectacles infantils… són aspectes que cal treballar molt bé per separat. I s’hi ha d’involucrar més gent.

—Com?

—Tant activament, és a dir, amb les seves propostes i aportacions, com econòmicament. No només l’Ajuntament ha d’assumir tot el cost de la Festa Major: les entitats privades, els comerços, les empreses, també poden col·laborar-hi i sortir beneficiades.

—I això s’ha de veure ja el 2020?

—Sí, hi hem de començar a treballar. Ara no hem tingut temps i no vull que serveixi d’excusa, ni tampoc com a crítica a com s’ha fet tot anteriorment. Però penso que són propostes al nostre abast que faran millorar la nostra Festa Major, que és el que tots volem.

La Festa Major, al casc antic

—Amb tot, en aquestes poques setmanes, valora positivament la participació de les entitats?

—Tot i que un dels objectius amb què insisteixo és que cal involucrar més gent, i això implica per davant de tot les entitats, vull fer constar el meu agraïment etern a les associacions, perquè sense elles, el programa de Festa Major seria molt pobre. Totes munten actes: des de vermuts, a correbars, a qualsevol altra cosa. Enriqueixen el programa i són molt necessàries. La qüestió és que tota la gent que es preocupa pel seu propi acte, per exemple, ajudi també a decidir quina orquestra ve a tocar a la revetlla: és a dir, les entitats no només s’han de preocupar dels seus actes, sinó que han de decidir en el global de la Festa.

—Tornem a mirar el programa: la Festa es concentra al nucli antic, i es consolida el que ja va passar al mandat passat de retornar les revetlles a la plaça del Castell. Es planteja canvis en aquest sentit?

—En això no hi ha hagut gaire debat. Segurament, quan fem més reunions de la comissió i els seus grups de treball, aquest tema sortirà i en parlarem. Personalment, però, crec que la Festa Major s’ha de viure a les places i als carrers del nucli antic. És cert que a la Torre altres partits han reclamat una diversificació d’espais, per allunyar la Festa del nucli antic, però jo no sóc d’aquest parer . La millor plaça per esdeveniments com les revetlles és la del Castell, i ens movem pels seus voltants. El nucli històric de la Torre és molt agraït per aquestes festes i no vull obrir un debat perquè confio i em crec aquest model.

—Estan polititzades les festes com va dir Ciutadans l’any passat?

—No. La Santa Rosalia que ara encetem segueix l’estil de la Festa del Quadre del juliol, on vam tenir tres nits de festa: una amb DJs i música de tota mena i ambient familiar; una de rumba; i una de revetlla. A totes elles, tothom era benvingut i hi va haver-ho varietat. A Torredembarra, a Catalunya, tenim molt definida la nostra cultura pròpia i estem orgullosos de com ens representa el nostre seguici popular amb tots els seus elements. Que molta gent d’arreu els visiti, significa alguna cosa. Festes polititzades? Estem en un temps en què hi ha a qui li interessa dir aquestes bestieses.

—L’Agrupació de Balls Populars de Torredembarra (ABPT) celebra 25 anys aquest 2019. Què significa per a la Festa Major de la Torre?

—L’ABPT mou un volum immens de gent. Com dic, estem orgullosos del nostre seguici i, sens dubte, l’ABPT n’és una part importantíssima. També, no ho oblidem, del seguici infantil, que aplega molts nens i nenes de la Torre que s’inicien a la nostra festa. Que per molts anys sigui així.

 

Dos mesos com a regidor de Festes

—Fa poc més de dos mesos que és regidor de Festes i ja s’ha trobat actes tan diversos com Sant Joan, la Festa del Quadre o la Mascarada. Quina valoració en fa, ‘grosso modo’?

—En poc temps hem hagut de prendre decisions molt ràpides, però la valoració és molt positiva. Són actes molt diversos, però en tots ells hem trobat un ambient molt sa. Posem les notícies cada dia i veiem autèntiques barbaritats, que per sort aquí no es produeixen. Amb les noves responsabilitats que he assumit a Festes, penso molt també en aquestes coses i aprofito per demanar que, per Santa Rosalia, no pensem només en la diversió, també en el seny. 

Que hi hagi més nits de Festa Major no ha de significar que hi hagi més problemes. Hem d’estar conscienciats que, igual que apostem per ampliar l’oci nocturn, ens hem de respectar per poder donar continuïtat a aquesta idea. Si ens trobem amb baralles o coses pitjors, no podrem seguir el camí que ens hem marcat. Aquesta Festa Major hi haurà ‘punt lila’ en les nits de divendres, dissabte i dimarts, les més fortes, per combatre el risc d’abusos sexuals. Esperem que facin la seva feina sense haver de lamentar cap cas.

—Quan passi el 4 de setembre, tocarà començar a pensar en l’any següent. Quins són els passos a seguir?

—Primer, haurem de fer balanç de la Festa d’aquest 2019, així com del Quadre. En paral·lel hem d’anar dissenyant les festes de Nadal i Carnaval. Pel que fa a la Festa Major de 2020, a principis d’any ens posarem a treballar per arribar al juliol i al setembre amb programes més treballats i amb la voluntat d’enriquir qualitativament la Festa. Insisteixo amb el que he anat dient: tot i que la proposta per enguany espero que agradi, ens manca un pas més. Per exemple: tenim prou entitat, com a poble, per acollir un concert amb cert renom. Doncs hem de treballar en aquesta línia, amb antelació i amb més gent i més diversa per arribar als objectius que ens marquem.

—Acabem. Serà la seva primera Festa Major al capdavant de la regidoria de Festes. Què significa per vostè Santa Rosalia?

—Per mi és la manera de tancar l’estiu, un moment molt important abans d’iniciar un nou curs. Són dies d’estar al carrer, de passar molt poques hores a casa, i viure tots els actes. Santa Rosalia són, per mi, dies molt bonics de viure sobretot quan participes amb les entitats. Des de ben jovenet he seguit moltes Festes Majors amb tots els seus actes, amb els amics i la família.... Crec que és el moment de més pertinença a Torredembarra, els dies que ens sentim més torrencs. És el moment d’estar orgullosos del que formem part, que és la Torre, i sobretot de la seva gent.