El restaurant Voramar d'Altafulla

Males notícies per a Altafulla i el restaurant destruït durant el temporal

Les administracions públiques assumeixen que la terrassa de l'establiment no es reconstruirà

Les administracions públiques assumeixen que la terrassa del restaurant Voramar Cal Vitali d'Altafulla, que es va enfonsar el passat dissabte a causa del temporal, no es reconstruirà. Així s'ha explicat aquest dilluns al migdia en una roda de premsa després d'una reunió entre l'Ajuntament d'Altafulla, el Servei Provincial de Costes de l'Estat i el Departament de Territori de la Generalitat.

En aquesta trobada, les administracions públiques s'han compromès amb la propietat de l'establiment afectat a endegar un projecte de restauració dels danys que permeti la seva viabilitat, però «dins del marc legal de la Llei de Costes i la protecció del front marítim». En aquest sentit, la coalcadessa Alba Muntadas ha recordat que la part afectada està ubicada en una servitud de trànsit, un fet que s'ha de tenir en compte.

En un comunicat, l'Ajuntament d'Altafulla ha explicat que «la Llei de Costes aprovada l’any 1988 va obrir la possibilitat d’encabir legalment construccions que incomplien el marc legal vigent, sense que els aleshores propietaris portessin a terme cap acció». L'any 2014, Costes va requerir el propietari la desocupació de la zona de servitud, cosa que no es va fer.

El consistori altafullenc també ha assegurat en el seu comunicat que, una de les conclusions de la trobada d'aquest dilluns és que «les aportacions de sorra no haurien evitat els danys que s’han produït aquest cap de setmana a la platja d’Altafulla, especialment, al restaurant Cal Vitali». 

Estudi dels corrents marins entre Torredembarra i Tarragona

D'altra banda, el Servei Provincial de Costes de l'Estat a Tarragona ha anunciat que farà un estudi dels corrents marins que hi ha entre Torredembarra i Tarragona «per conèixer com es comporta el mar i poder prendre decisions a l'hora de protegir el litoral». En aquest sentit, el cap del servei provincial, Antoni Espanya, ha apuntat que els resultats es tindran en un període «d'entre sis mesos i un any».

Els resultats d'aquest estudi serviran per decidir les mesures estructurals que es prendran de cara a futur. Sobre aquesta qüestió, Espanya ha assenyalat que «volem fer passos ferms i segurs, sense actuacions desesperades». A curt termini, l'única mesura que s'ha anunciat és una aportació de sorra a la platja d'Altafulla, tot i que caldrà esperar a finals de maig o principis de juny.

Sobre aquesta qüestió, Alba Muntadas ha assegurat que «el temporal Glòria —el gener del 2020— va provocar canvis en els corrents marins entre els ports de Tarragona i Torredembarra», motiu pel qual l'estudi «permetrà saber què està passant» i conèixer «la situació actual després del Glòria».