Els familiars de Montserrat Carulla i del director del FIC-CAT, Antonio Barrero, en l’acte inaugural del FIC-CAT

El FIC-CAT arrenca amb un emotiu i sentit homenatge a Montserrat Carulla

El festival de cinema ha estrenat 'Tocats pel foc'

La 13a edició del Festival Internacional de Cinema en Català-Costa Daurada (FIC-CAT) ha arrencat aquest dissabte. En l'acte inaugural s'ha fet un emotiu i sentit homenatge a https://catalunyadiari.com/tarragonadigital/tags/fic-cat, qui va morir el passat novembre. 

Companys de professió, amics i familiars han recordat anècdotes de l'actriu. Tots ells han lamentat el «gran buit» que ha deixat l'artista catalana. L'estrena de 'Tocats pel foc', del director Santi Lapeira, també ha protagonitzat l'acte inaugural.

Fins diumenge vinent, es projectaran 92 produccions en un format híbrid. Les sessions presencials es limitaran a un únic llargmetratge de ficció. La resta de cintes es podran veure a través de la plataforma TV3 a la carta.

Bonic homenatge a Carulla

Diversos actors i directors van passar per la catifa vermella al pavelló poliesportiu de Roda de Berà. Jordi Cadellans, Belén Fabra, Mercè Arànega, Isona Passola, Ivana Miño, Roger Peña, Maria Molins o Marc Parrot van ser alguns d'ells.

Després de les fotografies, els artistes van participar en l'homenatge a Montserrat Carulla. Va ser membre del jurat des de la primera edició del certamen i presidenta d'honor.

Un reconeixement «merescut», reconeixien en l'acte de record. A més d'expressar la seva profunda admiració cap a l'artista. 

«Era una dona amb força, inspiradora i fidel als seus principis», ha afirmat l'actriu Sílvia Aranda. «La trobo molt a faltar, ha estat una mestra com a actriu i m'ha fet de mare moltes vegades; hi ha gent que no s'oblida mai», ha assegurat l'actriu Montse Guallar.

També han participat companys de professió a través d'un vídeo, que ha acabat amb la seva filla, Vicky Peña. En l'homenatge, hi han estat el seu fill i net i Mario Gas, gendre i director de cinema. 

Tots tres han agraït l'escalf rebut i han recalcat que la Carulla «s'estimava amb bogeria» el FIC-CAT. «És un reconeixement necessari; des de la primera edició no ens va voler deixar, va estar a primera fila mirant pel·lícules i opinant fins al final, vam crear un vincle professional i d'amistat enorme», ha destacat Antonio Barrero, director del FIC-CAT.

Gairebé 100 produccions en un format híbrid

El FIC-CAT ha estrenat 'Tocats pel foc', una pel·lícula coproduïda per TV3 i dirigida per Santi Lapeira. Moltes de les pel·lícules d'aquesta, segons Barrero, s'haurien estrenat en la suspesa per la pandèmia.

Enguany, el FIC-CAT projectarà de 92 produccions, de les quals 65 formen part de la selecció oficial del certamen. El festival manté l'objectiu de reactivar la cultura, incentivar la indústria audiovisual del país i donar visibilitat al cinema que es produeix en català. 

Amb la represa del certamen, els organitzadors han apostat per un format híbrid. Hi haurà una projecció presencial d'un llargmetratge de ficció a les vuit del vespre al pavelló municipal. Les altres produccions es podran veure en línia a través de TV3 a la carta. 

El festival clourà amb una gala a càrrec de la companyia de cabaret Els Capdevila diumenge vinent. La cloenda es farà a les set de la tarda al pavelló poliesportiu de Roda de Berà.