Zona protegida inundada pel vessament d'aigua dolça

El GEPEC denuncia les obres de la nova comissaria dels Mossos a Torredembarra

L'entitat ecologista ha presentat una denúncia pels vessaments d'aigua a l'Espai d’Interès Natural Platja de Torredembarra i Creixell, causats pels treballs

El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) ha denunciat davant la Fiscalia els vessaments d'aigua causats per les obres de la nova comissaria dels Mossos d'Esquadra a Torredembarra. Segons ha explicat l'entitat ecologista, durant el passat mes d’octubre, es va detectar un augment anòmal del nivell piezomètric dins l’Espai d’Interès Natural Platja de Torredembarra i Creixell.

Afectació del vessament d'aigua a zones protegides de Torredembarra

Aquest increment anòmal es va detectar sobretot als sectors de l’estany del Sol, estany de Clarà i el Gaianet. El GEPEC ha assenyalat que «s’hi observava una concentració d’aigua molt més abundant del normal,  tot i ser zones que no s’inunden ni tan sols amb la presència de pluges abundants». Davant tot això, es va presentar una denúncia per escrit als Agents Rurals informant de la situació.

L'aigua anava a parar a l'Espai d'Interès Natural

L’entitat ecologista explica que durant el mes de desembre van rebre una denúncia d’una ciutadana que alertava que les obres de la comissaria dels Mossos d’Esquadra estaven extraient aigua de l’aqüífer protegit i abocant-la als pluvials i que aquesta aigua anava a parar a l’Espai d’Interès Natural. El GEPEC-EdC va comunicar aquests fets per via telefònica als Agents Rurals que va personar-se al lloc dels fets.

Un cop allà van comunicar que hi havia una enorme quantitat d’aigua infiltrant-se a l’Espai d’Interès Natural. Segons els responsables de les obres, el volum d’aigua diari que s’infiltra és d’uns 4.000 metres cúbics. L’endemà a la inspecció dels Agents Rurals, els responsables de l’obra van instal·lar una canonada per tal que l’aigua s’enviï directament al mar.

Segons l’entitat ecologista, no consta cap mena d’avaluació ni estudi que tingués en compte els possibles impactes ambientals ni de l’extracció d’aigua ni del seu abocament a mar.

El GEPEC recorda que la Comissió Europea investiga des de l'any 2020

Cal tenir en compte que el juny de 2022 la Generalitat de Catalunya va informar desfavorablement una prova pilot del GEPEC-EdC que demanava abocar puntualment 1.000 metres cúbics d’aigua marina a les llacunes per tal de recuperar la salinitat original, una acció que estava fonamentada en nombrosos estudis i informes, incloent-ne de l’antic Ministeri de Medi Ambient.

Canonada instal·lada pel vessament d'aigua a Torredembarra

En aquest sentit, la Generalitat al·legava que calia fer una Avaluació d’Impacte Ambiental Prèvia, un requisit que, segons el GEPEC, no ha imposat en aquest cas malgrat que l’afectació és de 4.000 metres cúbics d’aigua dolça, un tipus d’aigua que afecta negativament les llacunes, que han perdut més d’un 80% de superfície els darrers 15 anys.

L'entitat ecologista recorda que «la tramitació, aprovació i execució d’aquest sector urbanístic està sent investigat per la Comissió Europea des de l’any 2020, precisament per la manca d’Avaluació Ambiental malgrat la seva afectació a la Xarxa Natura 2000». Per aquest motiu, a banda de la denúncia ja presentada a Fiscalia, el GEPEC-EdC també informarà la Comissió Europea i al Síndic de Greuges.