Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Miquel Bonet, durant l'entrega del Premi Mañé i Flaquer

Miquel Bonet, cap d'opinió a TarragonaDigital i CatalunyaDiari, guanya el Premi de Periodisme Mañé i Flaquer

Roger Escapa ha guanyat en la categoria Periodisme Turístic i Arnau Martínez en la de Comunicació Local | David Oliete estrena la nova modalitat 'Fotoperiodisme Camp de Tarragona'

El XXXIII Premi de Periodisme Mañé i Flaquer ja té guanyadors i, un any més, porta el segell de TarragonaDigital. Després de ser premiats 'ex aequo' en l'edició passada els periodistes d'aquesta casa Judit Sabaté i Dídac Montoliu en la categoria de Comunicació Local, enguany, el cap d'opinió del CatalunyaDiari.com i de TarragonaDigital.com, on també n'és el director adjunt, Miquel Bonet s'ha endut el guardó en la categoria Camp de Tarragona per l'article 'La clau que obre tots els panys', publicat en tots dos mitjans el 28 d'octubre de 2019.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

El certamen ha celebrat l'acte de lliurament dels premis aquest vespre de divendres, 20 de novembre, al Castell de Torredembarra i ha estat retransmès en directe per TAC12 i per Ona La Torre. La gala presentada per Queco Novell i dirigida i guionitzada per Marc Chornet, ha entregat els premis de les categories Camp de Tarragona, Periodisme Turístic i Comunicació Local.

El premi periodístic l'organitza l'Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria de Cultura, i el Col·legi de Periodistes de Catalunya de la demarcació de Tarragona, amb Repsol com a patrocinador principal i la col·laboració del Port de Tarragona. 

L'article ressalta per «la voluntat divulgativa, el sentit de l'humor i la combinació d'història i l'estil amè i actual»

L'article guanyador del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer en la categoria Camp de Tarragona analitza mig segle després l'arribada de la indústria petroquímica a Tarragona. En aquest, Bonet  es planteja i intenta respondre qüestions com: «Per què aquesta indústria sovint mal vista hi va anar a raure? Què ha significat per al creixement de la segona àrea metropolitana de Catalunya? Quin futur li espera?». 

En aquest, el jurat  del certamen periodístic ha ressaltat la voluntat divulgativa de l'article, la bona redacció, el sentit de l'humor i l'excel·lent combinació entre la informació històrica i l'estil amè i actual. El premi  té una dotació de 8.000 euros. 

Cal recordar que el jurat l'han format la presidenta de la demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Coia Ballesté; el responsable de comunicació i relacions externes de Repsol a Tarragona, Josep Bertran; l'editora i presentadora de l'informatiu de Catalunya Ràdio 'Catalunya migdia cap de setmana', Neus Bonet; el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset; el director de la Càtedra Internacional URV/Repsol d'Excel·lència en Comunicació, Jordi Farré; l'exdirector de SER Catalunya, col·laborador del Diari de Tarragona i un dels socis fundadors de Canal Reus, Josep Maria Girona; el degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros; i el coordinador del suplement Cultura/s de La Vanguardia, Premi Nadal de 2013 i Premio Nacional de Periodismo Cultural 2020, Sergio Vila-Sanjuán.

Roger Escapa, Arnau Martínez i David Oliete, els altres guanyadors

El Premi de Periodisme Mañé i Flaquer compta amb tres categories més: Periodisme Turístic, Comunicació Local i la nova modalitat que s'estrena enguany, Fotoperiodisme Camp de Tarragona. 

Dotat amb 6.000 euros de premi  i el compromís de l'Ajuntament de Torredembarra d'encarregar al guanyador un treball periodístic remunerat sobre la vila per ser publicat en un mitjà de comunicació d'àmbit català, el premi de la modalitat de Periodisme Turístic ha estat pel reportatge radiofònic 'El dia que va caure el mur', de Roger Escapa, emès al programa El Suplement de Catalunya Ràdio, el 2 de novembre de 2019. 30 anys després de la caiguda del Mur de Berlín, l'autor torna a la capital alemanya per descobrir què queda de la ciutat socialista i els canvis que hi ha hagut al llarg de tot aquest temps. 

El periodista Arnau Martínez amb el seu article 'Quan les campanes van deixar de tocar a morts' ha estat guardonat en la categoria Comunicació Local. L'article publicat al número 92 de la revista NW, a l'abril de 2020, agafa el relleu dels periodistes del TarragonaDigital en aquesta categoria. El treball presenta com es va viure l'epidèmia de grip espanyola a la ciutat de Reus l'any 1918 i el jurat ha valorat com l'article permet reivindicar la memòria històrica per posar-nos en situació i constatar que allò que ens sembla nou i excepcional ja s'ha viscut abans. La dotació del premi  és de 3.000 euros. 

La novetat d'aquesta edició ha estat la modalitat Fotoperiodisme Camp de Tarragona. En aquesta s'han presentat 48 treballs participants i el guanyador ha estat per a la fotografia 'Explosió', de David Oliete, realitzada el 14 de gener de 2020 i publicada el 15 de gener a The New York Times, Le Monde, The Guardian, abc News, Thw Washington Post, entre d'altres (via Associated Press). És tracta d'una imatge de les instal·lacions de l'empresa química IQOXE, que el jurat ha qualificat com 'la foto', tant pel resultat tècnic com pel seu valor periodístic. El premi de la categoria està dotat amb 3.000 euros.

'Explosió', de David Oliete, fotografia guanyadora del premi Fotoperiodisme Camp de Tarragona
'Explosió', de David Oliete, fotografia guanyadora del premi Fotoperiodisme Camp de Tarragona | David Oliete