Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El futur de la platja d'Altafulla: tones de sorra o retorn als còdols?

La regressió afecta de ple la platja altafullenca, que busca ara un nou model

En diverses ocasions, l'Ajuntament d'Altafulla ha hagut de reposar sorra a la platja a causa de la regressió.
En diverses ocasions, l'Ajuntament d'Altafulla ha hagut de reposar sorra a la platja a causa de la regressió. | BaixGaiàDiari.cat

 

Que la platja d'Altafulla pateix un problema de regressió és evident. Que no és un problema exclusiu d'aquesta localitat i que es repeteix en altres punts de la Costa Daurada, també ho és. Només cal veure exemples a punta i punta de la demarcació, per posar un exemple, a platges de Sant Carles de la Ràpita o al Francàs, al terme municipal del Vendrell. El cas d'Altafulla, però, ens serveix per plantejar les possibles solucions de futur que planteja un problema, la regressió, que l'afecta amb contundència, especialment en els darrers anys.

La regressió afecta de ple la platja d'Altafulla

Els temporals viscuts aquest 2018 han accentuat la situació:  cada cop que s'han produït llevantades, el mar ha engolit part de l'arena de la platja, que en diverses ocasions s'ha hagut de reposar. Una de les actuacions amb més urgència es va produir la passada primavera, quan va caldre  afegir tones de sorra de cara a la disputa de les proves de triatló dels Jocs Mediterranis i també a l'inici de la temporada d'estiu a Altafulla.

Però el temps sembla evidenciar que només afegir sorra a tones no és cap solució a llarg termini: les tempestes viscudes en la present tardor han tornat a fer que el mar guanyi terreny i que la zona de sorra de la platja altafullenca s'escurci a marxes forçades. En alguns punts, els més allevantats, directament ni existeix.

Una imatge de la platja d'Altafulla aquesta tardor, amb un sector engolit pel mar.
Una imatge de la platja d'Altafulla aquesta tardor, amb un sector engolit pel mar. | Ton Aymemí

 

«Reposar sorra no és la solució per a la platja d'Altafulla»

Una de les veus més crítiques amb l'abocament de sorra artificial a la platja ha estat Alba Muntadas, biòloga i regidora de l'EINA, a l'oposició de l'Ajuntament d'Altafulla. «Tirar més sorra no és la solució i no és sostenible: tots hem vist com aquesta tardor, l'aigua s'ha endut la sorra afegida a la primavera i també la que ja hi havia abans», explica en declaracions a BaixGaiàDiari.cat.

Originalment, la platja d'Altafulla no era de sorra, sinó de còdols. El 'boom' turístic de fa dècades va fer que s'acondicionés una platja amb sorra artificial.  «Teníem una platja que realment no teníem», comenta Muntadas, destacant la paradoxa. «Hem anat fent la platja més gran i ara ens trobem amb un problema que requereix una solució a llarg termini, no només abocant sorra per salvar la temporada turística», explica.

Fa només unes setmanes,  l'Ajuntament actuava per restablir la normalitat després d'una llevantada, tal com es pot veure en aquest vídeo:

Muntadas proposa solucions a llarg termini. «Assumim que les solucions que necessitem no passaran mai per tornar a tenir una platja com la que teníem», diu la regidora republicana. «En primer lloc, hauríem de demanar un estudi de corrents marins, que per a Altafulla costaria uns 15.000 euros, una xifra perfectament assumible per l'Ajuntament si Costes no el paga», explica Muntadas, tot i que apunta que un estudi òptim hauria d'incloure també les platges de Torredembarra i Tarragona, sobretot la de Tamarit.

Mentrestant, proposen dues mesures aplicables d'immediat. «Conservem la vegetació natural que surt a la sorra a l'hivern i no la tallem, perquè ajuda a fixar la sorra», suggereix Muntadas, que també exigeix que «la sorra no es llauri amb tractors, sinó manualment, perquè els tractors la remouen tant que la deixen solta i és més fàcil que el mar se l'endugui».

A partir d'aquí, preguntem a Muntadas si la seva aposta és per una platja de còdols. «En funció de l'estudi de corrents, hauríem de decidir la millor opció. Per què no acceptem el que tenim i ho fem atractiu?  Deixem de voler tenir el que no tenim, una platja natural també ens faria diferents a la Costa Daurada, i per tant seria un punt d'atractiu», suggereixen des de l'EINA.

La proposta de les esculleres artificials a Altafulla

Des de l'equip de govern, d'Alternativa Altafulla i el PDECat, l'aposta és diferent. Fins ara,  les actuacions han anat encaminades a reposar sorra  per conservar al màxim possible la situació de la platja altafullenca. Des de BaixGaiàDiari.cat hem intentat contactar en diverses ocasions en els darrers dies la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Altafulla, Montse Castellarnau, però ha estat impossible. Ara bé, en els darrers mesos, sí que havia transcendit una proposta de l'equip de govern d'Altafulla per evitar la regressió: la creació d'esculleres artificials.

Es tracta d'un projecte que l'Ajuntament d'Altafulla proposa a la Generalitat de Catalunya i a la Direcció General de Costes del govern espanyol i que,  per un cost de dos milions d'euros, consistiria a crear tot un parc subaquàtic amb estructures de carbonat càlcic, similars als biòtops instal·lats els darrers anys al litoral tarragoní. A l'interior d'aquests elements, doncs, hi viurien desenes d'éssers vius que, segons explicava el govern local, servirien també per atraure turisme subaquàtic, fomentar la biodiversitat i, de retruc, frenar la regressió, després d'afegir sorra i recuperar l'estat que la platja d'Altafulla tenia anys enrere.

Segons s'ha explicat sempre des del govern de l'Ajuntament d'Altafulla, aquest instrument permetria salvar la sorra de la platja d'Altafulla en cas de grans temporals. El finançament, però, l'hauria d'assumir el govern de l'Estat i exigiria també la implicació del govern català, ja que el consistori ja ha dit que no té capacitat per desenvolupar-lo econòmicament.

Des de l'EINA, però, els rebaten el projecte. «Això no té res a veure amb la regressió i al mateix projecte de les esculleres artificials no consta que aquest sigui un objectiu directe», acusa Muntadas a l'equip de govern. «Dins del projecte s'hi suggereix que potser podria ajudar a combatre la regressió, però aquests no són els objectius principals, digui el que digui el govern, perquè els que hi consten són potenciar la biodiversitat i atraure el turisme subaquàtic», rebla Muntadas.

Hi ha doncs, dos models de futur per a la platja d'Altafulla a jutjar pel que fins ara s'ha posat sobre la taula. Quin serà el camí dels propers anys és encara un misteri, però el cert és que una de les platges més atractives del Tarragonès pateix severament els efectes de la regressió. El mar esgota, dia a dia, l'arena i el temps per trobar un model de platja de futur per a Altafulla.

Una imatge panoràmica recent de la platja d'Altafulla, amb l'àrea de sorra més reduïda que en anys anteriors.
Una imatge panoràmica recent de la platja d'Altafulla, amb l'àrea de sorra més reduïda que en anys anteriors. | Cedida