Jordi Llopart, alcalde de Creixell.

Llopart repetirà a Creixell i negociarà un acord de govern amb ERC i FIC

Les tres formacions mostren la seva disposició a negociar un pacte

Els resultats de les eleccions a Creixell van deixar la candidatura de Junts, encapçalada per l'actual alcalde Jordi Llopart, com a llista més votada, però amb el mateix nombre de regidors (3) que la segona força, el PSC de Montse Muñoz. El PP i ERC van obtenir dos edils, i la FIC, un. Sobre el paper, doncs, de possibilitats de pacte n'hi ha diverses que permetrien fer alcalde tant Llopart com Muñoz, però el cert és que les opcions de la candidata socialista són mínimes.

Al PSC no li surten els números per desbancar Jordi Llopart

Qualsevol pacte del PSC que no arribi a sis edils, la majoria absoluta, és insuficient: Jordi Llopart, de Junts per Creixell, repetiria a l'alcaldia com a força més votada. Descartada una sociovergència que repartís l'alcaldia, cal tenir també en compte que un pacte PSC-ERC-PP és un disbarat contranatura.

La clau la té, doncs, l'única regidora de la FIC, Pilar Romero, que els darrers quatre anys ha governat amb Llopart i que no manté la millor de les relacions amb la líder socialista. Això descarta un acord PSC-PP-FIC, que també suma. L'aritmètica, doncs, no li quadra a Montse Muñoz per arrabassar l'alcaldia a Jordi Llopart.

Llopart, obert a un pacte amb ERC i la FIC

Davant d'aquesta situació, doncs, Jordi Llopart, que és l'alcalde de Creixell des de 2011 —ja ho va ser, per un curt període, entre 2003 i 2004— ho té fet per revalidar un tercer mandat a l'alcaldia. «L'objectiu és arribar a la constitució de l'Ajuntament, el dia 15 de juny, amb un govern de sis, si és possible», diu Llopart, que prioritza així una entesa que li permeti un govern de majoria.

Llopart descarta d'entrada «les forces del 155», és a dir, el PSC i el PP. I dos i dos fan quatre: la suma de sis l'ha de fer amb ERC i la FIC. «Tindrem converses amb tothom», aclareix Llopart a aquest mitjà, però és evident que la prioritat del batlle postconvergent és aquest acord al qual ja va arribar el 2015, però que es va trencar pocs mesos més tard per la falta d'entesa amb els republicans.

Des d'ERC, el seu cap de llista Jordi Moliné es mostra «disposat a negociar» amb Llopart. Recorda la «mala experiència de l'acord de fa quatre anys», però alhora creu que «és el pacte que més s'ajusta al nostra projecte». Amb tot, res no està fet i, després d'una primera conversa dilluns amb Llopart, en què el postconvergent va proposar negociar un pacte a ERC, aquest dimarts els republicans donaven el vistiplau a obrir unes converses que s'hauran d'iniciar en els propers dies.

La FIC de Pilar Romero, la força més petita del consistori, té la clau del govern.  «Hem estat molt còmodes amb Junts per Creixell i tenim total disposició per repetir», explica la regidora de la FIC, que tampoc tindria «cap problema» a un acord amb ERC. Llopart també compta amb la formació independent, en un pacte que està pràcticament fet, i per tant el principal objectiu a assolir és el pacte amb ERC.  Les negociacions han de començar i tots els ingredients apunten cap al pacte, però en cas que no es produís, Junts i la FIC governarien en minoria com els darrers tres anys.

També et pot interessar