Ajuntament de Torredembarra

Escabetxina a Torredembarra: set partits i el 22% dels vots, fora de l'Ajuntament

Només quatre forces polítiques van obtenir representació al consistori a les eleccions del passat diumenge

Ens podem fer farts d'explicar la Llei d'Hondt, però abans d'aplicar-la per al repartiment d'escons hi ha una norma d'or: no hi juga qui no arribi al 5% dels vots. I aquesta barrera ha estat impossible de saltar per a la majoria dels partits que es presentaven a les eleccions municipals de diumenge a Torredembarra. El creixement de la participació va elevar el llindar als 344 vots —gairebé una cinquantena més que ara fa quatre anys— i la fragmentació, un ingredient clàssic a la política torrenca, va fer la resta: set de les formacions que es presentaven es passaran la resta del mandat a la intempèrie, fora del consistori

Més de 1.500 vots queden fora de l'Ajuntament

Totes elles sumaven 1.541 vots: el 22% dels vots de diumenge passat van quedar, doncs, fora del Castell dels Icart. El cert és que només podríem atribuir la pèrdua de la representació a l'elevada participació en el cas de la CUP: amb una mobilització més similar a la d'anteriors eleccions, tampoc no hauria entrat cap de les altres sis forces —però sí, pels pèls, els anticapitalistes.

El cas és que la sacsejada ha estat tal que la meitat dels grups municipals del mandat anterior cauen ara de la sala de plens, que es quedarà amb quatre partits. Perquè ens en fem una idea: només el mandat 1987-1991, el de la majoria absoluta de Celestí Salort (GIT) va tenir un plenari tan poc fragmentat —llavors amb tres forces. La resta de mandats n'hi ha hagut quatre o més —feia setze anys que no es baixava de set.

Alternativa Baix Gaià s'estavella després de setze anys al consistori

D'entre els set partits que queden fora de l'Ajuntament, sens dubte la sorpresa majúscula va ser la d'Alternativa Baix Gaià (ABG). Després de quatre mandats consecutius, des del seu naixement el 2003, amb representació al consistori, Lluís Suñé, el seu líder, va donar pas a Clara Solivellas aquest 2019. Sigui per les causes que sigui, Torredembarra no ha beneït el relleu i l'ABG ha perdut més del 70% dels vots obtinguts el 2015: de 501 a 147.

La caiguda monumental els ha deixat com a última força, per darrere fins i tot de les tres noves llistes, en contrast amb ERC i PSC que han capitalitzat, i de quina manera, el premi electoral al tripartit de govern. ABG surt de l'Ajuntament després de quatre mandats.

Importants punxades de la CUP, el PP i Avui Democràcia

No tan sonores, però suficients per al desastre, han estat les punxades de la CUP, el PP i Avui Democràcia. Els anticapitalistes són cinquena força a la Torre, peròes converteixen en la primera sense representació al consistori quedant-se a una escassa vintena de vots de conservar l'edil que tenien. Els seus 322 vots, 111 menys que fa quatre anys —una caiguda molt considerable— haurien estat suficients en una jornada electoral amb mobilització habitual, però  la crescuda ha ofegat els anticapitalistes.

El PP de Núria Gómez sabia que lluitava per mantenir la seva presència a la sala de plens i l'elevada afluència diumenge als col·legis ja els feia preveure la desfeta. Finalment, els populars han retingut 280 sufragis —perdent 140 vots, un terç de la seva força de fa quatre anys. Encara més lluny de mantenir l'acta ha quedat Rosa Maria Guasch, d'Avui Democràcia, amb 230 vots, perdent-ne 85 respecte a 2015.

CUP, PP i Avui Democràcia protagonitzen, doncs, fugues de vot molt destacades que els deixen sense representació per als propers quatre anys. La CUP i els municipalistes feia només quatre anys que hi eren, però  el PP no n'havia quedat mai fora des que es presenten a Torredembarra, des de 1983.

Les tres noves forces no entren

El cert és que ja no comptaven amb pronòstics excessivament optimistes, però Torredembarra en Comú, Guanyem Torredembarra i Podem havien de passar per les urnes per conèixer la seva força real. Doncs bé: en regidors, cap; en vots, uns quants centenars. D'entre les tres noves llistes guanya la del candidat més desconegut, Luis Fernando Turrens. Va obtenir 211 vots, tot just tretze més que Torredembarra en Comú, amb 198. Quantitats molt minses però superiors a la de l'exalcalde Enric Grangel, de Guanyem, que va superar per pocs sufragis l'ABG, amb 153 vots.

També et pot interessar