Parlar de l'Associació Matinada, a Torredembarra, és parlar de la Júlia Ramon. Ara fa gairebé trenta anys, quan la societat encara no tenia la sensibilitat que té avui vers el col·lectiu de persones discapacitades, a la Torre, Ramon es va posar mans a l'obra: calia organitzar-se per defensar amb més força els drets i les necessitats de les famílies que tenien fills discapacitats. Han passat dècades, gairebé tres, i Júlia Ramon continua a la presidència de l'entitat, liderant-la, invertint-hi hores i batallant per continuar amb la feinada feta.
És, doncs, la cara visible, l''alma mater' de l'Associació Matinada, que al llarg dels darrers anys li ha valgut no només una millora de la situació per al col·lectiu de discapacitats a la Torre, sinó també l'afecte personal de centenars de persones, que li reconeixen la tasca feta i una implicació brutal. Vora trenta anys no són pas poc, però la Júlia Ramon, la mare de l'Abel Fusté —un veí molt conegut a la Torre amb una vessant artística que l'ha dut a exposar les seves pintures arreu— sembla incansable.
L'origen de tot plegat, ara fa gairebé trenta anys
L'històric Celestí Salort era l'alcalde de Torredembarra quan Júlia Ramon li va explicar la seva situació després que la logopeda on duia la seva filla a Reus tanqués i es veiés sense aquest servei, bàsic per al desenvolupament de la nena. «No hi ha res contemplat, perquè no ens hi hem trobat mai», va respondre el llavors alcalde amb total sinceritat, que la va animar a cercar altres famílies amb fills discapacitats perquè, juntes, poguessin fer valdre la seva força i reclamar les seves necessitats.
«Ens vam reunir diverses famílies, vam fer una comissió de pares, i ens van donar una petita subvenció, que no cobria massa però que va significar l'inici», explica Júlia Ramon. Era l'any 1987, ja en fa 32. A banda dels ajuts de l'Ajuntament, entitats bancàries, com La Caixa o l'antiga Caixa Tarragona, van posar-hi el seu gra d'arena. Amb el pas dels anys, però, tot plegat va anar prenent la forma d'una entitat: així naixia, amb l'acta fundacional de 1992, l'Associació Matinada. «I a partir de llavors, la lluita», diu Júlia Ramon.
Anys i anys de reivindicacions d'un centre de treball i ocupacional a Torredembarra
Una de les primeres lluites que va liderar Matinada va ser la de dur un centre de treball i ocupacional per a persones discapacitades a Torredembarra. Júlia Ramon recorda reunions i reunions amb l'alcalde Santiago Segalà. «'Hem de posar fil a l'agulla', em deia sempre», recorda Júlia Ramon.
Després de primers contactes amb una la Fundació Tallers de Catalunya i de comprovar la magnitud de crear a la Torre un centre d'aquestes característiques, l'Ajuntament de Torredembarra va establir contactes amb la Fundació Onada i es va arribar a un acord per a la seva instal·lació al polígon industrial Roques Planes, on encara són avui.
L'any 2000 es posava la primera pedra del centre, i tres anys després s'inaugurava. «Diem centre de treball i ocupacional perquè d'una banda hi ha persones que treballen assegurades i d'una altra, n'hi ha que necessiten més atencions en la seva rutina diària», especifica Júlia Ramon. Des de 2003, doncs, les persones amb discapacitat de la Torre i l'entorn poden acudir al centre instal·lat al polígon, on gaudeixen de l'ocupació laboral i l'atenció necessàries.
L'esplai de Matinada, cada dissabte
Reivindicar, lluitar, no rendir-se... són accions que es poden vincular molt fàcilment a l'Associació Matinada. Ara bé, si alguna cosa defineix l'entitat són les coses que es fan, l'activitat, el calendari frenètic, la imaginació per inventar activitats que fan xalar de valent la vintena de persones amb discapacitat que participen assíduament de les seves activitats. Cada dissabte, Matinada obre el seu esplai, on es fan tallers de molts àmbits diversos: de música a cuina, passant per jardineria o pintura.
«Hem fet de tot: passejos amb vaixell, excursions per tot Catalunya... a les persones amb discapacitat els va molt bé interrelacionar-se entre elles i fer activitats ben variades», explica Júlia Ramon. A Matinada li calen, però, voluntaris. «Tenim al voltant de 200 socis i anem justos de voluntaris que ens acompanyin en les activitats que fem», explica la presidenta de Matinada, que llença una crida als lectors de BaixGaiàDiari.cat que s'animin a col·laborar activament amb la seva entitat.
«Em sabria molt de greu que després de tants anys de feina, no hi pogués haver continuïtat», diu. Matinada espera, doncs, jovent amb candeletes perquè col·laborin amb l'entitat de forma activa. Al llarg dels anys, l'Associació Matinada s'ha convertit en un element més de la Torre, en una part que sembla indestriable. La Torre té un immens afecte a l'entitat, i aquesta ho nota. «Ens sentim orgullosos del que Torredembarra ens valora, dels aplaudiments que rebem arreu on anem, i justament per això ens sabria molt de greu que la nostra feina es perdés», explica Júlia Ramon.
Un espai tutelat amb més monitoratge, el proper objectiu de Matinada
Lluitadora nata, Júlia Ramon no es pensa donar per vençuda fins que no assoleixi el seu darrer objectiu. Fa uns deu anys, la Torre inaugurava un pis tutelat per a persones amb baix grau de discapacitat. Ara, Matinada està immersa en la lluita per aconseguir un espai amb més monitoratge; més tutela en definitiva, per donar acollida a més persones amb discapacitat i donar-los cert grau d'autonomia. Un espai que ha d'anar més enllà d'un pis per poder donar cabuda a més persones.
«Si aconseguíssim això, si poguéssim assegurar aquest futur per als nostres fills, per als nostres familiars, jo ja podria estar molt satisfeta i plegar després de tants anys de lluita», diu Júlia Ramon. És la seva penúltima batalla. Mai no hi haurà una darrera perquè la seva trajectòria va lligada a la lluita permanent a favor de les persones discapacitades. De feina, efectivament, en queda molta. A Matinada i Júlia Ramon, però, se'ls ha de reconèixer el mèrit immens de tres dècades de batalla per terra, mar i aire, per la igualtat. I els queden forces per anys.
També et pot interessar
—Torredembarra estrena un dipòsit d'aigües pluvials al passeig de Miramar
—En marxa el nou servei de recollida de la brossa a Torredembarra