Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Granja Escola Neri del Catllar

Entrevistes de feina amb cavalls: el curiós mètode d'una granja-escola al Catllar

La hipoteràpia ajuda a conèixer millor, psicològicament, com són els candidats a aquesta feina

Qui més, qui menys, s'ha enfrontat alguna vegada a una entrevista de feina. Desenes de pàgines web, llibres i revistes han escrit sobre consells, trucs i estratègies per afrontar-les: com causar una bona impressió, com reduir al màxim els nervis i com, al capdavall, tenir més números per assolir l'objectiu final, que és endur-se la feina.

Però si algun dels nou candidats que aquesta setmana optaven a una plaça de monitor a la granja-escola Neri del Catllar va seguir algun d'aquests consells, el cert és que li van servir de ben poc. Dilluns van ser convocats a una entrevista laboral i no van rebre cap indicació que els fes pensar que es tractaria d'una entrevista de feina diferent, molt singular.

«No m'ho esperava gens!», confessa el Dani Rabassa, de Torredembarra. Hi coincideix l'Olga Jordán, de Tarragona, i la Mar Figueras, de la Pobla de Montornès. La Laura Garcia, també de Tarragona, ja havia estat a la granja-escola i reconeix que  «coneixent aquest lloc, no m'esperava res de convencional».

Granja Escola Neri del Catllar
Una de les entrevistes laborals individualitzades que es va fer a la granja escola Neri del Catllar. | Gerard Recasens

 

Els cavalls, protagonistes de les entrevistes de feina a la granja-escola Neri del Catllar

I és que dilluns, a la granja-escola Neri del Catllar,  no hi va haver entrevistes de feina convencionals. Gemma Cos és la directora del centre i és especialista en teràpia amb cavalls, una disciplina que practica de manera gairebé diària. «Els cavalls ens poden donar informació sobre com són els candidats que entrevistem», explica a BaixGaiàDiari.cat.

«Ens fixarem en si s'aproximen o no a les persones, com posen les orelles, quins moviments fan... els cavalls són uns animals que ens donen un 'feedback' instantani sobre qui tenim al voltant», descriu Cos, que gràcies als anys d'experiència ha après a  interpretar aquest llenguatge i a extreure conclusions que poden ajudar-la a descobrir algun tret bàsic de la persona en qüestió.

«Un exemple: si un cavall mossega un candidat, ens està indicant que aquella persona està carregada de ràbia; si s'hi acosta massa, ens vol dir que aquella persona no respecta l'espai vital dels altres», explicava la directora a aquest mitjà abans de començar les entrevistes. Els candidats eren nou i, fins dos minuts abans de començar, no sabien a quina mena de prova s'haurien d'enfrontar.

Granja Escola Neri del Catllar
La conversa es produeix al mig de la pista i els cavalls tenen llibertat per acostar-s'hi. | Gerard Recasens

Una primera fase d'apropament col·lectiu als cavalls

Gemma Cos es posa davant dels candidats a la plaça de monitor i els explica que l'entrevista de feina d'avui serà ben peculiar. «Primer de tot, entrareu tots a la pista, on hi ha dos cavalls. Entreu i feu el que us neixi: acaronar-los, tocar-los, no acostar-vos-hi... el que us surti de dins», indica Cos als candidats, que la miren entre sorpresos i alegres. I la prova, que acabarà durant cinc minuts, comença.

En acabar, la directora de la granja-escola Neri ens explica, d'amagat, que les sensacions generals són positives. «No hi ha hagut cap moviment brusc per part dels cavalls, han respectat l'espai de tothom... si hi hagués hagut alguna cosa estranya, ho hauríem notat de seguida», diu.

Granja Escola Neri del Catllar
Gemma Cos explica als candidats a optar a la feina la metodologia d'aquesta entrevista. | Gerard Recasens

 

Granja Escola Neri del Catllar
Tres dels candidats a la feina s'aproximen a un dels cavalls de la granja-escola i l'acaricien. | Gerard Recasens

 

Durant aquesta primera prova, Gemma Cos també observa de quina manera actuen els candidats cap als animals. «Aquesta és una feina polifacètica, ens cal gent amb empenta i iniciativa, i per tant ens hem fixat en la seva actitud vers els cavalls», comenta.

Per acabar, una entrevista personalitzada amb cadascun dels candidats

Just després de la primera prova, comencen les entrevistes personalitzades, que també es fan al centre de la pista. El contingut de les preguntes no varia del que pot tenir una entrevista convencional de feina: titulacions, disponibilitat, projecció econòmica, expectativa laboral... tres cadires al mig de la pista són l'escenari, però alerta: aquí també hi compten els cavalls. La seva posició, els seus moviments, el seu acostament o no cap als candidats són clau a l'hora de jutjar-los per part de Gemma Cos i d'una altra de les treballadores de la granja-escola, Nerea.

Al llarg de les diverses converses, són diverses les actituds dels cavalls: en un cas s'aproximen a una candidata, en d'altres no actuen i en un darrer, s'hi posen de cul. Diveros gestos relacionats amb el llenguatge dels cavalls que influiran de valent a l'hora de prendre una decisió per trobar un nou monitor a la granja-escola Neri. Una manera, doncs, molt diferent i molt poc ortodoxa de fer una entrevista de feina.

Granja Escola Neri del Catllar
Una imatge de les instal·lacions de la granja-escola Neri del Catllar, que ha provat aquesta setmana aquest sorprenent mètode per fer entrevistes laborals. | Gerard Recasens

 

També et pot interessar