L'exalcalde de Roda de Berà, Pedro Figueiredo, d'esquena, i els altres dos acusats, en la sessió de qüestions prèvies del judici

Arrenca el judici contra l'excalde de Roda per suposades irregularitats en bestretes

La fiscalia demana per Pedro Figueiredo tres anys de presó per malversació de cabals públics i nou anys d'inhabilitació especial per a càrrec públic per prevaricació

Aquest dilluns començava a l'Audiència de Tarragona el judici contra l'exalcalde de Roda de Berà, Pedro José Figueiredo, el tresorer de l'Ajuntament i la interventora. Figueiredo s'enfronta a tres anys de presó per malversació de cabals públics i a nou anys d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic pel delicte continuat de prevaricació.

El ministeri fiscal també acusa el tresorer dels mateixos delictes i a la tresorera per malversació. Els fets es remunten a l'any 2008, quan estava en vigor un acord que permetia als funcionaris cobrar una bestreta de la nòmina amb la condició que es restituís posteriorment. Segons el fiscal, els acusats haurien comès presumptament irregularitats en els procediments.

Després de la sessió de qüestions prèvies celebrada aquest dilluns, les declaracions dels acusats i d'alguns testimonis estan previstes l'11 de novembre.

El relat dels fets segons la Fiscalia

El fiscal considera que els tres acusats van fer una bestreta de nòmina a un tercer amb el coneixement que aquesta persona havia prestat serveis com a personal laboral fix al consistori fins a l'any 2007. Suposadament, la quantitat va ser disposada per l'exbatlle per a retornar a aquest tercer un préstec que prèviament li havia lliurat. Aquesta quantitat prestada no es va retornar a l'Ajuntament.

En aquest sentit, el ministeri fiscal també ha explicat que s'hauria fet més d'un pagament, de quantitats diferents, que no s'haurien ajustat als procediments legals. La majoria dels imports ja s'han retornat a l'Ajuntament de Roda de Berà, a excepció dels 3.000 euros que es jutgen en aquest judici.

Les peticions de penes que fa el fiscal

Per tot plegat, el fiscal demana a l'exalcalde (PP) i al tresorer una pena de tres anys de presó per malversació de cabals públics i nou anys d'inhabilitació especial d'ocupació de càrrec públic pel delicte continuat de prevaricació. També sol·licita vuit anys d'inhabilitació del sufragi universal i 3.000 euros de responsabilitat civil.

Per l'altra acusada, la interventora, la petició és només pel delicte continuat de prevaricació amb una pena de nou anys d'inhabilitació especial d'ocupació de càrrec públic. A banda d'aquests tres acusats, també n'hi havia un quart, que ocupava el càrrec d'interventor, i que va morir.

Les defenses dels acusats han demanat l'absolució dels seus clients. Els lletrats han assegurat que el ministeri fiscal s'ha «extralimitat» i han exigit que s'exclogui de la causa el delicte de malversació, ja que consideren que s'hauria d'haver jutjat en el judici que es va celebrar fa set anys.

Cal recordar que l'any 2016, Figueiredo va ser condemnat a tretze mesos i mig de presó per un delicte continuat de malversació de cabals públics. L'exalcalde va reconèixer que es va apropiar de 75.000 euros de les arques municipals perquè passava per dificultats econòmiques.