Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Torredembarra celebra el desè aniversari de la Fira d'Indians

Els actes se celebren aquest cap de setmana, 21 i 22 de setembre

La Fira d'Indians a Torredembarra se celebra aquest cap de setmana. | Ismael Llanes

 

Begur, Tossa de Mar, Arenys de Mar, Sitges... es tracta de municipis indians: d'aquells que, al segle XIX, van veure com alguns dels seus veïns feien fortuna a ultramar i tornaven a casa no tan sols deixant-hi petjada econòmica, sinó també arquitectònica i cultural.  D'entre aquests i molts d'altres, però, en destaca un: Torredembarra. «La Torre es pot considerar la capital del món indià a Catalunya»: són paraules de Pere Tardà, el coordinador de la Fira d'Indians de Torredembarra.

Torredembarra, la capital indiana de Catalunya

Enguany, aquesta cita —que té lloc aquest dissabte i diumenge, 21 i 22 de setembre—, arriba a la desena edició ja molt consolidada en el calendari del setembre torrenc. La tradició indiana ha pres importància a la Torre la darrera dècada i hi han contribuït de forma indiscutible la promoció, difusió i pedagogia exercides des del naixement de la Fira.

«Cal reivindicar aquest patrimoni, i més quan els indians torrencs transcendeixen la vila i prenen importància a escala de Catalunya», comenta Tardà, que es refereix directament a «Antoni Roig, Joan Güell o els Casas, que són figures que sobrepassen Torredembarra i representen molt bé el moviment indià en el seu conjunt».

Una desena edició de la Fira d'Indians amb un «impuls en l'oferta lúdica»

Per celebrar la dècada en actiu de la Fira d'Indians, el seu coordinador, Pere Tardà, ha explicat a aquest mitjà que s'ha decidit «donar un impuls a l'oferta lúdica i cultural» del certamen. «Crec que, qui vulgui gaudir íntegrament de la Fira, haurà de venir tots dos dies perquè les activitats que fem són molt variades: no en tindrà prou, amb un de sol», explica Tardà. Passejades de vuit dames indianes, exposicions, ball i música, exhibició de productes, tastos... seran els eixos centrals de la fira, com ve sent habitual els darrers anys.

Entre les novetats, n'hi ha una de destacada: les actuacions que el cor Badaveus farà a Cal Riambau, Cal Tarragoní i Cal Serafí, tres de les cases indianes més destacades del centre de Torredembarra.  «Portem la música a l'interior d'aquestes cases, símbol inequívoc del patrimoni indià de la Torre», ha explicat Pere Tardà, que ha acabat subratllant un cop més que «hem fet un important esforç per augmentar l'oferta en aquesta desena edició». La Torre ja està, doncs, preparada per una nova Fira d'Indians.

La Torre es vestirà d'època aquest cap de setmana. | Laia Solanellas

 

Tots els actes de la Fira d'Indians 2019 a Torredembarra

Aquests són els actes previstos a Torredembarra durant aquest cap de setmana, coincidint amb la desena edició de la Fira d'Indians.

Dissabte, 21 de setembre

A les 10.00 hores, Exposició de productes d'ultramar i mostra d'oficis: Fotografia antiga, vitraller, forja tradicional, ceràmica a torn, cistelleria, tintura de cotó amb tècniques tradicionals i el trapiche (extracció de suc de canya)

A les 12.00 hores, al pati del Castell, Inauguració oficial de la fira i degustació de Cafè Cubà per a tots els assistents (fins exhaurir existències) i demostració d'extracció de suc de canya amb un trapiche.

A continuació, Musical «L'Americano» a càrrec de la Cia. Fanfara al pati del Castell i itinerant musical urbà (ritmes llatins, havaneres i rumba) per l'espai de la Fira.

A les 12.30 hores, Visita guiada al patrimoni Indià. Preu: 3 euros. Fins a 12 anys gratuït. Inscripcions al web de Turisme de l'Ajuntament o el mateix dia de la fira a la carpa de la Regidoria de Turisme. Places limitades. Punt de trobada, al pati del Castell. Idioma de la visita: català

A les 18.00 hores, al pati del Castell, Xerrada i presentació 'Guía Medicinal y Espiritual de Plantas Tropicales' i seminari 'Plantes Antillanes per elaborar destil·lats i licors' a càrrec de la torrenca Dra. Goretti Virgili.

A les 18.30 hores, a la plaça de la Vila,  Xocolatada popular. Gratuïta fins exahurir existències.

A les 19.00 hores,  Visita guiada al cementiri. Preu: 3 euros. Fins a 12 anys gratuït. Inscripcions al web de Turisme de l'Ajuntament o el mateix dia de la fira a la carpa de la Regidoria de Turisme. Places limitades. Punt de trobada, al pati del Castell. Idioma de la visita: català

A les 19.00 hores, per l'espai de la fira, Itinerant musical a càrrec de la Principal del Zunzún.

A les 21.00 hores, a la plaça del Castell,  Balls de la parella noucentistes de Catalunya a Cuba i de Cuba a Catalunya 'De la Jota a l'americana', a càrrec de la Principal del Zunzún.

A les 22.00hores, a la plaça del Castell, Concert de salsa i música caribenya amb el grup 'Lrey Indomable'.

Els visitants podran tastar productes típics importats en l'època indiana. | Laia Solanellas

 

Diumenge 22 de setembre

A les 10.00 hores, Exposició de productes d'ultramar i mostra d'oficis. Fotografia antiga, vitraller, forja tradicional, ceràmica a torn, cistelleria, tintura de cotó amb tècniques tradicionals i el trapiche (extracció de suc de canya).

A les 11.30 hores, al pati del Castell, Xerrada i presentació 'Guía Medicinal y Espiritual de Plantas Tropicales' i seminari 'Plantes Antillanes per elaborar destil·lats i licors' a càrrec de la torrenca Dra. Goretti Virgili.

A partir de les 11.30 hores, Actuació musical itinerant del Cor Badeveus per les cases indianes:

  • 11.30 hores: Cal Riambau (c. Antoni Roig, 88) Accés al saló del primer pis. Aforament limitat (30-40 persones)
  • 12.00 hores: Cal Tarragoní (c. Antoni Roig, 49)
  • 12.30 hores: Cal Serafí (c. Joan Güell, 19) Accés al primer pis. Aforament limitat (30 persones)

A les 12.00 hores, al pati del Castell, Degustació de cafè cubà per a tots els assistents (fins a exahurir existències) i demostració d'extracció de suc de canya amb un trapiche

A les 12.30 hores, Visita guiada al patrimoni Indià. Preu: 3 euros. Fins a 12 anys gratuït. Inscripcions al web de Turisme de l'Ajuntament o el mateix dia de la fira a la carpa de la Regidoria de Turisme. Places limitades. Punt de trobada, al pati del Castell. Idioma de la visita: castellà.

A les 13.15 hores, al pati del Castell, actuació musical del Cor Badeveus amb interpretació de cançons cubanes i indianes.

A les 18.00 hores, al pati del Castell, degustació de cafè cubà per a tots els assistents (fins a exahurir existències) i demostració d'extracció de suc de canya amb un trapiche

A les 18.30 hores, Visita guiada al patrimoni Indià. Preu: 3 euros. Fins a 12 anys gratuït. Inscripcions al web de Turisme de l'Ajuntament o el mateix dia de la fira a la carpa de la Regidoria de Turisme. Places limitades. Punt de trobada, al pati del Castell. Idioma de la visita: català.

A les 20.00 hores, a la plaça del Castell, Havaneres amb el grup Cavall Bernat.

A la mitja part, Rom cremat per als assistents (fins a exhaurir existències).