Imatge de l'exterior de la comissaria de la Policia Local de Roda de Berà, amb els vehicles aparcats

La decisió de Roda de Berà per lluitar contra les festes il·legals en pisos turístics

La nova ordenança municipal obliga els amos a facilitar un telèfon de contacte a l'Ajuntament del municipi

La Policia Local de Roda de Berà avisarà els propietaris d'habitatges turístics on es facin festes il·legals abans de desplaçar-se a l'immoble. La nova ordenança municipal obliga els amos a facilitar un telèfon de contacte a l'Ajuntament del municipi perquè, en cas que hi hagi problemes de convivència, puguin ser requerits abans que els policies vagin al domicili.

A més també hauran de facilitar algunes dades sobre els arrendataris. «Ara ja saben que abans de fer la festa, tenim les seves dades», ha explicat el sotsinspector de la Policia Local del municipi, Antonio Gómez. L'alcalde de Roda, Pere Virgili, ha apuntat que tenen detectats un parell de gestors immobiliaris que fan publicitat enganyosa dels habitatges, fins i tot d'esquena als propietaris.

Gómez ha comentat que cada estiu tenen una trentena d'avisos de veïns de pisos o xalets turístics que generen problemes de convivència, majoritàriament per festes no autoritzades. La nova ordenança, que va entrar en vigor el passat 5 d'agost, permet a la policia actuar amb més rapidesa i detall. El fet de tenir les dades prèviament "els treu de l'anonimat", reconeix el sotsinspector en cap.

Multes d'entre 3.000 i 600.000 euros

Les multes previstes van dels 3.000 als 600.000 euros i fins i tot es pot clausurar l'habitatge turístic. «Fins ara la policia no tenia cap empara legal per poder inspeccionar o ordenar el desallotjament de l'apartament que produeix els problemes» en un màxim de 24 hores, ha matisat l'alcalde. La normativa, pionera a la demarcació, complementa l'ordenança de convivència i civisme aprovada per l'ajuntament fa uns mesos.

El policia ha detallat el procediment que seguiran a partir d'ara. «El primer que farem serà trucar el propietari, encara que siguin les tres de la matinada. L'informarem del problema que tenim i aixecarem una acta. Anirem al domicili i identificarem les persones que hi ha dins i mirarem qui és l'infractor», ha comentat.

En aquest sentit, Gómez ha admès que la presència policial «generalment» fa aturar el soroll, tot i que «moltes vegades són cases amb jardí i amb la festa no senten el timbre».

Acumulació de gent

Un dels problemes que el consistori havia detectat eren els habitatges turístics 'pastera', en els quals acaben instal·lant-se més persones de les permeses o de les autoritzades pel propietari. Virgili ha assenyalat que aquest fenomen en alguns casos està promocionat per un parell d'immobiliàries que ja tenen identificades i que fins i tot fan publicitat falsa.

«Els pisos són llogats com a espais per fer-hi festes perquè s'anuncien dient que són en llocs aïllats quan no és el cas, perquè estan en mig de la trama urbana consolidada», ha destacat. Tot plegat d'esquena als amos, que de vegades ni tan sols saben que aquells dies concrets la seva propietat ha estat arrendada, ha reconegut el batlle.

A Roda de Berà hi ha 495 habitatges turístics i la zona més problemàtica és la que hi ha a prop de la platja, i concretament en xalets. Per limitar aquestes pràctiques, la nova ordenança preveu que la cèdula d'habitabilitat marcarà el límit de persones que hi pot haver en cada immoble, i que el màxim serà de quinze persones.