Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quadre de Santa Rosalia.

Torredembarra venera el Quadre de Santa Rosalia, que va salvar la vila de la pesta

L'origen de la festivitat se situa en l'any 1640 | Encara avui, cada vespre del 15 de juliol, el retrat passeja pels carrers de la vila

Com cada 15 de juliol, Torredembarra està de festa. La vila fa honors a un quadre amb la imatge de Santa Rosalia que, segons diu la història, va salvar el poble d'una terrible epidèmia de pesta. Aquest dilluns, a partir de dos quarts de vuit del vespre, se celebra la Processó Votiva del Quadre de Santa Rosalia, que ve precedida de l'actuació del Seguici Popular de la localitat.

La veneració del Quadre, des de 1640

Però què té a veure, exactament, el quadre d'una santa italiana amb la malaltia que s'expandia a la Torre? Rosalí Rovira ho explica en el seu llibret «Santa Rosalia Virgen Palermitana».  Corria l'any 1640 i Torredembarra es trobava del tot envaïda per la malaltia de la pesta negra, que va provocar desenes de morts. La situació era extrema i res no es resolia malgrat les pregàries del veïnat.

Un bon dia, un pelegrí va aparèixer a cal Saya, una casa situada al carrer Ample de la població, per demanar almoina. Li va obrir la porta la Nena Mora, que va explicar-li l'epidèmia que vivia el poble perquè entengués que no li podia donar caritat. Va ser llavors quan el misteriós pelegrí va preguntar-li si ja havien invocat Santa Rosalia. La nena va respondre que no sabien ni tan sols qui era. Va ser llavors quan l'home els va dir: «Doncs aneu ràpidament a Tarragona, a casa del mercader Llima, i a la golfa hi trobareu un quadre de la Santa, porteu-lo tot seguit i pregueu de tot cor».

El pelegrí va desaparèixer i la nena va córrer a explicar-ho al capellà del poble, que no les tenia totes amb aquesta recomanació. Junts van marxar a veure l'alcalde, que va creure que, davant la situació en què es trobaven, no hi perdien res. Així va ser com van anar fins a Tarragona. El mercader Llima els va dir que no tenia constància del quadre, però per acontentar la visita, els va deixar remenar les golfes de casa. Per sorpresa de tots, entre diversos mobles vells va aparèixer, efectivament, l'esmentat quadre.

La imatge va ser duta a la Torre, on diu la història que tothom va rebre el Quadre de Santa Rosalia amb una tremenda emoció. I diu Rosalí Rovira en el seu llibret: «Pero antes de que entrase el cuadro en la villa, se elevó de un extremo a otro de la misma una densa nube, como señal de que Dios levantaba la mano del azote y daba por terminada la peste». Els malalts es van guarir i la pesta va marxar definitivament del poble.

Quadre de Santa Rosalia.
L'entrada del Quadre de Santa Rosalia a l'església de Sant Pere Apòstol, en acabada la processó. | Anna F. / Ajuntament de Torredembarra

 

Des d'aquell 1640, doncs, Santa Rosalia és la patrona predilecta de Torredembarra. Com a Palerm, el lloc d'origen de la santa, les festes en el seu honor es fan el 15 de juliol, coincidint amb l'arribada del Quadre; i el 4 de setembre, la data en què la santa va morir l'any 1160. Val a dir, però, que a la ciutat siciliana la importància de les festes és inversa i, si a la Torre la Festa Major és al setembre, allà és tot just aquest dilluns, dia 15 de juliol.

Processó cada 15 de juliol

La tradició s'ha mantingut a Torredembarra amb un quadre que es va salvar de la Guerra Civil gràcies al fet que el jutge de pau Josep Gibert, 'Papitu Pallaringa', el va enrotllar en un tub de l'orgue de l'església i el va enterrar al femer de l'escola Antoni Roig. Cada vespre com avui, 15 de juliol, la Torre treu a processó el quadre de Santa Rosalia, que estarà penjat a la façana de cal Saya.  Allà, la Coral Santa Rosalia i la Fanfara interpretaran els tradicionals villancets. Repetiran l'acció a la plaça de la Vila.

El quadre anirà en processó precedit pel seguici popular i diverses nenes vestides de Rosalietes, imitant la vestimenta de la patrona en el quadre. En tornar a entrar a l'església per la 'porta falsa', tots els elements del seguici popular ballaran alhora en el seu honor, en un dels moments més emocionants de la festivitat. Una tradició llegendària que val la pena no perdre's aquest dilluns, dia 15 de juliol.

Rosalietes a Torredembarra.
Un grup de nenes de Torredembarra, que participen a la processó votiva vestides de 'Rosalietes'. | Anna F. / Ajuntament de Torredembarra

 

Tots els actes d'aquest dilluns, 15 de juliol, dia del Quadre de Santa Rosalia a Torredembarra

Aquests són tots els actes previstos a Torredembarra per aquest dilluns, 15 de juliol, dia gran de la Festa del Quadre de Santa Rosalia:

  • A les vuit del matí, des de la plaça de la Vila, carrer Major, carrer Ample, plaça del Castell, carrer de Freginal, baixada de Sant Antoni, carrer d'Alt de Sant Pere, carrer de Filadors, carrer de l'Envelat, carrer Lleida, carrer de Pere Badia, Fundació Pere Badia, carrer d'Antoni Roig, plaça de la Font i plaça de la Vila: Matinades, amb els Grallers de la Torre.
  • A les onze del matí, a l'església de Sant Pere Apòstol: Solemne Ofici Eucarístic, acompanyat per la Coral Santa Rosalia i veneració de la relíquia de la patrona.
  • A dos quarts d'una del migdia, al local Sal i Sucre: Presentació del llibre 'La gralla a Torredembarra i la tradició musical a la vila' de David Morlà i concert-vermut a càrrec dels Grallers de la Torre. Organitza: Grallers de la Torre. Col·labora: Cal Jan.
  • A dos quarts de vuit del vespre, des de l'església de Sant Pere Apòstol, carrer de Joan Güell, carrer Ample, carrer Major, plaça de la Vila, carrer d'Antoni Roig, carrer de Gibert, carrer de Santa Rosalia, baixada de Sant Antoni, carrer de Freginal, carrer de Carnisseria, carrer de Joan Güell i església de Sant Pere Apòstol: Processó votiva del Quadre de Santa Rosalia, precedida del Seguici Popular de la vila. El Quadre anirà acompanyat per la Fanfara i serà portat per qui designi la parròquia. La Coral Santa Rosalia interpretarà els villancets, acompanyada per la Fanfara al carrer Ample (davant de Cal Saya) i a la plaça de la Vila.
  • En arribar a l'església de Sant Pere Apòstol, esclat de músiques, focs, balls i danses dels elements del seguici i veneració del Quadre i cant dels Goigs a Santa Rosalia dins l'església.