El regidor Xavier Rofas, al Saló de Plens de l'Ajuntament d'Altafulla

Junts per Altafulla es trenca per la meitat

Xavier Rofas, edil del PDECAT, passarà a ser regidor no adscrit | Primera vegada que l'antiga CiU queda sense grup propi des de 1983

Poques vegades un Dimarts 13 ha augurat bones notícies, dirien els supersticiosos. El regidor electe del PDECAT Xavier Rofas entrava seriós al Saló de Plens, decidit a fer un anunci rellevant i sense l'acompanyament del seu soci polític a la coalició local de Junts, Héctor López Bofill. Conegudes són les topades cada cop més freqüents entre els dos edils  de Junts a l'Ajuntament altafullenc, un dels pilars de l'oposició des del 2019. Pocs minuts després, ha caigut en sec una bomba que, per esperada que fos, no deixa de ser transcendent: Junts per Altafulla es trenca per la meitat.

«El divorci  entre el PDECAT i Junts estava escrit i ve de dalt», ha etzibat com un cop de porta Rofas, amb ganes de xerrar després de dos anys condemnat a viure a l'ombra del portaveu i cap de llista, López Bofill, un perfil polític molt vinculat a la línia dura de Waterloo. «Venim d'actituds molt poc curoses de Junts per Altafulla, on s'ha prescindit de la militància del PDECAT i s'està intentant exterminar tot el que ve de l'antiga Convergència», ha confessat un Rofas visiblement dolgut amb el seu (fins ara) company de viatge. El grup municipal se'l quedarà Junts i l'exconvergent passarà a ser regidor no adscrit  fins al final de mandat, a mitjans de 2023.

«Junts està intentant exterminar tot el que ve de l'antiga Convergència»

No eren cap secret les diferències  de criteri entre els dos regidors, que han arribat a votar en sentit diferent fins i tot en els darrers pressupostos  municipals. «No comparteixo en absolut la manera de fer política de Junts», ha argumentat Rofas, exclòs de les darreres negociacions importants pel seu propi grup i fins i tot desterrat  de la seva condició d'interlocutor amb el govern en matèries com l'Urbanisme. Si el divorci  estava escrit, la signatura l'han posat les darreres eleccions  catalanes del febrer, on la marca de Junts ha enterrat definitivament al PDECAT  fins al punt de deixar-lo fora del Parlament.

Per a Rofas, Junts «té un perfil tallat a l'esquerra» i la coalició local no era més que «un acte de generositat  cap a un projecte puntual» que ha derivat, prop de dos anys després, en un «projecte fallit». Per al nou regidor no adscrit, ara «és moment d'endreçar les coses» i de tornar cap a l'espai electoral de centredreta  que va deixar orfe la dissolució de Convergència, i que tan bons resultats va donar al partit a Altafulla  —i a tants altres centenars de poblacions catalanes— durant dècades, amb diverses alcaldies.

CiU i els seus deixebles, per primera vegada fora de l'Ajuntament d'Altafulla des de 1983

El regidor del PDECAT  no ha confirmat si serà el candidat en solitari del seu partit de cara a les properes municipals  de 2023, però sí ha deixat clar que el partit té ganes de seguir endavant el seu camí sense la companyia de l'ombra de Waterloo. Entre constants referències a les eleccions del 14F, a la purga de consellers de Quim Torra i al passat polític de López Bofill  —va ser militant d'ERC i candidat per l'extinta Solidaritat per a la Independència (SI) de Joan Laporta—, Rofas ha confirmat el trencament definitiu de la formació.

«D'anar 'Junts' només ha quedat el nom», ha etzibat el regidor, tot lamentant que «la unitat  mai no ha existit» a la coalició local. Rofas espera que el múscul polític del centredreta ressusciti després d'una etapa «de radicalització  als dos extrems», i el plenari d'Altafulla queda sense representació formal de Convergència  o els seus deixebles directes per primera vegada des de 1983. És Dimarts 13, dia nacional de la mala fortuna, i Junts per Altafulla s'ha trencat per la meitat.