Imatge de la sala de vistes de la secció 4a de l'Audiència de Tarragona, amb l'exalcalde de Torredembarra Daniel Masagué, al centre

Declara el secretari de l'Ajuntament de la Torre: «No es van seguir els protocols»

Aquest dimarts ha arrencat el judici de la peça separada dels lloguers presumptament irregulars del cas Torredembarra

L'Audiència Provincial de Tarragona ha acollit la primera jornada del judici de la primera peça separada de la macrocausa contra l'exalcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, i 13 càrrecs municipals, entre ells diversos exregidors. Concretament, es tracta de la peça separada dels lloguers, que és la número 1 d'un total de nou i la quarta del cas Torredembarra que es jutja.

El plat fort de la primera sessió ha estat la declaració del secretari de l'Ajuntament de Torredembarra, Rafael Orihuel, que ha assegurat que els contractes de lloguer de dos locals fets sense concurs públic no estaven justificats i que va alertar de possibles irregularitats en el procediment. A més, ha assenyalat que en els expedients per fer la contractació, inicialment, no constava a quin ús es volien destinar els immobles.

Orihuel ha explicat que va fer dos informes el març del 2011 en els quals denunciava les possibles irregularitats que s'estaven cometent en el procediment i advertia que aquests contractes s'haurien d'anul·lar en el futur. 

«No es van seguir els protocols»

En aquest sentit, durant la seva declaració, ha manifestat que no hi havia cap necessitat de llogar aquests locals i que Masagué no va respectar les seves funcions institucionals. «No es van seguir els protocols», ha declarat el secretari en referència a l'arrendament dels locals del carrer de la Riera de Gaià i del Priorat, situats al polígon industrial i al barri de Clarà, respectivament.

Orihuel també ha indicat que un dels immobles tenia pendent un deute tributari, per la qual cosa, no es podia contractar. En la seva declaració, ha assegurat que l'exalcalde Masagué no va respectar les seves funcions i que va posar-li «traves i impediments» perquè no les pogués exercir lliurement. «Vaig presentar la queixa a Antifrau, tenia por de represàlies i vaig demanar que es respectés la meva identitat», ha afegit.

Els fets es remunten a l'any 2011 i en aquesta peça hi ha com a encausats l'exalcalde de Torredembarra, Daniel Masagué i tretze càrrecs municipals més, entre els quals hi ha la cap de contractació, Montserrat Córcoles, els regidors Francisca Felguera, José Oviedo, Pere Font Santiago Ardèvol i Juan Pérez, així com altres funcionaris del consistori.

L'exalcalde Grangel declara que va denunciar perquè hi veia «irregularitats»

En la primera jornada del judici, també ha declarat l'exregidor del PSC i exalcalde Enric Grangel, que ha recordat que va presentar la denúncia —conjuntament amb la republicana Montserrat Gasull, traspassada l'any 2017— a l'Oficina d'Antifrau de Catalunya. Ha dit que ho va fer perquè hi «veia irregularitats».

En aquest sentit, Grangel també ha denunciat els impediments per celebrar un ple extraordinari un cop hi va haver la resolució d'Antifrau sobre la necessitat de convocar un concurs públic per llogar els locals. L'exalcalde ha afegit que van començar a sospitar de les irregularitats quan es va explicar l'ús que es volia donar als locals.

Sobre la qüestió, ha recordat que «teníem un crèdit ICO per poder fer un edifici per ubicar-hi la Policia Local i em va cridar l'atenció que tenint un crèdit s'agafés un local per llogar».