Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

'Platges Verges' distingeix 23 platges de Tarragona i l'Ebre

Avui ha tingut lloc a Creixell la 9a edició de 'Platges Verges', un reconeixement a les platges que preserven l'entorn i la biodiversitat

Lliurament dels guardons de les Platges Verges
Lliurament dels guardons de les Platges Verges | Anna F. - Ajuntament de Torredembarra

 

 

Al Casal Municipal de Creixell hi ha tingut lloc avui divendres, 20 de juliol, la  9a edició de 'Platges Verges', guardons lliurats per part d’Ecologistes en Acció de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.

 

Aquests premis s'atorguen a les platges que  tenen una importància cabdal en la preservació de la biodiversitat natural, encara que realment no compleixin amb els requisits exigits per part de les certificacions ambientals convencionals.

 

'Platges Verges'  és una oportunitat de valorar els esforços dels municipis i entintats des d’un punt de vista ecològic i de preservació del medi a l’hora de mantenir les platges situades dins dels seus termes municipals. Aquestes, són platges que estan allunyades de la massificació i l'alteració del seu entorn, sigui de manera urbanística o humana.

 

D'aquesta manera,  s’atorga una certificació i una bandera de 'Platges Verges'  a totes aquelles platges que compleixin amb les bases establertes en la convocatòria de l’any 2018.

 

L’acte d’avui ha estat obert per l'alcalde de Creixell, Jordi Llopart, que ha donat la benvinguda als assistents i, a continuació, hi han participat Francesc Sentis, regidor de medi ambient de Creixell, i Eloy i Nolla, d'Ecologistes en Acció. També han assistit a l’acte la regidora de turisme de Creixell, Silvia Farrero, i el regidor d'ICV, Juan Miguel Teruel.

 

Platges Verges del 2018

Aquest any, s’han presentat als premis un total de vint-i-tres platges, de dotze municipis, com a possibles candidates a guanyar el guardó 'Platges Verges' i, finalment, els municipis i les platges que han rebut la distinció són: Alcanar (2 platges), Sant Carles de la Ràpita (1 platja), Amposta (1 platja), Sant Jaume d’Enveja (1 platja), Deltebre (3 platges), l’Ampolla (2 platges), l’Ametlla de Mar (7 platges), Tarragona (1 platja), Creixell (1 platja) i Viladecans (2 platges).

 

La platja dels Muntanyans, de Torredembarra, i la platja del Canyadell, que comparteixen els municipis de Torredembarra i Altafulla, han rebut aquest matí els distintius de 'Platges Verges'. No és el primer any que la platja dels Muntanyans rep aquest guardó, també va ser distingida els anys 2011, 2012, 2014, 2015, 2016 i 2017. I la platja del Canyadell, per la seva part, el va rebre els anys 2015, 2016 i 2017.

 

Les certificacions de qualitat afavoreixen platges amb tot tipus de serveis

Aquest tipus de reconeixement  és important per donar a conèixer les platges que es mantenen verges, ja que, realment, les certificacions de qualitat se centren a afavorir platges massificades i transformades, en lloc de potenciar els valors naturals de molts altres indrets de la costa.

 

A més, la Llei de Protecció i ús sostenible del Litoral (antiga Llei de Costes), aprovada l’any 2013, fa encara més necessària la continuïtat d’aquest premi, ja que en aquest document tan sols es contempla l’existència de dos tipus de platges: urbanes i naturals. Dins d’aquesta última tipologia, s’hi inclouen les platges verges i d’altres amb massificació de serveis.

 

Aquesta classificació 'convencional', lluny de potenciar les platges que mantenen íntegres els seus ecosistemes naturals, amb gran esforç dels municipis, incentiva l’alteració dels ecosistemes  per tal d’oferir tot tipus de serveis.