Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Eleccions municipals 2019 a Torredembarra.

Tot a punt per a la cursa electoral a Torredembarra

Publiquem les fotografies de campanya de BaixGaiàDiari.cat, de la mà de Rodrigo Sicilia

Eleccions municipals 2019 a Torredembarra.
Deu dels onze candidats a l'alcaldia de Torredembarra es fan la fotografia de campanya de BaixGaiàDiari.cat | Rodrigo Sicilia

 

Arriba l’hora. Com a la resta de municipis de l’Estat, Torredembarra decidirà diumenge a qui reparteix els disset seients del seu saló de plens. De candidats n’hi ha molts, onze, però dos menys que els tretze de fa quatre anys. Són set homes i quatre dones; set alcaldables que repeteixen i quatre que s’estrenen.

La fotografia de Rodrigo Sicilia… i el joc de la porra

BaixGaiàDiari.cat publica aquest dijous la informació prèvia clau sobre les eleccions de diumenge, 26 de maig. Aprofitant l’avinentesa, aquest mitjà ha citat tots els caps de llista dels comicis torrencs per fer la fotografia conjunta de campanya que presideix aquest article, de la mà del fotògraf Rodrigo Sicilia. Només Núria Gómez (PP), per motius familiars més que justificats, va disculpar la seva absència el dia convingut.

Però la cita també va servir per jugar. Els onze caps de llista —Gómez va fer-ho uns dies més tard, en la prèvia d’un acte del PP— han fet la porra de les eleccions municipals a Torredembarra amb el nombre exacte de regidors que preveuen que traurà cada partit. Ells mateixos van tancar la seva ‘aposta’  en un sobre, que no obrirem fins dilluns, 27 de maig, per veure què deia cada candidat i qui s’ha acostat i allunyat més dels resultats reals. Òbviament, ho podreu llegir el mateix dilluns a BaixGaiàDiari.cat.

Mentrestant, però, i a escasses hores per la fi de la campanya electoral, és temps per repassar les propostes de cada candidat i les seves opcions de cara a diumenge.

Eduard Rovira, alcalde de Torredembarra.
L'alcalde de Torredembarra i candidat a la reelecció, Eduard Rovira, vol quatre anys més d'estabilitat. | Rodrigo Sicilia

 

Rovira (ERC) vol allargar l'estabilitat quatre anys més

El gran favorit per revalidar l’alcaldia de Torredembarra és Eduard Rovira, el candidat d’ERC. Després d’assolir 1.100 vots fa quatre anys i 2.100 a les eleccions generals de fa menys d’un mes, els aires semblen favorables a la formació republicana, que ha aixecat la bandera de l’estabilitat com a principal argument de campanya. Rovira és el primer alcalde que completa un mandat de principi a fi des de fa vint anys.

«Volem seguir treballant com hem treballat, ara tenim les bases assentades per poder fer més coses», explica Rovira, que es reafirma en l’eslògan que han fet servir aquesta campanya: «Hem fet feina i seguirem fent feina». El programa dels republicans inclou accions en diversos àmbits, però destaquen el cobriment de la piscina, la rehabilitació de l’escorxador i la planificació de l’obra pendent del teatre auditori.

A més, ERC també té en cartera altres propostes com la  conversió en centre cívic de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil de Baix a Mar, la rehabilitació de l’antic Ajuntament o la construcció d’un nou CAP. Amb quatre regidors actualment, els republicans no amaguen la seva aspiració d’augmentar significativament la seva representació.

Toni Cruz, líder de Ciutadans a Torredembarra
Toni Cruz, cap de llista de Ciutadans per segon cop, sosté el seu cartell electoral. | Rodrigo Sicilia

 

Toni Cruz (Cs), unes expectatives vingudes a menys

A ningú se li escapa que la campanya més persistent per fer-li el 'sorpasso' a ERC l'ha protagonitzat en els darrers mesos Ciutadans. De la mateixa manera, però, la formació liderada per Toni Cruz sembla haver perdut pistonada en les darreres setmanes, en especial després del  fre de les eleccions generals respecte els espectaculars resultats obtinguts el 21-D.

Amb tot, però, Cruz ha encapçalat l'oposició aquests quatre anys i no s'amaga que el repte és «guanyar les eleccions i governar Torredembarra». Entre les principals propostes de Ciutadans, Toni Cruz destaca la «modernització de l'administració pública», així com la «modificació del POUM». El candidat de Ciutadans també proposa crear línies de subvencions per als comerciants i una baixada de la pressió fiscal, en especial d'impostos com l'IBI o el de circulació.

Amb gairebé 750 vots i tres regidors, Ciutadans va irrompre amb molta força fa quatre anys a l'Ajuntament de Torredembarra. Després que Juan Carlos Hurtado no repeteixi per discrepàncies amb els seus companys, ara Ciutadans aspira a ampliar la seva representació.

Vale Pino.
Vale Pino s'estrena com a candidat del PSC aquest 2019. | Rodrigo Sicilia

 

Vale Pino (PSC), l'impuls del govern i el 28-A

Els aires també són d'allò més favorables per al PSC. Contràriament al que passava ara fa quatre anys, la marca socialista sembla cotitzar a l'alça: només cal veure què va passar fa menys d'un mes a les eleccions generals, tant a nivell estatal com a Torredembarra, on els socialistes van acostar-se als 1.900 vots i van ser, còmodament, la segona força política a prop d'ERC. Això, sumat a l'obra de govern reivindicada durant la campanya de Vale Pino, són arguments que fan preveure un bon diumenge per als socialistes.

Vale Pino, el seu cap de llista per primera vegada apunta a les infraestructures com una de les àrees prioritàries. «Cal cobrir la piscina, arreglar l'antiga N-340 o fomentar els espais verds», explica a aquest mitjà. Pino també creu que «cal intensificar les gestions amb la Generalitat i l'Estat per reivindicar equipaments com el nou CAP o la nova estació». El cap de llista socialista també creu que cal «enfocar diferent la relació amb els barris, de forma individualitzada i no col·lectiva».

Còmode en el pacte amb ERC i ABG, Vale Pino es referma en la postura que  «parlarem amb tothom perquè estem pel progrés i l'estabilitat, tot i els atacs de Ciutadans a la meva persona». Amb 700 vots fa quatre anys, el PSC aspira ara a un augment al quart regidor

Anna Magrinyà, Junts per Catalunya Torredembarra.
Anna Magrinyà lidera la candidatura de Junts per Catalunya a Torredembarra. | Rodrigo Sicilia

 

Anna Magrinyà (JxCat), a recuperar el terreny perdut

Anna Magrinyà repeteix al capdavant de Junts per Catalunya, la candidatura hereva de l'espai que, fa quatre anys, ocupava ella mateixa amb Convergència i Unió. Venint del cas Torredembarra, la patacada de fa quatre anys va ser sonora, amb la pèrdua de gairebé 1.000 vots respecte a l'any 2011. Es va quedar amb 522 sufragis i el principal repte de Magrinyà aquest 2019 és començar a recuperar el terreny perdut.

Entre les propostes més destacades del programa d'Anna Magrinyà hi ha  l'atracció d'un complex hoteler «potent, no pas de 20 o 30 habitacions» a Torredembarra, un centre d'alt rendiment en matèria nàutica i un observatori del turisme. Junts per Catalunya presenta «deu plans estratègics en cadascun dels pilars bàsics» del seu programa: turisme, persones, cultura i esport i governança.

El hàndicap de la marca, superada el 28-A per ERC, pot ser un fre per a JxCat. Ara bé, caldrà veure si  l'efecte Puigdemont —diumenge es voten també les eleccions europees— té efectes —i en quin sentit—  per a la candidatura de Magrinyà. El repte electoral sembla clar: superar els resultats de 2015 i batallar per un tercer regidor que, amb tot, serà complicat. 

Clara Solivellas.
Per primer cop, Lluís Suñé no és el cap de llista de l'ABG: el succeeix Clara Solivellas. | Rodrigo Sicilia

 

Clara Solivellas (ABG), a diluir l'efecte Suñé

És tan cert que l'Alternativa Baix Gaià (ABG) és una assemblea com que Lluís Suñé és Lluís Suñé. I és que l''alma mater de l'ABG es retira després de setze anys i passa el relleu, com a alcaldable, a qui l'ha acompanyat els darrers quatre anys al consistori, Clara Solivellas. La primera cap de llista de la formació després de l'etapa Suñé buscarà, precisament, això: que la seva absència en posicions de sortida es noti al mínim possible.

Què ofereix l'ABG? D'entrada, «un equip molt preparat en diverses àrees», segons Clara Solivellas, que posa l'accent de les propostes d'Alternativa en l'aquisició de pisos tutelats per a persones amb diversitat funcional, així com en la creació d'unes bases d'emergència per a autònoms en cas que no puguin pagar els serveis bàsics. Finalment, Solivellas proposa «municipalitzar serveis sempre que això no impliqui un cost per als torrencs».

Alternativa Baix Gaià va fer rècord de vots ara fa quatre anys —501—, i va mantenir els dos regidors dels quals no baixa des de fa dotze anys. Consolidar els dos edils serà el repte principal de Solivellas aquest diumenge.

Toni Sacristan, candidat de la CUP a Torredembarra.
Toni Sacristan ha estat els darrers quatre anys la veu anticapitalista al plenari local. | Rodrigo Sicilia

 

Toni Sacristan (CUP) vol mantenir la veu més dissonant del ple

Mentre tots els partits debatien dins d'una mateixa línia, el regidor Toni Sacristan (CUP) s'ha passat el mandat 'cantant' en una tessitura completament diferent. La formació anticapitalista va ser una de les sorpreses de la nit electoral de fa quatre anys, no tan sols per la seva entrada al consistori, sinó per aproximar-se fins i tot al segon regidor, amb 433 vots. La CUP és ambiciosa i vol aconseguir aquest segon edil, si bé és conscient que l'empresa serà difícil.

Entre les prioritats dels cupaires en aquest mandat hi ha propostes que hem sentit els darrers quatre anys de manera sistemàtica. «Volem una auditoria del deute i seguirem insistint per a la remunicipalització dels serveis públics», apunta Toni Sacristan, que també defensa «instaurar mecanismes vinculants de participació ciutadana i una fiscalitat progressiva».

Núria Gómez, cap de llista del PP a Torredembarra.
Núria Gómez, absent en la fotografia de caps de llista. | Cedida

 

Núria Gómez (PP), el repte de mantenir la representació

Si ens hem de fiar dels resultats del PP a nivell estatal o català el passat 28-A, Núria Gómez ho té magre per mantenir la seva representació a l'Ajuntament de Torredembarra. La dinàmica del partit a Catalunya fa mesos que és negra i, per tant, la perspectiva és complicada. Però hi ha un argument per a l'esperança: a les eleccions generals —amb una participació elevada—, 410 torrencs van optar pel PP. Si diumenge es mobilitzessin i tenint en compte que, 'a priori', de participació no n'hi haurà tanta, el PP té, com a mínim, opcions de batalla.

Gómez busca la seva cara més optimista i aposta per «la moderació, el diàleg, i la disposició a pactar absolutament amb tothom». A escala de programa, els populars destaquen la «potenciació del turisme per afavorir el comerç local i la creació de llocs de treball». A més, també proposen una baixada de l'IBI «mesurada, no pas a l'engròs com proposen altres formacions».

Rosa Maria Guasch, candidata d'Avui Democràcia a l'alcaldia de Torredembarra.
Rosa Maria Guasch és la candidata més veterana pel que fa a experiència al consistori. | Rodrigo Sicilia

 

Rosa Maria Guasch (Avui Democràcia), la batalla contra el 5%

Fa quatre anys, Avui Democràcia va entrar pels pèls a l'Ajuntament de la Torre i enguany, amb una participació que tot apunta que serà més alta que el 2015 —per la coincidència amb les eleccions europees i la situació política—, la barrera del 5% s'elevarà. Caldrà veure si el pronòstic s'acompleix i en quina mesura, però tot indica que la primera batalla que haurà de combatre Guasch diumenge serà contra aquest llindar: els partits que no arriben al 5% de vots, queden automàticament descartats del repartiment de regidors.

El primer enemic de Guasch serà, doncs, la participació elevada. Però la regidora municipalista és ambiciosa i creu que Avui Democràcia pot obtenir fins a dos edils. De propostes electorals n'ha fet moltes, al voltant d'un centenar. «Sobretot, volem una rebaixa de l'IBI, arreglar els carrers i fomentar la neteja viària, perquè actualment fa vergonya», explica Guasch a aquest mitjà. «Parlarem i pactarem amb tothom que estigui disposat a donar suport al nostre programa», ha dit. 

Enric Grangel, candidat de Guanyem Torredembarra.
L'exalcalde Enric Grangel, que va ser cap de llista del PSC el 2011, ho és ara per Guanyem Torredembarra. | Rodrigo Sicilia

 

Tres partits batallaran per accedir a l'Ajuntament

Des de fora del consistori, enguany han sorgit tres noves formacions polítiques que volen obtenir representació. Aquest serà el seu gran repte: l'accés al consistori serà tot un èxit per a qualsevol de les tres formacions.

Enric Grangel, exalcalde de Torredembarra (2014-2015) pel PSC —formació per la qual va ser regidor entre 2003 i 2015— encapçala ara la llista de Guanyem Torredembarra, una coalició entre Moviment d'Esquerres i Som Alternativa. «Pensem en les persones, però també en la neteja i en acabar els projectes pendents d'aquesta ciutat», diu Grangel.

Carles Fuxet, Torredembarra en Comú.
Carles Fuxet lidera la llista de Torredembarra en Comú. | Rodrigo Sicilia

 

Qui encapçala Torredembarra en Comú és Carles Fuxet, que concorre a les eleccions municipals amb l'eslògan «Primer les persones». Entre les propostes més destacades, l'alcaldable dels Comuns a Torredembarra destaca «l'atenció social a les persones de la tercera edat i la compra de pisos per posar-los a disposició del col·lectiu de dones que han sofert violència masclista».

Luis Fernando Turrens.
Luis Fernando Turrens, cap de llista de Podem, és el rostre més desconegut de la campanya electoral. | Rodrigo Sicilia

 

Sens dubte, la cara menys coneguda d'aquestes eleccions és la de Luis Fernando Turrens. Ja abans dels comicis era un complet desconegut al poble, però al llarg de la campanya la formació morada tampoc no ha organitzat cap acte i Turrens no apareix als cartells electorals. La perspectiva no sembla optimista per a Podem, que es limitarà a la capacitat electoral de la marca. Els seus eixos bàsics de campanya són  «feminisme, medi ambient, participació ciutadana i defensa dels serveis públics».

També et pot interessar