Una càmera portada per un agent de la Policia Local de Roda de Berà

La nova incorporació de la Policia Local de Roda de Berà

El cos incorpora dotze càmeres personals per donar major transparència i facilitar la tasca dels agents

La Policia Local de Roda de Berà incorpora un nou element que pretén ser clau per als seus agents. Es tracta d'una càmera personal de gravació de vídeo i so que portaran els agents als seus uniformes a partir d'aquest dissabte, 7 de maig.

L'Ajuntament de la localitat del Baix Gaià n'ha adquirit un total de dotze unitats, tenint en compte el nombre d'agents que poden coincidir durant un mateix torn.

Les càmeres personals tenen una mida molt petita i només pesen 23 grams. Aquestes aniran col·locades al pit dels i les agents i enregistraran des d'una perspectiva subjectiva amb una lent gran angular de 130 graus.

L'objectiu principal és assolir una major transparència de la tasca policial en actuacions o situacions que puguin ser conflictives. Totes aquelles que es donin circumstàncies de risc per als agents o de terceres persones.

Aquestes han estat recollides en un protocol d’ús que hauran de complir per donar garanties als drets i a les llibertats de totes les persones. 

La càmera té una funció de pre-gravació, la qual permet conservar les imatges i els sons enregistrats moments abans de l’activació del dispositiu per part de l’agent. Aquest s’haurà de mantenir en marxa fins que no finalitzi l’actuació policial que ha causat l’activació de la càmera. 

«El simple fet de saber que estàs gravant en aquell moment ja tindrà un efecte dissuasiu en moltes ocasions i ajudarà a rebaixar la tensió en alguns moments. També ofereix una major seguretat i més garanties per al ciutadà, però també per als nostres agents», assegura Antonio Gómez, cap de la Policia Local de Roda de Berà. 

Situacions excepcionals viscudes pels agents

Alguns exemples de situacions en les quals els agents hauran d’enregistrar la seva actuació són per utilització de força física, atac o intimidació per armes o objectes perillosos; en situacions en què es posi en risc la integritat física tant dels agents com de la ciutadania; en casos de desordre públic; o davant d’un delicte, entre d’altres. 

Les imatges quedaran emmagatzemades en un servidor municipal i seran destruïdes en un mes des del seu enregistrament, excepte quan estiguin relacionades amb infraccions penals o administratives greus, amb una investigació policial en curs.