El Port de Torredembarra, a l'espera d'un canvi radical el 2022

El port torrenc es troba amb molts locals tancats | La concessionària treballa per la possible renovació, d'aquí a tres anys, amb un nou projecte

La situació del Port de Torredembarra és, comercialment, molt delicada.  Bona part dels locals on, en els primers anys de la infraestructura portuària, s'hi van instal·lar bars, restaurants, establiments d'oci nocturn o fins i tot comerços, es troben ara tancats al públic —alguns, a l'espera de ser venuts o llogats en el millor dels casos; d'altres, embargats. La situació no és nova i s'ha agreujat en la darrera dècada, amb la crisi econòmica.

Hi ha alguna solució a curt termini per dotar el Port de Torredembarra d'una nova vida? És un espai condemnat a l'abandonament o, per contra, hi ha marge per a un projecte que el revitalitzi? El cert és que qualsevol solució, la que sigui, no es podrà aplicar fins d'aquí a tres anys, el 2022: és llavors quan caduca la concessió d'explotació de la infraestructura a la societat Port Torredembarra i quan, per tant, la Generalitat haurà d'obrir un nou concurs, que donarà peu a un projecte renovat per al port torrenc.

El Port de Torredembarra disposava de diversos locals d'oci nocturn, que amb el pas dels anys han anat tancant. | Gerard Recasens

Port Torredembarra SA, controlada ara per un grup empresarial que es prepara per renovar

L'any 1992, la Generalitat concedeix la llicència de construcció i explotació del Port  de la Torre a Port Torredembarra SA, una societat que conformen, en aquell moment, diverses empreses constructores de més o menys mida, una societat d'inversió i l'Ajuntament de la Torre, en un percentatge que ronda el 25%. Més d'un quart de segle després, però, la fesomia de la societat ha canviat radicalment amb la compravenda successiva d'accions.

Tot plegat fa que, avui, Port Torredembarra SA estigui controlada pel mateix grup empresarial que ja gestiona altres infraestructures portuàries a d'altres punts de l'Estat, com ara els ports de Vigo o Gijón. Es tracta, doncs, d'un grup amb experiència dins del sector que, hores d'ara, actua amb un doble objectiu: d'una banda, sanejar els comptes i quadrar tots els números. De l'altra, es prepara per presentar Port Torredembarra SA a la renovació de la concessió el 2022, amb un projecte fonamentat, capaç de revifar el port esportiu de la Torre.

Alguns locals que ha pogut recuperar Port Torredembarra SA s'han cedit a entitats per tal d'omplir-los d'activitat mentre s'esgota la concessió. | Gerard Recasens

 

El Port de Torredembarra, camí d'un nou model

«Després del 'boom' dels primers anys del Port, la gent s'ha tornat a repartir pel passeig marítim, de manera que cal repensar el model», explica a BaixGaiàDiari.cat  l'alcalde de Torredembarra, el republicà Eduard Rovira. «Excepte Barcelona, que ja té potència per si sola, tots els centres comercials-lúdics que es van idear per als ports, no funcionen», assenyala Rovira, per reforçar la tesi del replantejament del model.

En aquest sentit, doncs, el nou grup empresarial que domina Port Torredembarra SA treballa en «refer» l'espai comercial del Port amb una filosofia, a dia d'avui, molt diferenciada amb com era fa vora trenta anys, als inicis del port. L'alcalde Rovira apunta una de les claus al voltant de la qual podria girar la nova òptica de la infraestructura: «enlloc de donar concessions perquè cadascú posi el negoci que vulgui, sembla que la idea és pensar el Port com un paquet, en global, i definir més equilibradament els usos de l'espai comercial».

L'altra gran pota del Port de Torredembarra és la làmina d'aigua. També aquí calen modificacions perquè les condicions dels actuals amarratges disponibles estan obsoletes. «El món de la nàutica i la navegació és molt volàtil, i en els darrers trenta anys s'ha bellugat molt», apunta Eduard Rovira. «De seguida, poc després que arrenqués a funcionar el Port, alguns amarratges van quedar estrets perquè el món nàutic va evolucionar cap a vaixells menys llargs i més amples», explica.

Així doncs, la concessionària haurà d'estudiar una solució en el seu futur projecte per a l'any 2022, tot i que una possible solució seria la implantació de pantalans flotants, que permetrien una adaptació més ràpida a la votalitat del mateix sector de la nàutica.

Amb la concessió, també caldrà revisar la zona d'amarratges, que caldrà fer més volàtil. | Gerard Recasens

 

El paper de l'Ajuntament, d'influència, però no pas de decisió

Amb tot, el paper de l'Ajuntament de Torredembarra en el si de la societat que gestiona el port no és decisori en no disposar de la majoria d'accions. Òbviament, però, la seva presència al consell d'administració permet al consistori un cert grau d'influència en les decisions que s'hi prenen. Quan surti el concurs, el 2022, l'Ajuntament de Torredembarra també s'hi podria presentar directament.

«El consistori no té capacitat ni capital per gestionar el port esportiu», deia l'alcalde Rovira, descartant aquesta opció. «Si no hi ha res en contra, ens mantindrem en l'accionariat de Port Torredembarra SA, per seguir interactuant i influint en les decisions que es prenguin sobre el nostre port», apuntava. Així doncs, caldrà esperar tres anys per saber quin és el nou enfocament que rep el port de la Torre per deixar enrere la complicada situació comercial que viu a dia d'avui.

També et pot interessar

Obres de remodelació del Club Nàutic de Cambrils

Tensió a Cambrils entre l'Ajuntament i la junta directiva del Club Nàutic